"Vysmieval sa mojej viere": Mel Gibson kritizuje "nechutný" otvárací ceremoniál olympijských hier

"Vysmieval sa mojej viere": Mel Gibson kritizuje "nechutný" otvárací ceremoniál olympijských hier

Katolícka filmová hviezda Mel Gibson sa ostro ohradil voči “nechutným” otváracím ceremoniálom tohtoročných olympijských hier v Paríži, ktoré podľa neho útočili na jeho náboženské presvedčenie.

Gibson poslal svoje poznámky arcibiskupovi Carlovi Mariovi Viganoviò, bývalému apoštolskému nunciovi v Spojených štátoch. Viganò ich v pondelok zdieľal na svojom účte na X.

Gibson vo svojom vyhlásení uviedol, že predstavenie “zosmiešnilo” jeho katolícku vieru.

“Kto si myslia, že sú, že to môžu urobiť? Udelenie zlatej medaily biologickému mužovi v ženskom plávaní’ma už prinútilo bojkotovať hry, ale tento priestupok to spečatil. Kto vymyslel a navrhol toto zobrazenie?“ spýtal sa.

Mužom zodpovedným za koordináciu obradu je 42-ročný Francúz Thomas Jolly.

Jolly je homosexuál, ktorý pracuje ako herec a divadelný režisér. Predtým povedal britskému Vogue, že sa chce uistiť, že “každý sa cíti byť zastúpený” na ceremoniáli. Taktiež povedal inému médiu, že “v mojej práci nikdy nenájdete snahu očierňovať kohokoľvek alebo čokoľvek.”

Od ceremoniálu, ktorý sa konal minulý piatok, sa takmer všade objavilo pobúrenie širokej škály politických a náboženských osobností.

Nielen prominentné verejné osoby ako Elon Musk, Donald Trump ml, a čoraz viac konzervatívnych amerických politikov odsúdili obrad, katolícki duchovní tiež.

Spomenutý arcibiskup Viganò nazval to “posledným z dlhej série podlých útokov na Boha, katolícke náboženstvo a prirodzenú morálku zo strany antikristovskej elity, ktorá drží západné krajiny ako rukojemníkov.”Nemecký kardinál Gerhard Müller to označil za “akt duchovného terorizmu.”Biskup Robert Barron poznamenal, že olympijské hry by sa ”neodvážili podobným spôsobom zosmiešňovať islam.

Vatikán medzitým viditeľne nebol ochotný odsúdiť očividne svätokrádežnú udalosť.

V príspevku na sociálnej sieti z 27. júla sa arcibiskup Vincenzo Paglia pokúsil rozdeliť obe strany sporu tvrdením, že to ukazuje, že “každý … chce sedieť pri tom stole, kde Ježiš dáva život za všetkých a učí láske.”

Paglia je pápežom Františkom vymenovaný predseda škandálmi sužovanej Pápežskej akadémie pre život, ktorá sa predtým stavala proti potratom a iným morálnym zlozvykom, ale teraz sa vyjadruje k témam sociálnej spravodlivosti.

Jediné ďalšie vyjadrenie vatikánskeho predstaviteľa prišlo od arcibiskupa Charlesa Sciclunu, ktorý pôsobí ako pomocný sekretár vatikánskeho’dikastéria pre náuku viery. Liberál Scicluna poslal francúzskemu veľvyslancovi Malty správu, v ktorej vyjadril “rozrušenie a veľké sklamanie z urážky nás kresťanov.”

Gibson si všimol skutočnosť, že pápež František sa k tejto ceremónii nevyjadril vo svojich poznámkach.

“Je“príznačné, že ajatolláh v Iráne odsudzuje tento nechutný urážlivý prejav &, ale naša odpadlícka, schizmatická výhovorka pre pápeža nehovorí nič, ale vieme, že posledných 11 rokov je pre Jorgeho Bergoglia len Halloween,” povedal.

Gibson, ktorý je známym sedesvakantistom, zrejme narážal na vyhlásenie Aliho Chameneího, najvyššieho vodcu Iránu, ktorý sa o svoje myšlienky podelil v príspevku X.

“Úcta k #JežišoviKristovi … je pre moslimov nespornou, definitívnou záležitosťou. Odsudzujeme tieto urážky namierené proti svätým postavám božských náboženstiev vrátane Ježiša Krista,” povedal.

Päťdesiatosemročný Chameneí je pri moci v Iráne už viac ako štyri desaťročia, od roku 1981 bol jeho prezidentom a od roku 1989 potom hlavou štátu.

Islam nezastáva názor, že Ježiš Kristus je Syn Boží. Popiera tiež, že náš Pán je členom Svätej Trojice. Namiesto toho ho považuje za smrteľného človeka, ktorý je len “prorokom.” Kresťanstvo učí, že Kristus’Hypostatické spojenie ho robí ľudským aj božským a že je kňazom, prorokom a kráľom, ktorý zomrel, aby vykúpil ľudstvo z hriechu.

Napriek rozsiahlym ohlasom ceremóniu pochválil francúzsky prezident Emmanuel Macron a USA.Prvá dáma USA Jill Bidenová.

“Bolo to jednoducho veľkolepé,” povedal Biden na pondelkovom brunchi v Paríži.

Macron rovnako ocenil Jollyho za jeho “kreatívnu genialitu.”

Organizátori olympijských hier medzitým vydali polovičaté ospravedlnenie za ceremoniál a uviedli, že sa ospravedlňujú “ak to niekoho urazilo.”