Prečo by si mal každý katolík vybudovať úctu k Ježišovej tvári

Prečo by si mal každý katolík vybudovať úctu k Ježišovej tvári

“Veľmi odporúčam knihu pátra Lawrencea Daniela Carneyho Tajomstvo svätej tváre: Zbožnosť určená na záchranu spoločnosti. Úcta k Svätej Kristovej tvári nás vedie k prameňu našej spásy a posvätenia, ktorým je sväté umučenie nášho Pána. ‘Jeho ranami sme uzdravení’ (1 Pt 2, 24). Kniha otca Carneyho’obsahuje fundovaný historický a duchovný výklad o Svätej Kristovej tvári a veriacim predkladá aj cenné rady pre ich zbožný a duchovný život.”

Vynikajúci biskup Atanáz Schneider

Dva roky po tom, ako som opustil kalvinizmus a vstúpil do spoločenstva s Katolíckou cirkvou, som ako postulant vstúpil do raja tradičného karmelitánskeho kláštora.

V čase oddychu sme so sestrami s radosťou vyrábali škapuliarky Svätej tváre, ktoré sme posielali poštou do celého sveta. Keď sme ich starostlivo vyrábali, modlili sme sa, aby víťazná sláva Jeho Tváre zavládla v celej svojej nádhere a aby všetci, ktorí tieto škapuliare dostanú, spoznali v hĺbke srdca veľkodušnú lásku, ktorú k nim Kristus má. Pane, ukáž nám svoju tvár a budeme spasení,znievalo hlboko v nás, keď sme sa usilovne venovali výrobe škapuliarov, jedného “duchovného boja” korálika za druhým. V tých dňoch – asi pred 20 rokmi – nebola pobožnosť k Svätej tvári ”veľmi populárna medzi súčasnými katolíkmi. V skutočnosti o nej prakticky nebolo počuť. Ale vďaka obrovskému Božiemu milosrdenstvu a úžasným zázrakom Božej Prozreteľnosti bola táto nádherná pobožnosť v istom zmysle vzkriesená a mohutným spôsobom ovplyvňuje dnešný svet’. 

Môj čas strávený na Karmelu bol krátky, pretože Matka predstavená cítila, že Boh chce, aby som namiesto toho žil pre neho “vo svete”, ale celoživotný dojem, ktorý zanechal v mojej duši, bol jednoducho úžasný. Dnes som tradičnou karmelitánkou tretieho rádu a stále si cením modlitbu s kaplnkami Svätej tváre, ktoré vyrobili mníšky v Karmelu, kde som bola, najmä spolu s mojimi deťmi.

V poslednom čase som sa veľmi dobre zoznámila s krásnym dielom pátra Lawrenca Carneyho, najmä s jeho propagáciou pobožnosti Svätej tváre. S jeho pomocou sme s deťmi vstúpili do oficiálneho arcibratstva Svätej tváre vo Francúzsku a teraz čítam a modlím sa cez jeho dve knihy: Tajomstvo Svätej tváre: (Tan Books, 2022) a Príprava na úplné zasvätenie sa Svätej tvári Ježiša: (Tan Books, 2024). Stránka za stránkou mali na mňa tieto knihy silný vplyv a obrátili moje srdce a dušu k Svätej tvári Ježiša spôsobom, ktorý som si nikdy nevedel predstaviť. Čím viac rozjímam nad ich slovami, tým viac vidím, že každý z nás má v Militantnej cirkvi jedinečnú vplyvnú úlohu, ktorú môže posilniť naše zjednotenie s Jeho Svätou tvárou. Príprava na úplné zasvätenie sa Svätej tvári Ježiša obsahuje každodenné meditácie a svetlé modlitby, ako napríklad Litánie k Svätej tvári Ježiša. Táto litánia obsahuje mnoho úctu vzbudzujúcich modlitebných nugetov, ako napríklad “Ježišu, ktorého Tvár prikazuje úctivé ticho nad celou zemou… zmiluj sa nad nami… Ježišu, ktorého Tvár spôsobuje, že sa hory rozplývajú… zmiluj sa nad nami…”

“Prvá kniha je ‘čo’ o zasvätení sa Svätej Tvári,” povedal o. Carney v rozhovore pre LifeSiteNews. “Je to súhrn dejín od Starého zákona až po súčasnosť. Zaoberá sa tým, kto sú apoštoli Svätej tváre a ako sa zapojiť do súčasného mystického boja s pomocou nebeských súkromných zjavení. Druhá kniha je ‘ako’ na pobožnosť, pričom preberá summa duchovného života zo spisov otca Garrigou-Lagrangea’”

