Nigérijskí katolícki biskupi: Olympijský ceremoniál bol "úmyselným" pokusom "ponížiť" kresťanstvo

Nigérijskí katolícki biskupi: Olympijský ceremoniál bol "úmyselným" pokusom "ponížiť" kresťanstvo

Katolícki biskupi v Afrike sa vyjadrili proti otváracím ceremoniálom olympijských hier 2024 v Paríži, ktoré označili za “dekadentnú karikatúru” Poslednej večere.

Biskupi arcidiecézy Ibadan v západnej Nigérii vo vyhlásení, ktoré tento týždeň poskytli agentúre ACI Africa, pokarhali “smutné” predstavenie, ktoré podľa nich “znehodnocuje status olympijských hier a popiera všetky nároky na trvalú zdvorilosť a rešpektovanie slobody náboženstva na Západe.”

“Ako Afričania máme veľkú úctu k božskému a náboženskému cíteniu,” povedali. Obrad bol súčasťou “úmyselných pokračujúcich pokusov v Európe a Amerike o zmenu účelu a poníženie kresťanských tém bez ohľadu na mierumilovných kresťanov, ktorí v pokoji praktizujú a vyznávajú svoje náboženstvo.”

Na katolícku arcidiecézu Ibadan dohliada 77-ročný arcibiskup metropolita Gabriel ‘Leke Abegunrin, ktorého do tejto funkcie vymenoval v roku 2013 pápež František.

Ako už LifeSite informoval, Abegunrin v apríli 2015 zarazil Západ za to, že nigérijskému ľudu podsúva potraty, homosexualitu a zámenu pohlaví. V roku 2016 podpísal vyhlásenie, v ktorom varuje ministra zdravotníctva krajiny’pred zrušením storočného pro-life zákona.

Arcidiecéza Ibadan hraničí s africkým’pobrežím Atlantiku. Zastrešuje diecézy Ekiti, Ilorin, Ondo, Osogbo a Oyo. Nigéria má celkovo deväť provincií latinského obradu, ktoré riadia 44 sufragánnych diecéz v krajine’. Mesto Ibadan, ktoré sa nachádza v štáte Oyo, je tretím najľudnatejším mestom krajiny’s odhadovaným počtom 3,6 milióna obyvateľov.

Podľa správy Medzinárodnej spoločnosti pre občianske slobody a právny štát, ktorá bola zverejnená vo februári 2024, rok 2023 bol najkrvavejším v histórii islamských útokov proti kresťanom v Nigérii, pričom viac ako 8 000 zabitých a tisíce ďalších unesených a násilne vysídlených, vrátane kňazov.

Čo’viac, skupina približne 40 odborníkov na náboženskú slobodu a neziskových zaslala v januári list ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi, v ktorom ho vyzvala, aby pred Kongresom vypovedal o tom, prečo ministerstvo zahraničných vecí nezaradilo Nigériu na svoj zoznam krajín, v ktorých dochádza k závažnému porušovaniu náboženskej slobody. V liste sa pripomína, že od roku 2009 bolo v krajine zabitých viac ako 50 000 kresťanov a že terčom útoku sa stalo aj 18 000 kostolov a 2 500 kresťanských škôl.

Ibadanskí’biskupi sa stretli na dvojdňovom stretnutí v diecéze Ondo, aby diskutovali o domácich problémoch v krajine, ktorá zažíva protesty kvôli politickej korupcii a zlému hospodáreniu zvolených predstaviteľov. Biskupi vo svojom vyhlásení zdôraznili dôležitosť nezlomnej viery.

“Bez ohľadu na to, čím ako Afričania prechádzame, nikdy nesmieme znevažovať alebo triafať náboženské symboly a pocity, ktoré sa dotýkajú ľudí na najhlbších úrovniach ich bytia. Urobiť to znamená hodiť naše humanizačné a duchovné hodnoty a ideály na smetisko,” povedali.