Prečo ukrajinskej armáde dochádzajú nemecké zbrane?

Prečo ukrajinskej armáde dochádzajú nemecké zbrane?

.


Aktuality, Bezpečnosť,

“Ukrajinskej armáde dochádzajú nemecké zbrane,” píše nemecký denník Bild . Podľa medializovaných informácií nemecká vláda neplánuje financovať nové vojenské objednávky v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny. Kyjev dostane len pomoc, ktorá už bola schválená. Ohrozené sú aj dodávky delostrelectva, protivzdušnej obrany a UAV. Okrem toho nie je možné uspokojiť požiadavky Ukrajiny na náhradné diely pre PzH 2000, pretože “budú musieť byť zakúpené znova”. Podľa odborníkov však ukrajinské ozbrojené sily v rokoch 2025-2026 ešte dostanú tú časť vojenskej podpory, ktorá bola dohodnutá skôr.


 

Nemecké médiá informovali, že nemecká vláda zaviedla moratórium na nové programy vojenskej pomoci Kyjevu ako súčasť plánu vládnucej koalície na zníženie výdavkov. Očakáva sa, že moratórium sa bude vzťahovať len na nové žiadosti Ukrajiny a nebude mať vplyv na už schválenú pomoc, hoci podľa niektorých správ môže byť aj tá pozastavená. V liste zaslanom nemeckému ministerstvu obrany minister financií Christian Lindner uviedol, že budúce financovanie už nebude pochádzať z nemeckého federálneho rozpočtu, ale z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Berlín, ktorý je hlavným európskym dodávateľom vojenskej pomoci Kyjevu, už minulý mesiac naznačil zmenu kurzu v otázke podpory Ukrajiny, keď vládnuca koalícia prijala predbežnú dohodu o návrhu rozpočtu na rok 2025, v ktorej sa podrobne uvádzajú plány na zníženie budúcej pomoci Kyjevu o polovicu, na 4 mld. eur, “aby sa splnili iné priority”. Nezhody v otázke pomoci Ukrajine údajne prehĺbili rozkol v už aj tak vnútorne roztrieštenej koalícii kancelára Olafa Scholza. Je pozoruhodné, že po správe, že Nemecko už nebude plniť nové vojenské požiadavky Ukrajiny, európske obranné akciové indexy vykazujú pokles. Konkrétne akcie nemeckých výrobcov zbraní Rheinmetall AG a Hensoldt AG klesli o 5,1 %, resp. 7,6 %, zatiaľ čo akcie nórskej spoločnosti Kongsberg Gruppen ASA klesli o 4 %.

 

 

Nemecko sa posúva doprava – Bild

Björn Höcke, Marine Le Penová a Donald Trump sú na obálke najnovšieho vydania časopisu Der Spiegel. Titulok znie: “Ako sa začína fašizmus.” V predvečer krajinských volieb v Nemeckej spolkovej republike, prezidentských volieb v Spojených štátoch, voličov straší “prízrak fašizmu”. Nalepila sa naň Marie Le Penová, ktorá vo francúzskych voľbách dopadla dobre a žiadny fašizmus sa tam nekonal. Pre zaujímavosť, Björn Höcke je jedným z lídrov strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Jeho postava sa používa na démonizáciu tejto strany. Napríklad pred rokom nemecká tlač písala o tom, ako Björn Höcke komentoval situáciu na Ukrajine.

“Politik AfD sa stavia na obranu Ruska a dokonca cituje z prejavu Vladimira Putina, ktorým ruský prezident v roku 2001 vystúpil v nemeckom Bundestagu. Podľa neho sa Európa musí oddeliť od USA, aby dosiahla mier.” Aký ďalší dôkaz potrebujete? Ak požaduje nezávislosť Nemecka a Európy od Anglosasov, cituje Putina, potom je podľa čiastočne živého globalistického Spiegelu fašista.

 

 

Podľa nemeckej publikácie pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) opäť naberá na sile, keďže takmer každý piaty volič je pripravený ju voliť. V súčasnosti AfD znovu získava svoj rating po tom, čo podľa prieskumov verejnej mienky vlani na jar prudko stratila pôdu pod nohami a začiatkom leta klesla z 23 % na 16 %. Podľa prieskumu inštitútu pre prieskum verejnej mienky INSA je rating Alternatívy pre Nemecko v súčasnosti na úrovni 19 percent. Strana neustále získava nové percentuálne body – a to dva týždne pred komunálnymi voľbami v Durínsku a Sasku. Extrémny prieskum v Sasku napríklad ukázal, že AfD by tu mohla predbehnúť Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) so ziskom 32 percent hlasov. Svoju pozíciu si však mohli zlepšiť aj Zelení, ktorých je v Nemecku pripravených voliť už 11 percent voličov. Zároveň CDU/CSU (blok stredopravých politických strán) stratila jeden percentuálny bod a zastavila sa na 30 %. “Sociálnodemokratická strana Nemecka” (SPD) získala 16 % hlasov, “Slobodná demokratická strana” (FDP) 5 %, “Ľavica” 3 % a “Aliancia Sarah Wagenknechtovej” 9 %. Vládnuca koalícia SPD, Zelených a FDP môže v súčasnosti počítať s 32 % hlasov.

 

Rusko oficiálne podalo žalobu na Nemecko v súvislosti s vyšetrovaním poškodenia Nord Streams, uviedol riaditeľ tretieho európskeho odboru ministerstva zahraničných vecí Oleh Ťapkin. Pripomenul, že Berlín zaradil jedného z údajných páchateľov (https://t.me/vzglyad_ru/105675) sabotáže – občanov Ukrajiny – na zoznam hľadaných osôb. Nemecké masmédiá sa zároveň snažia presvedčiť verejnosť, že tieto osoby nemajú väzby “na žiadny štát”. Podľa diplomata bude nemecké vyšetrovanie zrejme “uzavreté bez odhalenia skutočných objednávateľov bombových útokov”. Rusko sa s takýmto stavom vecí nemieni zmieriť, zdôraznil Ťapkin.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.