Kanadský režim eutanázie vytvoril ideálne podmienky pre "sériových vrahov v zdravotníctve

Kanadský režim eutanázie vytvoril ideálne podmienky pre "sériových vrahov v zdravotníctve

 V nedávnom stĺpčeku Alex Schadenberg z organizácie Euthanasia Prevention Coalition upozornil na štúdiu, ktorú začiatkom tohto mesiaca uverejnil profesor Christopher Lyon z University of York s názvom “Kanadský systém lekárskej pomoci pri umieraní môže umožniť sériové zabíjanie v zdravotníctve.”Lyon poznamenal, že “HSK”-zdravotnícki sérioví vrahovia”môžu často pôsobiť dlhý čas bez toho, aby boli odhalení a “môžu zabiť menej ako desať až stovky ľudí” a sú “často nároční na odhalenie a zastavenie kvôli prístupu k prostriedkom zabíjania súvisiacemu s prácou, zodpovednosti za vedenie záznamov, dôveryhodnej úlohe, profesionálnej izolovanosti a protekcionizmu, slabému dohľadu.” 

Kanadský”režim eutanázie, poznamenal Lyon, vytvoril ideálne podmienky pre HSK – najmä preto, že v súčasnosti existujú široké výnimky z trestného práva pre poskytovateľov eutanázie “”: 

Začiatok v roku 2016 s “žiadnym modelom … bez štandardov, bez usmernení, bez školení,” kanadský’systém MAiD je kritizovaný ako najpermisívnejší alebo najmenej zabezpečený na svete, čo vyvoláva otázku, či by mohol ochrániť pacientov, ktorí zodpovedajú klinickému profilu dospelých obetí HSK, pred vrahom pracujúcim ako poskytovateľ MAiD. V skutočnosti, podobne ako v prípade systémových problémov, ktoré umožňujú trestnú HSK, sa často poukazuje na obavy, že riziká vyplývajúce z kanadského programu MAiD’sú nejednoznačné kritériá, nesúlad so zákonom a predpismi, aplikácie v oblasti duševných chorôb, vplyv na klinický personál a nedôsledný dohľad. Posúdenie kanadského systému optikou HSK je preto užitočné pri osvetľovaní medzier v ochranných opatreniach a možností predchádzať zneužívaniu takéhoto páchateľa. Táto úloha je veľmi dôležitá, keďže formy MAiD sú dostupné alebo sa o nich uvažuje v mnohých krajinách a zdá sa, že kanadské súdy pravdepodobne zachovajú určitú formu jej ústavnej prípustnosti. 

Lyon potom poznamenal, že mnohí poskytovatelia eutanázie znepokojivo vyjadrili nielen profesionálne uspokojenie, ale aj radosť zo svojej práce. Pozoruhodným kanadským príkladom môže byť, samozrejme, vancouverská interrupčná lekárka a vykonávateľka eutanázie Ellen Wiebe, ktorá eutanáziu vykonala u viac ako štyristo Kanaďanov. (Lyon spomína práve Wiebeovú). Zaujímavá je štúdia z roku 2023 z Fakulty ošetrovateľstva na Univerzite vo Victorii, ktorú vypracovali Rosanne Beuthinová a Anna Bruceová s názvom “MAiD ako ľudské spojenie: Príbehy a metafory lekárov poskytovateľov’ existenciálnej životnej skúsenosti” pridáva k príkladom, ktoré uvádza Lyon, mnoho znepokojujúcich svedectiev. Autori sa snažia podrobne opísať “prežívané skúsenosti” tých, ktorí zabíjajú kanadských pacientov v Kanade. 

Premýšľajte o niektorých citátoch, ktoré uvádzajú Beuthin a Bruce v kontexte Lyonovho’varovania. V štúdii sa uvádza, že pre mnohých “akt poskytovania MAiD podporoval stelesnené pocity presvedčenia, odvahy, súcitu a intimity.” Poskytovatelia opísali svoju skúsenosť so zabíjaním týmito slovami: 

“Povznášajúci.”  

