Španielsky biskup odsúdil "škandál" s údajnou omšou pri bazéne, kňaz sa po pobúrení ospravedlnil

Španielsky biskup odsúdil "škandál" s údajnou omšou pri bazéne, kňaz sa po pobúrení ospravedlnil

Španielsky kňaz sa ospravedlnil “za to, čo mohlo spôsobiť škodu našej milovanej Cirkvi” po tom, čo sa objavili fotografie, na ktorých zrejme slúži omšu pri bazéne, čo jeho biskup ostro odsúdil.

“Veľmi sa ospravedlňujem za to, čo mohlo spôsobiť škodu našej milovanej Cirkvi,” napísal páter Marco Antonio Martínez Moreno vo vyhlásení z 31. júla, zverejnenom na webovej stránke miestnej diecézy.

Salesiánsky kňaz bol kaplánom v letnom tábore na juhu Španielska, počas ktorého zverejnil svoje fotografie a účastníkov tábora, ktorí sa zúčastnili na omši pri bazéne.

Na jednej z odvtedy vymazaných fotografií je Moreno – liturgicky odetý v albe a štóle – po boku dievčaťa v bikinách a chlapca v plaveckých šortkách. Dievča drží kalich vo výške a chlapec drží hostiu spôsobom, ktorý sa zdal byť pozdvihnutím konsekrovaného druhu, ku ktorému dochádza na konci omšového kánonu.

Na ďalších záberoch je Moreno, odetý v albe a štúle, ako stojí za nízkym stolíkom, ktorý bol zrejme postavený ako provizórny oltár, umiestnený priamo na okraji bazéna. Na jednom obrázku sa prihovára tínedžerom a malým deťom v bazéne, na ďalšom sedí na okraji bazéna s nohami vo vode, pričom je stále oblečený a prihovára sa skupine.

S cieľom vyjadriť sa k tejto záležitosti LifeSiteNews 30. júla kontaktoval predstavených saleziánov dvoch španielskych provincií spolu s biskupom José Rico Pavéom, ktorý vedie miestnu diecézu Asidonia-Jerez.

Odpoveď biskupa’bola zverejnená na diecéznej webovej stránke a tvorila súčasť tej istej tlačovej správy, v ktorej Moreno vydal svoje ospravedlnenie. 

Moreno’na fotografiách, ako uviedla diecéza, sa zdá, že kňaz “slávil Eucharistiu spôsobom, ktorý je zjavne v rozpore s liturgickými normami Katolíckej cirkvi.” 

Odvolávajúc sa na “škandál spôsobený zverejnením týchto fotografií,” biskup požiadal Morena, aby incident objasnil.

“Je zrejmé, že chýba kontext paraliturgie, ktorú slávime,” tvrdil Moreno 31. júla. 

Pokračujúc salezián uviedol:

Na bazéne sa neslávila Eucharistia, ani tento moment nepatrí k Eucharistii. Pred začiatkom sa vždy urobí vysvetlenie jednotlivých častí Eucharistie. V ten deň bol práve čas na vysvetlenie tohto momentu a jeho významu spolu s modlitbou Pán’

Podľa diecézneho vyhlásenia biskup Pavés poučil kňaza, že “mladí ľudia (deti aj dospelí) sú nevzdelaní, keď im nepomôže ani rozlíšiť liturgiu od pláže, a všetkým spôsobuje pohoršenie, keď si kňaz robí a nerobí liturgiu, ako sa mu zachce.” 

“Nie sme pánmi liturgie ani sviatostí, tak ako nie sme pánmi evanjelia alebo iných dobier spásy, ktoré nám Cirkev vložila do rúk,” uvádza sa v správe biskupa. “Sme služobníci a ako takí sme povolaní evanjelizovať.”

Vyhlásenie ďalej uvádza, že v súlade s kánonickým právom 1339 bolo Morenovi vydané písomné upozornenie na jeho správanie.

Po tom, ako sa 30. júla objavili správy, Moreno rýchlo odstránil obrázky zo svojich účtov na sociálnych sieťach. InfoVaticana však uviedla, že Moreno má za sebou kontroverznú minulosť, v roku 2020 sa dostal na titulné stránky novín za to, že “robil kúzelnícke triky [pri] omši so študentmi školy Nuestra Señora del Rosario v Rote.”