Trump v rozhovore pre Fox News označil rúhavý otvárací ceremoniál olympijských hier za "hanbu

Trump v rozhovore pre Fox News označil rúhavý otvárací ceremoniál olympijských hier za "hanbu

Bývalý americký prezident Donald Trump sa pridal k hlasom, ktoré odsudzujú otvárací ceremoniál tohtoročných olympijských hier.

V rozhovore pre Fox News’ Lauru Ingrahamovú tento týždeň Trump označil podujatie za “strašné.”

“Myslím si, že to bola hanba … Myslím si, že to bolo hrozné,” povedal.

Trump kráča v šľapajach svojho syna Donalda Trumpa mladšieho, filmovej ikony Mela Gibsona a generálneho riaditeľa spoločnosti X Elona Muska v pokarhaní inscenácie, ktorej choreografiu vytvoril 42-ročný homosexuálny Francúz Thomas Jolly.

Ingrahamová sa Trumpa opýtala, či sa takéto “urážlivé” prejavy budú opakovať aj na ďalších olympijských hrách, ak sa opäť stane prezidentom.

“Nebudeme mať”poslednú večeru v takom prevedení, v akom ju predviedli včera večer,” sebavedomo odpovedal Trump. “Som veľmi otvorený, ale to, čo urobili, považujem za hanbu.”

Od minulého piatku, keď sa obrady konali, vyjadrili významní politici, verejne známe osobnosti a náboženskí predstavitelia takmer všeobecné pobúrenie.

Hviezdny kicker NFL Harrison Butker označil zobrazenie za “šialené” a citujúc Písmo uviedol, že “Bohu sa nevysmievajú” na svojom Instagrame konto.

Arcibiskup Carlo Maria Viganò opísal to ako “posledný z dlhej série podlých útokov na Boha, katolícke náboženstvo a prirodzenú morálku zo strany antikristovskej elity, ktorá drží západné krajiny ako rukojemníkov.”

Nemecký kardinál Gerhard Müller to charakterizoval ako “akt duchovného terorizmu.”

Okrem Poslednej večere bol súčasťou obradu aj herec, ktorý hral bezhlavú Máriu Antoinettu, poslednú kráľovnú krajiny’ktorá bola vydatá za kráľa Ľudovíta XVI. Antoinettu zavraždili gilotínou rovnako ako jej manžela v roku 1793 vo veku 37 rokov.

V predstavení sa objavilo aj zlaté teľa a jazdec na bielom koni cválajúci po rieke Seine.

Pápež František zatiaľ obrad neodsúdil, hoci Ali Chameneí, najvyšší vodca Iránu, vyjadril v utorok svoj nesúhlas v príspevku na sociálnej sieti.

“Úcta k #JežišoviKristovi … je pre moslimov nespornou, definitívnou záležitosťou. Odsudzujeme tieto urážky namierené proti svätým postavám božských náboženstiev vrátane Ježiša Krista,” povedal.

Islam nezastáva názor, že Ježiš Kristus je Syn Boží. Popiera tiež, že je členom Svätej Trojice. Namiesto toho považuje nášho Pána za smrteľného človeka, ktorý je len “prorokom.”Kresťanstvo učí, že Kristus’Hypostatickým spojením sa stáva ľudským aj božským a že je kňazom, prorokom a kráľom, ktorý zomrel, aby vykúpil ľudstvo z hriechu, a že len on je cestou do neba.

Podľa všeobecného ohlasu obrad pochválil francúzsky prezident Emmanuel Macron a USA.Prvá dáma USA Jill Bidenová.

“Bolo to jednoducho veľkolepé,” povedal Biden na pondelkovom brunchi v Paríži.

Macron rovnako ocenil Jollyho za jeho “kreatívnu genialitu.”

Organizátori olympijských hier medzitým vydali polovičaté ospravedlnenie za ceremoniál a uviedli, že sa ospravedlňujú, “ak bol niekto urazený.”