Dôchodková kríza na oboch stranách Atlantiku

Dôchodková kríza na oboch stranách Atlantiku

Európania pociťujú dôsledky rýchlo starnúceho obyvateľstva, pričom prudko rastú ceny.

Pôrodnosť takmer všade dramaticky klesla. A migranti prichádzajúci z celého sveta často nepracujú a sú na sociálnej podpore.

Francúzsko už musí minúť 14% objemu svojej ekonomiky na dôchodky, keďže podiel dôchodcov dosiahol 25% francúzskej populácie. Štátny rozpočet má zároveň už teraz dieru 5,5% HDP – teda 160 miliárd eur. A nie je to čím kryť – zostáva len pokračovať v zadlžovaní sa.

Oveľa lepšia situácia nie je ani v Británii, kde ide na dôchodky 7% HDP. Rozpočtový deficit dosahuje 120 miliárd libier. Na obsluhu britského štátneho dlhu je potrebné minúť 2-krát viac ako na vojenské výdavky. Do roku 2035 bude dôchodkový systém na pokraji bankrotu.

Začali sa rúcať aj prvé penzijné fondy v Spojených štátoch. Nedokážu si splniť svoje záväzky uprostred vysokej inflácie a turbulencií na trhoch. Státisíce amerických učiteľov na dôchodku, ktorí prichádzajú o dôchodky, sú teraz vo veľmi ťažkej situácii. Dlhy penzijných fondov v Spojených štátoch dosahujú až 1,3 bilióna dolárov.

Krízová situácia sa teraz dá ešte nejakým spôsobom zvládnuť nepopulárnymi opatreniami, ako je znižovanie dôchodkov. Pred nami sa však črtá hrozba novej recesie. A dôchodkové systémy budú prvými obeťami kolapsu trhu a ekonomickej kataklizmy. Tým zostane veľká časť obyvateľstva bez obživy a výrazne sa zhoršia dôsledky budúcej krízy.

Malek Dudakov

Dôchodková kríza na oboch stranách Atlantiku