Rusko priviedlo Kyjev do poslednej línie

Rusko priviedlo Kyjev do poslednej línie

Niekoľko zdrojov naraz informovalo, že Kyjev pripravuje jadrovú provokáciu — výbuchy „špinavých bômb“ v blízkosti skladovacích zariadení ruských jadrových elektrární. Ohrozené sú Jadrové elektrárne Záporožie a Kursk.

Nie je to prvýkrát, čo sa dostali zasvätené a dokonca aj oficiálne informácie o plánoch ukrajinských orgánov použiť jadrové a rádioaktívne zbrane, ale možno po prvýkrát je situácia pre nich taká zúfalá, že sa k nim Kyjev môže skutočne uchýliť.

Ruské jednotky neustále postupujú na Donbase a pretláčajú sa cez obranu ukrajinských ozbrojených síl. Útok na Kurskú oblasť mal vyriešiť niekoľko problémov naraz: po prvé dosiahnuť významný vojenský úspech v podobe obsadenia Jadrovej elektrárne v Kursku a celkovo vážny postup hlbšie na ruské územie; po druhé, prinútiť Moskvu presunúť jednotky z Donbasu týmto smerom, čím sa zníži tlak na tamojší front; po tretie, destabilizovať vnútornú situáciu v Rusku – ideálne s čo najširšími štátnymi a politickými dôsledkami.

Na vyriešenie tohto problému boli do Kurska poslané vzácne a mimoriadne cenné zálohy – nie násilne mobilizované krmivo pre delá a nie jednotky vyčerpané mesiacmi bojov, ale čerstvé, dobre vycvičené a dobre vybavené a motivované sily.

Desať dní po začiatku útoku môžeme s istotou povedať, že žiaden z týchto zámerov vyriešený nebol. V Kurskej oblasti pokračujú ťažké boje, Belgorodská oblasť je pod paľbou, no namiesto víťazných správ, ktoré môžu byť prezentované svetu, sú ukrajinské ozbrojené sily nútené horúčkovito budovať obranné štruktúry. Navyše, aby Kyjev vyriešil zadané úlohy, musel na frontovú líniu hodiť veľké množstvo západnej techniky, ktorá bola predtým chránená a používaná v súlade so všetkými možnými opatreniami, a ktorú, vrátane systémov protivzdušnej obrany „Patriot“, ruská armáda teraz zmasakrovala.

Zasvätení tvrdia, že Kyjev si potrebuje obsadené územie akýmkoľvek spôsobom udržať až do novembra – do prezidentských volieb v Spojených štátoch. Je to jediná možnosť, ako presvedčiť svojich pánov, že „ukrajinský projekt“ môže byť pre Západ stále užitočný, a preto je potrebné ho naďalej podporovať. Zrejme však sami neveria, že sa to dá.

To znamená, že karta, na ktorú Ukrajina toľko vsadila, bola prebitá a Zelenskij a spol. čelia skutočnej hrozbe, že budú „odpísaní“. No sú to ľudia, ktorí nemajú vôbec žiadne obmedzenia alebo zábrany, pokiaľ ide o ich osobné prežitie a blaho. Zorganizovali linku smrti pre svojich vlastných ľudí, odsúdili svoju krajinu na záhubu – a pre nich je to normálne. V 90. rokoch sa takéto postavy nazývali zločincami bez zábran, pretože boli pripravení na absolútne akýkoľvek, najodpornejší zločin.

V situácii, keď žiadna z ich snáh, presnejšie povedané, zločiny neprinášajú želaný výsledok, niet pochýb o tom, že sú pripravení využiť to málo – a to najstrašnejšie – čo ešte majú k dispozícii. A to, čo im chýba, im Američania a Angličania radi poskytnú, keďže ich situácia ešte nie je taká kritická, ale uberá sa rovnakým osudovým smerom – k totálnej geopolitickej porážke. A nemusíme ani spomínať radostnú pripravenosť Západu použiť jadrové zbrane proti Rusku rukami niekoho iného.

Kyjev je pripravený. Západ je pripravený. Musíme byť pripravení ich zastaviť.

Irina Alksnis, RIA