Amerika na pokraji: Ako zvrátiť našu politickú a duchovnú krízu?

Amerika na pokraji: Ako zvrátiť našu politickú a duchovnú krízu?

Aby sme pochopili dnešný stav Spojených štátov, oslovil som bývalého analytika NASA a amerického ministerstva financií Richarda C. Cooka, aby nám vysvetlil, ako sa najmocnejšia demokracia sveta dostala z ústavy a pokračovala do katastrofy.

Po odchode do dôchodku zo služby v USA. Cook, ktorý bol takmer štyri desaťročia v dôchodku, napísal presvedčivý opis podmienok, ktoré spôsobili politickú a duchovnú krízu, v ktorej žijeme ako poddaní neskorého amerického impéria.

Richard Cook, autor knihy Challenger Revealed, je mužom, ktorý upozornil NASA na chyby, ktoré po odmietnutí jeho varovaní viedli ku katastrofe raketoplánu Challenger.

V ďalšej knihe Máme tieto pravdy: , Cook argumentoval za zrušenie Federálneho rezervného systému, pričom sa opieral o svoje odborné poznatky. Z NASA odišiel a dve desaťročia pracoval na Ministerstve financií USA.

V roku 2009 zväzok Amerika zradená tvrdí, že Deep State skorumpoval nielen americkú mládež, ale uniesol celú jej civilizáciu do kultúry konzumnej a drogovej degradácie a uctievania vojny.

Tieto silné slová hovorí jemne. Cook je napriek tomu, že nie je kresťan, presvedčivým vyslancom alternatívy k permanentnému stavu núdze, do ktorého sa USA a ich liberálno-globálny poriadok rúti.

Jeho opis minulosti, súčasnosti a pravdepodobnej budúcnosti Spojených štátov je tým najlepším, čo som čítal. Je základom jeho dnešného rozhovoru, pretože oživuje hlasy a neresti minulosti, aby vysvetlil ducha našej doby.

V knihaNaša krajina, vtedy a teraz, Cook sleduje súčasnú krízu Ameriky od jej koreňov a ukazuje, ako ďaleko sa jej finančný, politický a morálny rámec odchýlil od základných princípov ústavnej republiky.

Toto je história ako žiadna iná. Nie je v nej žiadny revizionistický marxizmus súčasných historikov zo školy Howarda Zinna a znamenitý detail prechodu od amerického sna k nočnej more je prerušovaný paralelným rozprávaním.

Cook’európski predkovia patrili medzi zakladateľskú generáciu USA –, ale aj z pôvodných obyvateľov Ameriky, ktorí im predchádzali. Každá druhá kapitola predstavuje príbeh samotných Američanov očami Cookových’vlastných predkov. Tieto rozprávania, ktorých svedkami sme dnes už len zriedka, poskytujú hlasy a tváre ľuďom, ktorí boli prvými pasažiermi na lodi amerického štátu.

Sily, ktoré vytvorili modernú Ameriku, majú hlboké korene, ktoré Cook vykopáva s pútavým rozprávačským talentom. Jeho písanie je ľahké, ale hlboko rezonujúce, opatrné s detailmi histórie, o ktorých informovala jeho takmer 40-ročná kariéra federálneho analytika.

Pracoval pre americké ministerstvo financií, preto je jeho vysvetlenie vplyvu bankovníctva založeného na dlhu na domácu a diplomatickú kultúru súčasnej Ameriky presvedčivé. Dôveryhodnú modernú knihu o zlách úžery nie je nemožné nájsť, ale len máloktorá sa číta tak zábavne ako táto.

V Cookovom’rozprávaní sa skrývajú poklady, ktoré prekvapia aj tých najbližších študentov amerických dejín. Jedným z nich je príbeh o Donaldovi Trumpovi, ktorý sme všetci videli – ale nikdy nepočuli.

Cook rozpráva o sprisahaní s cieľom zničiť Trumpa a obmedziť jeho funkčné obdobie na 1 000 dní. V 1 017. deň jeho prezidentovania sa začalo konanie o impeachmente. Ako ukázalo odmietnutie jeho generálov poslúchať ho, Trump bol neefektívny, pretože bol izolovaný na vrchole.

Prečo teda plán na jeho odstránenie zlyhal?

Cook tvrdí, že Trump prežil impeachment, pretože tí v strede a tí nižšie ho v skutočnosti obdivujú. Mnohí z tých, ktorí s ním hlasovali, v ňom videli populistickú budúcnosť.

Donald Trump nie je dokonalý. Ako Cook zdôraznil, bol “najmenej nebezpečným” prezidentom USA, akého sme za posledné desaťročia videli. Za jeho prezidentovania sa nezačali žiadne vojny. Jeho protikandidát sľúbil ukončiť vojny zamerané na zmenu režimu, ktoré podľa neho “genocídovali kresťanov.”

Cook sa dôrazne venuje aj frakcii, ktorá stojí za týmto priemyslom smrti, podporovaným v rámci exportu “liberálnych” hodnôt – a ktorú tu tiež s nadhľadom rozpitváva.

Richard Cook’nie je len obyčajnou históriou. Je to príručka, ľudský príbeh, prostriedok, ako s múdrosťou, faktami a súcitom pochopiť hlbokú duchovnú a politickú krízu, ktorá dnes zachvacuje Spojené štáty.

V tomto rozhovore Cook sprostredkúva nielen korene radikálnych frakcií, ktoré zachvátili Ameriku, ale aj prostriedky na obnovenie rovnováhy neporiadku, ktorý vytlačil americkú civilizáciu.

V týchto časoch je prekvapujúce skončiť na tóne nádeje, ale tá, ktorá zaznieva z úst Cooka, nie je len optimistická – predstavuje praktické riešenie mnohých z týchto problémov.

Jiný svet je možný, hovorí Cook. Vypočujte si jeho vysvetlenie, ako sa sem USA dostali – odkiaľ prišli – a ako môžu ich obyvatelia získať späť lepšiu budúcnosť.

Naša krajina, vtedy a teraz je vydalovydavateľstvo Clarity Press.

Richard C. Cook je spoluzakladateľom Amerického geopolitického inštitútu. Je častým komentátorom v rôznych vysielaných médiách, píše o zahraničných a domácich záležitostiach USA na stránke VT Foreign Policy.