Veriaci katolíci sa zúčastnia na procese odškodnenia za rúhavý otvárací ceremoniál olympijských hier

Veriaci katolíci sa zúčastnia na procese odškodnenia za rúhavý otvárací ceremoniál olympijských hier

Katolíci plánujú procesie ako zadosťučinenie za rúhavý otvárací ceremoniál Olympijských hier 2024 v Paríži, na ktorom ťahúni predviedli grotesknú paródiu Poslednej večere. 

V dňoch 4., 6. a 8. augusta sa veriaci katolíci zúčastnia na procesii v centre Ottawy v provincii Ontário, aby sa zadosťučinili za rúhanie voči Ježišovi Kristovi počas otváracieho ceremoniálu Olympijských hier 2024 v Paríži. 

“Pokánie je niečo, na čo sa v Cirkvi a spoločnosti už dávno zabudlo,” povedal pre LifeSiteNews organizátor podujatia John Pacheco. “Rúhanie proti Bohu je veľmi vážny hriech.” 

“Tradične sa takýto hriech považoval za jeden z najhorších (dokonca horší ako telesné hriechy), pretože išlo o priamy útok na Božie osoby, ale dnes sa v Cirkvi nedoceňuje a v spoločnosti sa z neho stal tak trochu vtip,” pokračoval.   

“Žiaľ, mnohí veria, že Boh nechá tento výsmech pokračovať bez odozvy,” upozornil. “Takýto postoj prezrádza ľahkovážny postoj k Božiemu’majestátu a úplný nedostatok bázne pred Bohom. Je to vážny blud.”   

Prehliadka, ktorú sponzorovala Katedrála sv. Johanky z Arku a Misionárov svätej tváre Jozefa’sa začne v nedeľu 4. augusta o 15:00 hod. a v utorok 6. augusta a vo štvrtok 8. augusta o 19:00 hod.  

Prehliadka sa začne pri katedrále Notre Dame a skončí sa pri francúzskom veľvyslanectve. Viac informácií nájdete tu.    

Účastníkov tiež vyzývame, aby sa v súvislosti s ceremoniálom obrátili na Medzinárodný olympijský výbor a “požadovali úprimné a verejné ospravedlnenie na záverečnom ceremoniáli hier, aby dokázali pravosť svojho predchádzajúceho symbolického ospravedlnenia za svoje rúhanie.” 

Pacheco vysvetlil, že “všetci katolíci musia obnoviť zmysel pre nápravu tejto škody a usilovať sa o riadne a úplné vyúčtovanie zodpovedných. Symbolické ospravedlnenie zo strany organizačného výboru olympijských hier úprimne povedané nestačí.”  

“Verejný hriech si vyžaduje verejné odškodnenie zo strany olympijských hier,” pokračoval. “Žiadny vzťah sa nemôže skutočne obnoviť, ak strana, ktorá sa previnila, neponúkne nápravu svojich škôd.” 

“To’platí v tomto svete rovnako ako v tom nasledujúcom,” uviedol Pacheco. “Pokiaľ ide o našu reakciu ako katolíkov, musíme Bohu ukázať, že to s nápravou škôd spôsobených osobe Ježiša Krista myslíme vážne. Jedným z malých spôsobov je verejná náprava ich rúhania prostredníctvom procesie.” 

Pacheco tiež povzbudil veriacich katolíkov, aby zvážili možnosť pripojiť sa k Arcibratstvu svätej tváre, “čo je pobožnosť pre našu dobu, ktorá sa výslovne snaží ponúknuť Bohu nápravu za hriechy proti prvým trom prikázaniam.” 

“Kanadskí katolíci sú povzbudzovaní, aby sa pripojili k Božej tvári sv. Jozefa’Misionárov Svätej Tváre,” dodal.   

Pacheco je jedným z mnohých katolíkov, ktorí po rúhavých otváracích ceremóniách vyzývajú na nápravu. Ceremoniál totiž všestranne odsudzujú na sociálnych sieťach kresťania aj neveriaci, pričom mnohí poukazujú na to, že ide o “nové dno“.“  

Sanfranciský arcibiskup Salvatore Cordileone povedal, že ceremoniál odzrkadľuje “sekulárny fundamentalizmus ktorý “prenikol na olympijské hry, dokonca až do takej miery, že sa rúha náboženstvu viac ako miliardy ľudí, zatiaľ čo biskup Joseph Strickland ho označil za “nové dno pre naše ľudské spoločenstvo.”