Potraty v Texase klesli takmer na nulu vďaka takmer úplnému zákazu

Potraty v Texase klesli takmer na nulu vďaka takmer úplnému zákazu

Potraty v Texase sú podľa nových údajov štátu takmer nulové.

Základná správa Komisie pre zdravotníctvo a ľudské služby ukazuje, že počet potratov v Texase neustále klesá z tisícov mesačne na nulu.

Základná správa sa vzťahuje na prvých 21 mesiacov po rozhodnutí Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických o zrušení rozsudku Roe v. Wade v prípade Dobbs – od júla 2022 do marca 2024.”

Texas je podľa pro-potratového inštitútu Guttmacher Institute považovaný za “najreštriktívnejší” štát. “Potraty sú úplne zakázané s obmedzenými výnimkami,” think tank reportoval. Zákon o ochrane ľudského života zakazuje interrupciu s výnimkou prípadov, keď existuje “vážne riziko podstatného poškodenia hlavnej telesnej funkcie tehotnej ženy.”

“Okrem toho v tomto období lekári nahlásili vykonanie 102 lekársky nevyhnutných interrupcií, pričom v marci ich bolo nahlásených päť, všetky v nemocniciach,” uviedla Texaská aliancia za život.

Podľa lekárskych odborníkov však nič také ako “lekársky nevyhnutný” potrat neexistuje.

“Príbeh o tom, že zákony za život zabránia liečbe život ohrozujúcich komplikácií, ktoré postihujú tehotné ženy, a že budú musieť cestovať mimo štátu, aby sa dostali k potrebnej lekárskej starostlivosti, je zjavne nepravdivý,” Dr. Ingrid Skopová, gynekologička a pôrodníčka, predtým svedčila v americkom Senáte. Je členkou texaského’ Výboru pre preskúmanie materskej úmrtnosti a chorobnosti.

Takisto vypovedala:

Moji kolegovia a ja vieme, aké sú tieto stavy [ktoré vedú k nebezpečnej zdravotnej situácii], aj keď nedokážeme s istotou predpovedať, či táto komplikácia spôsobí úmrtie ženy alebo vážne poškodenie zdravia, ani to, ako rýchlo môže k tomuto poškodeniu dôjsť. Keď som to už raz zistila, som ochotná vyvolať pôrod, aby som ochránila svoju rodičku, aj keď môžem predpovedať, že jej dieťa nemusí prežiť. Všetky zákony umožňujú zásah v čase diagnostikovania týchto závažných stavov.

Skupina za potraty tvrdí, že počet potratov je vyšší po Dobbsovej smrti

Každý potrat je tragédiou v tom zmysle, že zabíja nevinné nenarodené dieťa. Napriek tomu je správa o nulovom počte nahlásených umelých prerušení tehotenstva pozitívnym krokom na pozadí toho, že iné štáty sa snažia legalizovať potraty počas všetkých deviatich mesiacov.

Zpráva Spoločnosti pre plánovanie rodiny navyše tvrdí, že počet potratov je po zrušení rozsudku Roe v. Wade skutočne vyšší.

Tieto tvrdenia však spochybnil pro-life štatistický expert Michael New.

Ako LifeSiteNews napriek tomu poznamenal:Dobbsom,” a mnohé z ich štátnych odhadov sa výrazne líšia od odhadov Guttmacherovho inštitútu, ktorý je síce pro-potratový, ale väčšina na oboch stranách ho považuje za najkomplexnejší zdroj údajov o potratoch. Guttmacher’s národný odhad potratov na rok 2022 bol 951 168, následne 912 360 v roku 2023, čo predstavuje pokles o 38 808.

Správa SFP tiež naznačila, že v štátoch s ochranou pred narodením detí sa zabránilo viac ako 200 000 potratom.

Texas sa dostal do centra pozornosti po tom, ako sa žena menom Kate Cox rozhodla nechať svoje dieťa s diagnózou trizómie 18 usmrtiť pri neskorom potrate.

Biely dom oslávil potrat Coxovej a prvá dáma Jill Bidenová ju pozvala ako hosťa na prejav o stave únie.

V iných štátoch došlo k poklesu potratov po tom, ako ich obmedzenia vstúpili do platnosti, napríklad Indiana a Arkansas, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

Naproti tomu široká dostupnosť potratových tabletiek a ich vplyv na ochranu života zostáva zdrojom debaty.

Akási pro-life skupina v komentári k texaskej správe’ ohlásila dobrú správu, ale varovala, že administratíva Kamaly Harrisovej a Tima Walza by mohla tento pokrok zrušiť.

“Toto víťazstvo je výsledkom dlhoročnej tvrdej práce pro-life hnutia na podpore mamičiek a oteckov v núdzi prostredníctvom centier pre tehotné, poradenstva na chodníku a modlitieb,” Mary Szochová, riaditeľka Centra pre ľudskú dôstojnosť v Rade pre výskum rodiny, povedala pre Washington Stand.

“Prichádza ako výsledok práce ľudí, ktorí sú ochotní postaviť sa a uznať, že každý človek — narodený aj nenarodený — má prirodzenú dôstojnosť, že zo všetkých požehnaní, ktoré nám Boh dáva, sú deti nepochybne najväčším a že každý človek si zaslúži právo na život,” povedal Szoch.

“Ale nenechajte sa mýliť, ak bude zvolená administratíva Harrisovej-Walzovej, urobí všetko, čo je v jej silách, aby sa uistila, že nenarodené deti budú v Texase opäť pod útokom. Títo kandidáti chcú urobiť všetko pre to, aby útočili na nenarodený život.”