Po Bidenovom stíhaní ministerstvom spravodlivosti boli odsúdení ďalší traja zástancovia života na základe obvinení z FACE Act

Po Bidenovom stíhaní ministerstvom spravodlivosti boli odsúdení ďalší traja zástancovia života na základe obvinení z FACE Act

Tria zástancovia ochrany života boli v utorok odsúdení za porušenie zákona o slobodnom prístupe na kliniku (Freedom of Access to Clinic Entrances – FACE) v súvislosti s ich účasťou na pokojnom proteste a blokáde potratového centra v Tennessee v roku 2021.

James Zastrow, Eva Zastrowová a Paul Place boli odsúdení na 90 dní domáceho väzenia a tri roky podmienečného trestu za ich snahu zachrániť životy nenarodených detí pred potratom zhromaždením pred vchodom do kliniky Carafem Health Center v meste Mt. Juliet v štáte Tennessee. Trojica bola v apríli odsúdená za priestupky spolu s 87-ročnou Evou Edlovou, ktorá prežila koncentračný tábor. 

Počas protestu, zdokumentovaného na videu zverejnenom na Facebooku, sedela Edlová na invalidnom vozíku pred vchodom do potratového zariadenia. Place a Eva Zastrow sedeli vedľa Edlovej, zatiaľ čo zvyšok skupiny sa zhromaždil po stranách chodby pred zariadením. Obhajcovia života spievali hymny, modlili sa a odmietali odísť, keď ich o to požiadali policajti.

Pri jednej príležitosti sa protestujúci pokúsili zapojiť do rozhovoru ženu, ktorá zjavne chcela podstúpiť interrupciu, o vzácnosti jej nenarodeného dieťaťa.

Čítajte: Elderly pro-lifer Jean Marshall sentenced to 24 months, denied home confinement despite health problems

Jeden z policajtov, ktorý požiadal zástancov života, aby odišli, sa zdal byť sympatický ich veci. Organizátor protestu Chester Gallagher sa snažil policajtovi vysvetliť, prečo je ich morálna povinnosť chrániť nevinný život pred ich povinnosťou voči zákonu.

“Vnútri týchto dverí sú vrahovia, platení vrahovia detí,” povedal policajtovi. “Ako ste už’zažili pri príchode na túto chodbu, [tam] bola matka, ktorá nosila nevinné dieťa, ktoré má byť [t]vytrhnuté z materského lona’vnútri tohto miesta.”

Šesť ďalších osôb, ktoré sa podieľali na blokáde, bolo odsúdenýchza závažnejší trestný čin “sprisahania” za pomoc pri organizovaní záchrannej akcie začiatkom tohto roka a štyria boli odsúdení minulý mesiac: Coleman Boyd, ktorý dostal päť rokov podmienečne, pokutu 10 000 USD a obmedzenia cestovania, a Calvin Zastrow, ktorý bol považovaný za jedného z hlavných organizátorov, dostal 6-mesačný trest odňatia slobody a následne tri roky podmienečného prepustenia. Sudcovia odložili vynesenie rozsudku nad Edlom, Heather Idoniovou a Chesterom Gallagherom, ktorí sa pripravujú na augustový súdny proces v Michigane za podobné obvinenia.

Čítajte: Bidenovo ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu o 50 000 USD podľa zákona FACE proti ďalšej skupine zástancov života

Bývalá záchrankyňa Caroline Davisová bola tiež obvinená v súvislosti so záchranou v Tennessee a v októbri 2023 priznala svoju vinu. Podľa The Tennessean, teraz “spolupracuje s vládou” a súhlasila s tým, že “bude na súde svedčiť proti svojim spoluobžalovaným.” Predtým svedčila proti obžalovaným v samostatnom súdnom procese kvôli Washington, D.C., záchrannej akcii, v ktorom boli všetci účastníci obvinení z porušenia zákona FACE a bezprostredne uväznení.

Republikáni znepokojení tým, že Bidenova administratíva’sa sústredila na zástancov ochrany života s drvivým vylúčením pro-potratových a protikresťanských aktivistov, viedli väčšinu GOP v USA. Snemovne reprezentantov, aby v januári 2023 vytvorila “Weaponization of Government” Select Committee (Výberový výbor pre ozbrojovanie vlády”), ktorý má vyšetriť nahlásené prípady zasahovania FBI a iných federálnych spravodajských agentúr’ do domácej politiky vrátane využívania zákona FACE na zatýkanie zástancov života, ako sú Mark Houck a Vaughn.

Mnohí republikánski zákonodarcovia a ďalší zarazilina Bidenovu administratívu za to, že “selektívne presadzovala” zákon FACE, aby išla po zástancoch života, zatiaľ čo nestíhala prakticky žiadny z viac ako 100 útokov na tehotenské centrá a kostoly za život, odkedy U.Najvyšší súd USA’návrh rozhodnutia, ktorým sa zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, bol zverejnený. 

Dramatická zaujatosť Bidenovej administratívy’pri stíhaní zástancov života je zrejmá z toho, že od mája 2020 došlo k najmä 429 útokom na U.katolíckych kostolov v USA, pričom mnohé z nich obsahovali graffiti podporujúce potraty — napriek tomu v žiadnom z týchto prípadov nedošlo k “federálnemu stíhaniu, hoci útok na miesto kultu je federálnym trestným činom,” Katolícky hlas poznamenal. Pritom od roku 2022 boli obvinené desiatky pro-life osôbz porušenia zákona FACE, čo priznalo aj samotné ministerstvo spravodlivosti’

.