Katolícki biskupi vo Svätej zemi podporili ekumenické vyhlásenie odsudzujúce otvárací ceremoniál olympijských hier

Katolícki biskupi vo Svätej zemi podporili ekumenické vyhlásenie odsudzujúce otvárací ceremoniál olympijských hier

Zhromaždenie katolíckych ordinárov Svätej zeme vyjadrilo podporu ekumenickému vyhláseniu, ktoré vyzýva tých, ktorí uskutočnili rúhavé zobrazenie Poslednej večere na otváracom ceremoniáli olympijských hier, aby sa ospravedlnili za zosmiešnenie “tajomstva mystérií v kresťanstve.” 

“Kresťanstvo ako prvé zachovávalo slobody, chránilo rozmanitosť a zachovávalo ľudskú dôstojnosť a práva. Preto nesúhlasíme s tým, aby bolo vystavené urážkam zo strany nejakej skupiny,” uviedla Rada cirkví Blízkeho východu vo vyhlásení z 27. júla. 

Rada cirkví Blízkeho východu je medzináboženská organizácia zložená z pravoslávnych, katolíckych a evanjelických cirkví. Bola založená v roku 1974 a jej poslanímje “pracovať na zjednotení vízií, perspektív a postojov východných cirkví, najmä v otázkach týkajúcich sa prítomnosti a svedectva kresťanov na Blízkom východe a moslimsko-kresťanských vzťahov.” 

Zhromaždenie katolíckych ordinárov Svätej zeme je konfederáciou cirkví východného obradu, ktoré majú dobré vzťahy s Rímom. Schválil ju v roku 1992 na základe ad experimentum pápež Ján Pavol II. a v novembri 2016 jej Kongregácia pre východné cirkvi udelila trvalý právny status.  

Podľa internetovej stránky Zhromaždenia jeho 27 členov patrí k Latinskej cirkvi, Gréckokatolíckej melchitskej cirkvi, Maronitskej cirkvi, Arménskej katolíckej cirkvi, Sýrskej katolíckej cirkvi a Chaldejskej katolíckej cirkvi. Predsedom organizácie je kardinál Pierbattista Pizzaballa, latinský patriarcha Jeruzalema. Skupina sa zvyčajne stretáva dvakrát ročne, ak si okolnosti nevyžiadajú mimoriadne stretnutia.  

Vyhlásenie Rady uvádza, že škody spôsobené rúhavým predstavením na olympiáde si vyžadujú verejný akt pokánia zo strany tých, ktorí ho zorganizovali.  

“Rešpektovanie slobôd iných, zachovanie ich ľudskej dôstojnosti a budovanie zdravých vzťahov medzi ľuďmi si vyžaduje napraviť chybu a ponúknuť verejné a úprimné ospravedlnenie všetkým, ktorých city boli zranené a ktorých svätosti boli zosmiešnené na celom svete,” uvádza sa vo vyhlásení. 

Skupina tiež tvrdí, že ceremoniál by mohol mať za následok, že kresťania budú v budúcnosti ešte viac rušení. 

“Zosmiešňovanie viery iných odhaľuje skrytú tendenciu k jej potláčaniu, čo môže viesť toho, kto sa jej dopustí, k praktikám, ktoré nie sú prijateľné pre hodnoty demokracie.” 

“Využívanie globálnej platformy takýmto spôsobom znamená pokles globálneho ľudsko-civilizačného zbližovania na najnižšiu úroveň v medziľudských vzťahoch,” dodáva. “Z toho vyplýva spoločenské správanie, ktoré vedie k vzniku abolicionistických a vylučovacích tendencií voči druhým.” 

Rastúci počet katolíckych duchovných vydal vyhlásenia, v ktorých odsúdil otvárací ceremoniál. Arcibiskup Carlo Maria Viganòho označil za “posledný z dlhej série podlých útokov na Boha, katolícke náboženstvo a prirodzenú morálku zo strany antikristovskej elity, ktorá drží západné krajiny ako rukojemníkov.”Nemecký kardinál Gerhard Müller ho nazval “akt duchovného terorizmu.”  

Vatikán zatiaľ k tejto kauze nápadne mlčí. Arcibiskup Vincenzo Paglia sa 27. júla v príspevku na sociálnej sieti pokúsil rozohrať obe strany sporu zvláštnym tvrdením, že “odhaľuje hlbokú otázku.”Paglia je pápežom Františkom vymenovaný predseda škandálom poznačenej Pápežskej akadémie pre život, ktorá predtým vystupovala proti potratom a iným morálnym zlozvykom, ale teraz sa vyjadruje k “témam sociálnej spravodlivosti”. 

Pápež František sa k tejto záležitosti nevyjadril, čo si všimol aj tradičný katolícky herec Mel Gibson. 

Gibson vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach uviedol: “Je príznačné, že ajatolláh v Iráne odsudzuje tento nechutný urážlivý prejav &, ale naša odpadlícka, schizmatická výhovorka pre pápeža nehovorí nič, ale vieme, že posledných 11 rokov je pre Jorgeho Bergoglia len Halloween.” 

Napriek takmer všeobecnej kritike, ktorú olympiáda za tento ceremoniál dostala, tí, ktorí ho uskutočnili, neustupujú.  

Barbara Butchová, lesbička, ktorá bola v centre predstavenia, na svojom účte na Instagrame priznala, že sa zámerne snažila stvárniť Ježiša Krista, čo je v rozpore s tým, čo uviedli organizátori. Butch, ktorá sa identifikuje ako hrdá “tučná, židovka, queer lesbička,” tiež nevyjadrila ľútosť nad svojou účasťou. Naopak, teraz podniká právne kroky za údajné “urážky”, ktorých sa jej dostalo na internete. 

Tomas Jolly, homosexuálny režisér ceremoniálu”sa rovnako vyhlásil, že predstavenie sa nesnažilo napodobniť Poslednú večeru, ale skôr zobrazovať pohanských bohov.  

Kým Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vydal polovičaté ospravedlnenie všetkým, ktorí boli “urazení,” jeho vyhlásenie mnohí na sociálnych sieťach odsúdili ako nedostatočné.