“Vôbec ma to’nerozrušuje.”  

“Je to’ako adrenalín.”  

“Nečakala som to” 

“Je to”úžasné. Stále mi to vyráža dych”  

“Je to’takmer adrenalínové. A bol som prekvapený, ako dobre som sa cítil. Bolo to trochu divné.”  

“Účastníci’ sa cítili divne, keď spracovávali asistenciu pri smrti niekoho, čo môže poukazovať na uvedomenie si posvätného, mocného riadenia osudov, s ktorými sa stretávajú. A ja som bol prekvapený, ako dobre som sa cítil.”  

“Dostalo ma to do dobrej nálady.” 

Dôležité je poznamenať, že štúdia Beuthina a Brucea je pozitívna voči eutanázii—tieto citáty nemajú byť inkriminujúce, aj keď bežný človek považuje za hlboko znepokojujúce, že lekári môžu byť takí nadšení z ukončenia života.

PREČÍTAJTE SI: Saskatchewan eutanázia zomrelých vyskočila o viac ako 30 % od roku 2022 do roku 2023:  

Sadizmus môže byť spojený s nesexuálnym potešením vyplývajúcim z príležitostí na krutosť voči iným a zabíjanie alebo ubližovanie vnímajúcim tvorom. Aj keď nie vždy ide o sadizmus alebo sexuálne potešenie, je tiež častým prejavom SK, môže byť návykové a je charakteristické pre klinické poruchy osobnosti. Je to dôležité, pretože vzrušenie a pocit oslobodenia z ukončenia utrpenia sú pri HSK bežné. Poskytovatelia MAiD podobne opisujú pozitívne pocity uspokojenia zo zabíjania vrátane pocitu ‘nadopovaného adrenalínom’ ‘veľmi dobrého’ ‘uspokojenia’ a ‘uspokojenia’ alebo ako: ‘milovanie;’ ‘osamelá prax;’ ‘intímny kontakt;’ ‘hrejivé srdce;’ ‘najdôležitejšia medicína, ktorú robím;’ ‘uspokojujúca medicína;’ a ‘odmeňovanie.’ …’vrcholný akt súcitu;’ ‘česť;’ ‘neuveriteľný dar;’ ‘oslobodzujúci;’ ‘nepodobný ničomu, čo som kedy ’ a ‘výnimočná práca’…’správna vec za správnych okolností.’ 

V Austrálii jeden poskytovateľ spomína ‘naliehavú potrebu sexu’ po smrti. 

MAiD (ako samovražda alebo vražda) poskytuje sadistom príležitosť spôsobiť pacientovi smrť a možno spôsobiť nepriamu ujmu, ak poskytovateľ vie o tom, že ju pacient využíva na emocionálne ubližovanie ľuďom, ktorých nemá rád (napr. bývalým partnerom, naplánovaním smrti na ich narodeniny alebo svadbu). Poskytovatelia niekedy pôsobia nepriateľsky voči svedkom alebo rodinným príslušníkom. 

Uvedomujem si, že väčšina ľudí inštinktívne zmetie takéto dramaticky znejúce varovania. Jedna vec je povedať, že kanadský’režim eutanázie zašiel príliš ďaleko. Ale povedať, že tento systém je priaznivý pre sériových vrahov v oblasti zdravotnej starostlivosti? Upozorniť na potešenie, ktoré niektorí poskytovatelia podľa svojich slov majú z ukončovania života? Tieto informácie sú nám nepríjemné, a tak sa ich snažíme odmietnuť. Možno by však bolo múdre zvážiť skutočnosť, že tí z nás, ktorí varujú pred šikmou plochou eutanázie, mali doteraz dôsledne a vo všetkých bodoch pravdu. Tí, ktorí tvrdili, že náš režim zostane prísne regulovaný a že eutanázia bude dostupná len umierajúcim, sa mýlili v každom bode—a je im to jedno.