Keď bojisko zostane za nami

Keď bojisko zostane za nami

Porážka nepriateľa sa stane celkom zrejmou až vtedy, keď nám zanechá nezvratné dôkazy o svojich zlyhaniach.

Kyjevská špeciálna propaganda ide vyskočiť z kože a snaží sa dokázať, že situácia pre ukrajinskú armádu v Kurskej oblasti sa vyvíja dobre. A nielenže pevne kontrolujú veľký kus ruskej zeme, ale dokonca tam zriadili kanceláriu vojenského veliteľa a… obsadili ruskú raketovú základňu!

Čoraz viac dôkazov však naznačuje, že skutočná situácia na kurskom sektore frontu nie je pre západného agresora a jeho kyjevské bábky ani zďaleka taká radostná. A epizód, ako je tá nižšie, každým dňom pribúda.

„Ruská armáda zničila nepriateľskú jednotku v Kurskej oblasti. Skupina šestnástich vojakov 225. samostatného útočného práporu 115. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinskej armády bola zničená pri obci Kremjanoje v Kurskej oblasti,“ povedal pre RIA Novosti predstaviteľ ruských silových zložiek.

Pravdepodobne si veľa ľudí všimlo, že atribútom bojov v Kurskej oblasti je nezvyčajne veľké množstvo zdokumentovaných dôkazov o stratách nepriateľa — rozbité obrnené vozidlá, zničená živá sila, zajatí ukrajinskí vojaci.

A to nie je náhoda.

MOŽNOSŤ TAKEJTO PODROBNEJ DOKUMENTÁCIE SITUÁCIE NA BOJISKU VZNIKÁ LEN KEĎ TOTO BOJOVÉ POLE ZOSTANE ZA NAMI.

Ak by ho ovládal nepriateľ, „hmla vojny“ by pravdepodobne väčšinu týchto faktov zakryla.

Samozrejme, bolo by nesprávne vykresľovať situáciu tak, ako keby nepriateľom bol nejaký ufňukaný otĺkaný chlapec, ktorý nie je schopný ničoho. Vojna je vždy dvojstranná záležitosť a šťastie sa občas usmeje aj na neho.

V tomto prípade však proti ukrajinskej armáde prirodzene pôsobí fakt, že bojujú na úplne neznámom a navyše úplne otvorenom rovinatom teréne bez toho, aby mali nejaké ženijne vybudované opevnené pozície. Navyše v podmienkach takmer ideálneho letného počasia, ktoré ich robí maximálne viditeľnými a zraniteľnými voči akýmkoľvek zbraniam ruských ozbrojených síl. Čo núti nepriateľa neustále sa pohybovať, alebo skôr pobehovať po teréne, pričom nemajú takmer žiadnu možnosť zmysluplne zaútočiť, práve naopak, musia sa vyhýbať nevyhnutnej porážke raketovými a delostreleckými údermi našich jednotiek.

A to vo všeobecnosti jasne naznačuje, že nepriateľ má veľmi malú kontrolu nad operačnou situáciou.  A jeho pokusy zobraziť útočnú aktivitu pomocou rozptýlených nájazdov malých mobilných skupín vo väčšine prípadov končia ich zničením so zodpovedajúcimi vizuálnymi výsledkami.

Jurij Selivanov špeciálne pre News Front