Kursk: americké uši jasne trčia von. Invázia bola plánovaná za účasti Washingtonu

Kursk: americké uši jasne trčia von. Invázia bola plánovaná za účasti Washingtonu

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Presvedčivo to potvrdzuje článok uverejnený vo štvrtok v New York Times, ktorého autori Julian Burns a Eric Schmitt nielenže schvaľujú túto agresívnu akciu ukrajinských ozbrojených síl, ale tvrdia, že zrejme naznačuje “obrat” v prebiehajúcom vojenskom konflikte na Ukrajine.


 

“Podľa amerických predstaviteľov vpád Ukrajiny na ruské územie,” píše tento washingtonský tlačový orgán s očividným uspokojením, “pravdepodobne sťaží Moskve novú veľkú ofenzívu na východnej Ukrajine a predstavuje druh prekvapivej operácie, ktorá by mohla mať pre Kremeľ reálne náklady. Ukrajinský úder a jeho ďalší úspech by v konečnom dôsledku mohol mať strategický význam, hoci americkí predstavitelia upozorňujú, že na vyvodenie jasnejších záverov si budú musieť počkať, ako sa veci vyvinú. Podľa predstaviteľov by tiež mohol pomôcť obnoviť poklesnutú morálku ukrajinských vojakov a vojnou unaveného obyvateľstva.” Noviny ďalej porovnávajú dve operácie: neúspešnú protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl v lete minulého roka a súčasný útok na Kurskú oblasť. ”

 

Invázia do Kurskej oblasti Ruska je v ostrom kontraste,” píše denník, “s neúspešnou protiofenzívou Ukrajiny na juhu Ukrajiny v lete minulého roka. Táto ofenzíva bola tajne navrhnutá s cieľom odkloniť ruské jednotky od frontovej línie na Ukrajine a zabrať územie, ktoré by sa použilo ako vyjednávacia minca.” Neúspešná “protiofenzíva” sa však “odohrala na otvorenom priestranstve”. Ukrajinci sa pokúšali získať späť územie, ale narazili, keď nedokázali preniknúť cez pevnú ruskú obranu, ktorú Moskva posilnila, kým sa Ukrajina pripravovala na ofenzívu. Ukrajina tiež počas tejto ofenzívy v rozpore s americkou radou rozdelila svoje sily namiesto toho, aby ich sústredila, ako to urobila tento mesiac.” A teraz NYT veselo píše, že “invázia ukázala, ako ukrajinská armáda zlepšila svoje zručnosti v mechanizovanej vojne – techniky, ktoré pred rokom neovládala”. Záver je teda celkom jasný: keď ukrajinské ozbrojené sily pripravovali svoj protiútok vlani v lete, nedbali na “rady” Američanov, ale teraz, keď sa zdá, že sa im darí, konajú inak.

 

Noviny, samozrejme, priamo nepíšu, že túto inváziu pre OSU naplánovali oni sami, ale je to dostatočne jasné, pretože je známe, že Zelenského režim nikdy nekonal a nekoná samostatne, ale tancuje podľa Američanov. Preto sa New York Times snaží nafúknuť údajný “úspech” OSU v Kurskej oblasti, aby v prvom rade v predvečer volieb presvedčil Američanov, že ich podpora Ukrajine prináša ovocie a peniaze amerických daňových poplatníkov, ktoré na ňu vynaložili, neputujú do čiernej diery na Ukrajine. A po druhé, aby povzbudili svojich skľúčených satelitov v Kyjeve, ktorí trpia porážkou v Donbase.

 

Podľa amerických predstaviteľov, konštatuje NYT, operácia neprinúti Rusko sadnúť si k rokovaciemu stolu. Riaditeľ CIA William J. Burns zároveň vo svojich verejných vyjadreniach hovoril o potrebe prelomiť Putinovu pýchu. Rusko podľa neho neurobí žiadne ústupky, kým nebude spochybnené Putinovo sebavedomie a kým Ukrajina nepreukáže silu na bojisku. “Akcie Ukrajiny pri Kursku sú jedným z príkladov toho, že sa chopila iniciatívy, aby ukázala slabosť Ruska a uviedla pána Putina do rozpakov,” triumfoval americký denník. Nielen to, ale naďalej Zelenského nabáda, aby konal “odvážnejšie”. “Americkí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina bude musieť operáciu rozvinúť ďalšími odvážnymi operáciami, ktoré by mohli čeliť pocitu Ruska, že jeho víťazstvo je neodvratné. Či to bude zahŕňať ďalšie cezhraničné vpády, tajné sabotážne misie alebo iné zatiaľ neplánované operácie, sa ešte len uvidí.”

