Počet interrupcií v USA klesal. Toto je to, čo tento trend zvrátilo

Počet interrupcií v USA klesal. Toto je to, čo tento trend zvrátilo

Najnovšie štatistiky potratov Spoločnosti pre plánovanie rodiny, o ktorých mainstreamové médiá informujú s ťažko potláčaným jasotom, ukazujú, že počet potratov sa počas prvých troch mesiacov roku 2024 zvýšil, pričom január bol prvým mesiacom od Dobbsovho rozhodnutia, v ktorom bolo vykonaných neuveriteľných 100 000 potratov. Čísla sú nepopierateľne pochmúrne. 

Aby som pochopil, čo tieto čísla znamenajú, oslovil som pro-life štatistika Dr. Michaela New, politológa, hosťujúceho docenta na Katolíckej univerzite v Amerike a spolupracovníka Charlotte Lozier Institute. Dr. New je vzácny akademik – taký, ktorý sa vo svojom výskume zameriava nielen na vplyv pro-life zákonov, ale aj taký, ktorý v skutočnosti pravidelne poskytuje poradenstvo na chodníku pred potratovými klinikami vo Washingtone, D.C. 

“Vždy som nabádal zástancov života, aby sa na odhady potratov Spoločnosti pre plánovanie rodiny’pozerali s určitou skepsou,” poznamenal New. “Nemajú žiadne skúsenosti s odhadovaním počtu potratov v USA pred rokom 2022. Okrem toho niektoré ich údaje pochádzajú od spoločností, ktoré posielajú chemické potratové tabletky poštou. Tieto organizácie majú motiváciu nadhodnocovať svoje čísla. Napriek tomu by tieto nové údaje mali znepokojovať zástancov života.”  

Dr. New bol natoľko láskavý, že nám odpovedal na naše otázky. 

Čo na základe dostupných údajov spôsobuje tento nárast počtu interrupcií?“ 

Na základe dostupných údajov spôsobuje nárast počtu interrupcií zvýšená dostupnosť chemických potratových liekov. V roku 2016 úrad FDA vykonal niekoľko zmien v politike, ktoré uľahčili dostupnosť chemických interrupcií. Predĺžili hranicu gestačného veku pre chemické potraty zo 7 týždňov na 10 týždňov. Schválili tiež režim dávkovania. Ženy, ktoré získavali chemické potraty, museli namiesto 3 návštev absolvovať len 1 návštevu u zdravotníckeho pracovníka. V roku 2016 FDA tiež povolila zdravotným sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom predpisovať mifeprex, jeden z liekov používaných pri chemických potratoch. Potom v roku 2021 Bidenova administratíva FDA oznámila, že už nebude presadzovať požiadavku 1 návštevy. 

Podľa údajov CDC sa v rokoch 2016 až 2021 podiel všetkých potratov, ktoré boli chemickými potratmi, zvýšil z 30,3 % na 56 %. Nemalo by byť prekvapením, že po pomerne konzistentnom 36-ročnom poklese sa miera potratovosti v USA v roku 2017 zvýšila a odvtedy sa zvyšuje. 

Do akej miery ovplyvňuje mieru potratovosti zlá ekonomika a inflácia vzhľadom na to, že mnohí, ktorí sa rozhodnú pre interrupciu, uvádzajú finančné ťažkosti? 

Nedomnievam sa, že zlá ekonomika a relatívne vysoká miera inflácie zohrávajú úlohu pri zvyšovaní miery potratovosti. Miera potratovosti sa začala zvyšovať v roku 2017 pred začiatkom hospodárskeho spomalenia a pred zvýšením miery inflácie. Mal by som tiež dodať, že miera potratovosti v USA naďalej klesala počas recesie na začiatku 90. rokov a počas veľkej recesie v rokoch 2007 až 2009. Celkovo. Nemyslím si, že sila ekonomiky zohráva veľkú úlohu pri výskyte potratov v Spojených štátoch. 

