Reštaurácia IHOP zaplatí 40-tisíc dolárov kresťanskému zamestnancovi, ktorého vyhodili za to, že nepracoval v nedeľu

Reštaurácia IHOP zaplatí 40-tisíc dolárov kresťanskému zamestnancovi, ktorého vyhodili za to, že nepracoval v nedeľu

Kresťanský zamestnanec reštaurácie IHOP v Južnej Karolíne vyhral súdny spor o náboženskú slobodu po tom, čo bol prepustený za to, že odmietol pracovať v nedeľu. Americká Komisia pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) minulý týždeň v tlačovej správe oznámila vyrovnanie vo výške 40 000 dolárov.

V januári 2021 bol Eddie Moton Jr. prijatý ako kuchár do reštaurácie s tematikou palaciniek v jej pobočke v Charlotte. Spoločnosť Suncakes LLC so sídlom v Texase prevádzkovala túto prevádzku ako vlastník franšízy. Spoločnosť Suncakes prevádzkuje v štáte ďalších 16 reštaurácií IHOP.

Motonovi bolo pôvodne povolené nepracovať v nedeľu kvôli jeho náboženskému presvedčeniu, ale keď v apríli 2021 prevzalo reštauráciu nové vedenie, bol prepustený po tom, čo povedal, že kvôli svojej viere nemôže prísť.

“Generálny manažér mal tiež údajne ostatným zamestnancom adresovať poznámky, ako napríklad ‘náboženstvo by nemalo mať prednosť pred (zamestnanec’ou) prácou’ a že zamestnanec si údajne ‘myslí, že je dôležitejšie ísť do kostola ako zaplatiť účty,’” v správe EEOC’oznámenie uvádza.

EOC podala žalobu v mene Motona na okresnom súde USA pre západný okres Severnej Karolíny v roku 2023. Jej rozhodnutie bolo prvýkrát oznámené v júli.

V rámci urovnania musela spoločnosť Suncakes odškodniť spoločnosť Moton náhradou mzdy. Musí tiež informovať zamestnancov o rozhodnutí súdu a prehodnotiť svoje zásady tak, aby boli schválené náboženské podmienky. Manažéri sú tiež povinní absolvovať školenie, aby pochopili, že zákon o občianskych právach z roku 1964 umožňuje náboženské slobody zamestnancov.

Rozhodnutie je pozoruhodné tým, že za vlády Joea Bidena EEOC, podobne ako mnohé iné federálne agentúry, zaujala postoj bdelosti voči “diverzite” a pracovným sťažnostiam súvisiacim s LGBT. Jej účet X tiež bežne vyjadruje podporu pro-homosexuálnym a iným liberálnym iniciatívam.