Pakistanská kresťanka napadnutá po obvinení zo znesvätenia Koránu

Pakistanská kresťanka napadnutá po obvinení zo znesvätenia Koránu

Ďalšia kresťanka v Pakistane bola napadnutá moslimami po tom, ako ju obvinili zo znesvätenia Koránu, čo popiera, ale bola obvinená z islamských zákonov o rúhaní.

7. augusta moslimský dav v dedine Kathore v pakistanskej provincii Pandžáb napadol a pokúsil sa zabiť Saimu Masihovú, 32-ročnú matku dvoch detí, po obvinení Muhammada Haidera, že znesvätila Korán, uviedol advokát Akmal Bhatti pre Christian Daily International-Morning Star News.

“Dav by Saimu zlynčoval, keby tam polícia neprišla včas a nezachránila ju,” povedal Bhatti, predseda Minorities Alliance Pakistan (MAP). “Dav údajne zaútočil aj na niektorých ďalších kresťanských obyvateľov dediny a donútil ich utiecť z domovov a ukryť sa na poliach, aby si zachránili život.”

Haider a jeho rodina upozornili miestnych obyvateľov na údajne roztrhané stránky Koránu, čo spôsobilo, že dav asi 250 – 300 moslimov na protest zablokoval hlavnú diaľnicu, vysvetlil Bhatti.

“Kontaktovali sme naše zdroje v dedine a tie nás informovali, že moslimovia zbili niekoľko kresťanov, čo vyvolalo obavy z násilia voči komunite,” spresnil Bhatti.

“Naše zdroje v dedine nám povedali, že Saima poprela znesvätenie Koránu,” svedčil Bhatti.

“Údajne povedala, že jej sused Haider ju požiadal o prázdne vrece, ktoré mu dala. Po nejakom čase sa však Haider vrátil s ďalšími moslimami a obvinil ju, že do vreca vložila znesvätené stránky Koránu, čo ona opakovane poprela.”

Bhattiová špekulovala, že obvinenie voči Saime mohlo vychádzať z osobnej krivdy zo strany jej moslimských susedov.

Saimu obvinili podľa článku 295-B zákona o rúhaní a zatkla ju polícia Sadar, ako uvádza správy Pak Christian News. Bhatti dodal, že polícia v Gojra Saddar zaregistrovala proti Sáime prvú informačnú správu (FIR č. 924/24), za ktorú hrozí maximálny trest doživotného väzenia.

Na základe politickej správy Haider tvrdil, že videl Soniu, ako vyhadzuje vrece s odpadovým papierom na pozemok vedľa svojho domu. Keď Haider vrece otvoril, tvrdil, že v ňom našiel stránky Koránu vrátane sapara č. 3 (kapitola), na ktorej bolo napísané meno Emma Gillová a telefónne číslo. Po konfrontácii so Saimou v jej dome Haider tvrdil, že sa mu dostalo hrubej odpovede.

“Polícia zachránila Saime’život, ale zaregistrovala proti nej prípad rúhania pod tlakom davu, čo je veľmi nespravodlivé,” povedal Bhatti. “Chudák žena teraz bude musieť roky trpieť vo väzení, zatiaľ čo jej dve deti budú zbavené jej lásky a starostlivosti.”

Bhatti vyhlásil, že nedostatočné opatrenia pakistanskej vlády proti zneužívaniu zákonov o rúhaní v krajine’povzbudzujú moslimských extrémistov, aby ľahko obviňovali náboženské menšiny v Pakistane z rúhania.

V reakcii na obvinenia voči Saime Naveed Walter, prezident organizácie Human Rights Forum Pakistan (HRFP), uviedol v vyhlásenie zo 7. augusta, že “kresťania sa necítia’bezpečne vo vlastnej krajine len preto, že sú menšinou,” a že “byť menšinou by nemalo nikoho zbavovať jeho práv.”

Walter vyjadril obavy z falošných obvinení voči sestrám Masihovým a všetkým ostatným kresťanom v Pakistane.

“Nové incidenty pribúdajú, pretože predchádzajúce prípady sa vyskytujú už príliš dlho bez akéhokoľvek riešenia,” zdôraznil Walter.

V Pakistane sa stali rôzne prípady útokov na menšiny, pričom páchatelia napriek svojim činom unikli beztrestne, pokračoval Walter.

“Vláda musí uprednostniť ochranu menšín,” problém, ktorý bol roky zanedbávaný, uviedol Walter.

Úrady nechávali “páchateľov nepotrestaných, zatiaľ čo nespravodlivo trestali nevinných jednotlivcov,” dodal.

Pakistan v súčasnosti urážky islamu a proroka Mohameda stavia mimo zákona s doživotnými trestami a trestom smrti. Za údajné previnenie boli obvinení a zatknutí rôzni moslimovia aj nemoslimovia, ale zatiaľ nebol nikto odsúdený na trest smrti.

Kritici zákonov krajiny’upozorňujú, že sa často zneužívajú na vybavovanie osobných vendiet a prenasledovanie nevinných ľudí, a vyzývajú na zrušenie zákona, podľa UCA News.