Čítajte: Centrá pomoci tehotným žalujú newyorského generálneho prokurátora na federálnom súde pre útok na Abortion Pill Reversal

Do akej miery “tele-health” a “zásielkové interrupcie” vytvárajú bezprecedentnú výzvu pre hnutie za život? 

Telehealth a interrupcie na objednávku poštou predstavujú bezprecedentnú výzvu, pretože môžu podkopať silné pro-life zákony, ktoré mnohé štáty prijali po rozhodnutí Najvyššieho súdu’o Dobbsovi. V štrnástich štátoch USA platia zákony, ktoré vo veľkej miere chránia všetky nenarodené deti.  V ďalších siedmich štátoch platia zákony, ktoré chránia nenarodené deti po určitom gestačnom veku. Údaje o pôrodoch ukazujú, že tieto zákony úspešne zachránili tisíce životov. Tieto zákony sú však menej účinné, ak ženy ohrozené potratom môžu získať chemické potratové lieky prostredníctvom pošty. 

Predstavuje potratová pilulka novú éru v potratových vojnách? 

Ano, potratová pilulka predstavuje novú éru v potratových vojnách. Pro-liferi musia uprednostniť prevenciu chemických potratov. Existuje niekoľko rôznych stratégií, ktoré možno využiť. Prvou je využitie žaloby proti FDA. Možno predložiť silný argument, že FDA nepostupovala podľa svojich vlastných pravidiel týkajúcich sa testovania a bezpečnosti, keď uvoľnila prístup k chemickým potratovým liekom v rokoch 2016 a 2021.  Pro-lifers v lete tohto roku nedosiahli výsledok, ktorý sme chceli v prípade FDA vs. Alliance v. Hippocratic Medicine. Je to však preto, že Najvyšší súd rozhodol že žalobcovia nemali procesnú spôsobilosť. Iný prípad s iným žalobcom by mohol viesť k inému výsledku. 

Ďalšou stratégiou je využiť súdny spor na zrušenie platnosti zákonov o štíte. V súčasnosti má šesť politicky liberálnych štátov zavedené zákony o štíte. Tieto zákony právne chránia lekárov, ktorí predpisujú chemické potratové lieky prostredníctvom telehealthu ženám žijúcim v štátoch so zavedenou pro-life ochranou. Generálni prokurátori v konzervatívnych štátoch údajne zvažujú rôzne stratégie súdnych sporov. 

Poslednou stratégiou by bolo zvoliť pro-life prezidenta, ktorý by jednoducho vymenoval pracovníkov FDA, ktorí by zaviedli obmedzenia na prepravu a používanie chemických potratových liekov. 

Podľa vášho názoru bude počet potratov naďalej stúpať? 

Predpovedať budúci vývoj počtu potratov je ťažké. Mladí ľudia, ktorí dosiahli vek začiatkom roka 2000, boli viac pro-life ako predchádzajúce generácie mladých ľudí. Zdá sa však, že súčasná generácia mladých dospelých je oveľa ústretovejšia voči legálnym potratom. Je možné, že aj táto zmena postojov môže zohrávať úlohu v nedávnom náraste počtu interrupcií v USA. 

Mal by som dodať, že s nedávnym nárastom počtu chemických interrupcií by mohli mať veľký vplyv na výskyt interrupcií aj stretnutia s FDA. Ak bude Donald Trump zvolený za prezidenta, mohol by vymenovať pracovníkov FDA, ktorí by zaviedli obmedzenia na prepravu a používanie liekov na chemické potraty. To by potenciálne mohlo viesť k výraznému zníženiu počtu potratov v USA. Donald Trump rozhodne nesľúbil, že zavedie obmedzenia na chemické potraty. Jeho nominanti do FDA by však boli určite ústretovejší k obavám zástancov života než akíkoľvek nominanti z dielne Kamaly Harrisovej. 

PREČÍTAJTE SI: Kamala Harris: Harrisová: Vlastnená Big Pharma, Big Trans a Big Abortion