Na otázku, čo ho motivovalo k napísaniu týchto dvoch malých kníh plných skvostov, otec Carney odpovedal: “Inšpirovalo ma k ich napísaniu to, že v našej modernej dobe sme neboli dôkladne poučení o hlbokom preniknutí do vnútorného života. Cítil som, že sú duše, ktoré by mali z tohto poučenia úžitok, pretože sú veľkorysé. Potrebovali sa len zoznámiť s tradičnou spiritualitou. Len sa o nej už takmer sto rokov dostatočne neučilo.”

V devätnástom storočí ctihodný Lev Dupont povedal, že komunisti jedného dňa zotročia svet—to znamená, “zatvoria svoje kostoly a urobia z nich otrokov štátu… ak sa neurobí náprava, ak ľudia neprídu pred tvár svojho Spasiteľa, aby ho prosili o odpustenie a pomoc!” Prostredníctvom týchto dvoch kníh páter Carney zdôrazňuje, ako môže pobožnosť Svätej tváre pomôcť zachrániť našu spoločnosť a Cirkev pred jej najtemnejšími nepriateľmi. Tým, že budeme živiť svoje duše tou istou živou a bohatou pobožnosťou, akú pásol svätý Thérèse Svätej tváre a Dieťaťa Ježiša, môžeme pomôcť vzkriesiť kresťanstvo a poraziť zlo ateistického komunizmu a slobodomurárstva, nehovoriac o pestovaní kultúry života v našom prostredí. 

“Pobožnosť Svätej tváre prosí Boha, aby za nás vybojoval túto vojnu,” povedal páter Carney. “Mnohí mi hovoria, že na prekonanie neduhov sveta v tejto etape dejín bude potrebný Boží zásah. S tým úplne súhlasím. Škapuliar Svätej tváre je mocná modlitebná zbraň, ktorú považujem za malý exorcizmus pre veriacich laikov.”

Podľa o. Carneyho môže byť modlitba Litánií k Svätej tvári, Škapuliara Svätej tváre alebo iných modlitieb k Jeho Svätej tvári na úmysly za život veľmi účinná a zmysluplná. 

“Úcta k modlitbám okolo Svätej tváre je určená pre našu dobu. Odčinenie hriechov tohto sveta musia prijať skutoční modlitební bojovníci. Boh vopred určil množstvo modlitebných bojovníkov, ktorí sa majú zapojiť do mystického boja. Keď a ak sa tento počet dosiahne, povstane a zničí nepriateľov nenarodených detí.”

Na otázku, čo ho ako prvé viedlo k propagácii tejto pobožnosti, páter Carney odpovedal:

K tejto pobožnosti ma priviedol rozhovor so sestrou Scholastikou, OSB, na vianočnej večeri. Málokedy sa s ňou môžem rozprávať, ale keď som sa jej spýtal, o akej téme by mala napísať do bulletinu, s veľkým dojatím povedala: ‘Ó, Svätá tvár, Otče!’ Úcta k Svätej tvári obohatila všetky moje oficiálne modlitby (t. j. tradičnú latinskú omšu, breviár) a môj zbožný život. Vďaka nej som bol intenzívnejšie priťahovaný k vnútornému životu a mám väčšiu túžbu po blaženej vízii. Videl som, ako iní napredujú v oblastiach, v ktorých boli zastavení alebo im bolo zabránené prejsť vyššími príbytkami modlitby.

Pane, ukáž nám svoju tvár a budeme skutočne spasení!“

Páter Lawrence Carney bol vysvätený za kňaza pre diecézu Wichita v roku 2007. V rokoch 2013 – 2022 bol kaplánom benediktínov Márie, Kráľovnej apoštolov, kde poznal s. Wilhelminu. V posledných desiatich rokoch pôsobil ako misionársky kňaz v uliciach Wichity a iných amerických miest, kde nosil sutanu a v každej ruke kríž a ruženec v snahe priviesť duše do Katolíckej cirkvi. V roku 2017 založil Ligu svätého Martina, zbožné združenie veriacich, ktoré sa modlí za úctu, nápravu a obrátenie—hlavnými cieľmi sú zápis do Arcibratstva svätej tváre a Bratstva svätého ruženca.