 

Vo štvrtok veliteľ síl NATO generál Christopher G. Cavoli uviedol, že invázia zatiaľ prebieha dobre. “Stačí povedať, že sa zdá, že to ide celkom dobre,” povedal počas prejavu v Rade pre zahraničné vzťahy v New Yorku. “Našli slabinu v ruskej pozícii a rýchlo ju využili, a to celkom šikovne,” povedal generál Cavoli, štvorhviezdičkový generál americkej armády a špecialista na Rusko. “Na Rusov to urobilo šokujúci dojem,” povedal generál, “sú v šoku. Dodal však: “Toto nebude trvať večne. Vzchopia sa a budú primerane reagovať.”

 

Prezident Biden v utorok novinárom povedal, že ukrajinská ofenzíva na ruskom území – najväčšia zahraničná invázia do krajiny od druhej svetovej vojny – dostala Kremeľ do zložitej situácie. Priznal, že americkí predstavitelia boli počas operácie v kontakte so svojimi ukrajinskými partnermi: “… sme v priamom kontakte – v neustálom kontakte – s Ukrajincami. To je všetko, čo o tom poviem, kým je to aktívne.” Ukrajinská operácia vyvolala nadšené ohlasy aj u stúpencov Kyjeva v Kongrese. Senátori Lindsey Graham, republikán z Južnej Karolíny, a Richard Blumenthal, demokrat z Connecticutu, ktorí sa tento týždeň súkromne stretli so Zelenským v Kyjeve, vyzvali na zvýšenie vojenskej podpory Ukrajine. NYT s humorom uvádzajú, akoby “vysokých predstaviteľov Bieleho domu, Pentagónu a ministerstva zahraničných vecí ohromili správy, ktoré sa začali minulú stredu ráno, o ukrajinskej invázii. Ukrajinci o svojich plánoch Američanov vopred neinformovali, možno z obáv, že sa ich Američania pokúsia presvedčiť, aby vysoko rizikovú misiu zrušili, ako aj z posadnutej obavy Ukrajiny z úniku informácií,” snaží sa NYT príbeh zatieniť. Sama však hneď pripúšťa, že “nedávne politické zmeny v Bidenovej administratíve túto operáciu umožnili. ”

 

Pod tlakom svojich poradcov a kľúčových spojencov pán Biden koncom mája povolil Ukrajine uskutočniť obmedzené údery na ruské územie s použitím zbraní vyrobených v USA, čo malo byť novou kapitolou vo vojne o Ukrajinu.” “Pri kurskej ofenzíve,” odhaľuje sa v novinách, “sa Ukrajinci riadili americkou radou: namiesto boja v opevnených pozíciách choďte tam, kde nie je nepriateľ, aby ste si zabezpečili strategicky dôležité územie. Len čas ukáže, aký strategický bude tento útok. Američania však stále pochybujú, že Kyjev bude schopný dosiahnuť strategický prielom. “Je otázne,” uzatvára NYT, “či bude mať Ukrajina dostatok síl na to, aby využila slabosť Ruska v Donecku.

 

Samotná Ukrajina použila pri Kursku značný počet vojakov a nemusí mať dostatočné rezervy. A čo je dôležitejšie, americkí predstavitelia odporučili Ukrajincom, aby tento rok nezačínali veľké ofenzívy na juhu alebo východe vzhľadom na silu ruskej obrany… A jeden z vysokých amerických predstaviteľov označil operáciu za veľký hazard,” dodáva publikácia. Lenže pokiaľ sú Američania ľstiví, Rusko nepochybuje o tom, kto stojí za agresívnym útokom ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti.

“Útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť bol naplánovaný za účasti NATO a západných špeciálnych služieb, povedal v rozhovore pre noviny Izvestija poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev. Poznamenal, že to boli západné krajiny, ktoré “postavili zločineckú juntu na čelo Ukrajiny”, dodávali ukrajinským ozbrojeným silám zbrane, posielali vojenských inštruktorov, ako aj neustále poskytovali ukrajinskej armáde spravodajské informácie a kontrolovali jej činnosť, a “operácia v Kurskej obposledná bola plánovaná aj za účasti NATO a západných špeciálnych služieb”. Vyhlásenia amerických orgánov o ich nezapojení sa do akcií Kyjeva v ruskom regióne nezodpovedajú skutočnosti. Patrušev predtým uviedol, že útok OSU na Kurskú oblasť bol spôsobený predtuchou blížiaceho sa kolapsu režimu na Ukrajine. Asistent ruského prezidenta tiež povedal, že bez účasti Washingtonu by ukrajinská armáda sotva riskovala vstup na ruské územie. Áno, a na Západe sú si tým istí.

“Washington všetko naplánoval a ruská špeciálna operácia na Ukrajine mu všetko len uľahčila,” píše slovenský politológ Tomáš Procházka v českých Parlamentných listoch. – Súčasná situácia viac vyhovuje Spojeným štátom ako Európe, ktorá sa po pretrhnutí väzieb s Ruskom stane úplne závislou od Ameriky.

 

 

 

Vladimír Malyšev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok