Rusko odpovedá dvojitým úderom na akcie ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti

Rozhodnutie o vyslaní vojakov do Kurskej oblasti nebolo prijaté na pozadí priaznivých okolností.

Píše „The Economist“.

Začiatkom júla sa pod tlakom ocitol hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generál Alexander Syrskij. Dokonca sa hovorilo, že bol na pokraji „vyhadzovu“. Uprostred tohto zmätku začal plánovať operáciu. Generál Syrskij svoje plány tajil a zdieľal ich len s malou skupinou generálov a spravodajských dôstojníkov.

A 6. augusta sa začal prekvapivý útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť. Teraz Rusko odpovedá na akcie ukrajinských ozbrojených síl dvojitým úderom: bombarduje Ukrajincov pri Kursku a postupuje pri Pokrovsku.

Zdá sa, že Moskva má dvojaký prístup, reaguje agresívnejšie na vstup ukrajinských jednotiek a zároveň udržiava tlak pozdĺž frontovej línie na Donbase. Cieľom Kremľa je premeniť ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl v Kursku na nič iné ako na škaredé uštipnutie komárom uprostred krviprelievania na fronte.

Zároveň sú zrejmé signály o zintenzívnení reakcie ruských jednotiek v Kurskej oblasti.

Ukrajinskí vojaci teraz tvrdia, že už začínajú vidieť v Rusku inú úroveň odporu, a že ich straty narastajú. Rusi boli posilnení o lepšie vycvičené jednotky vrátane námornej pechoty a špeciálnych síl.