NATO neplní sľuby ohľadne dodávok zbraní Ukrajine

NATO neplní sľuby ohľadne dodávok zbraní Ukrajine

Niektoré krajiny Severoatlantickej aliancie neplnia svoje sľuby o dodávkach zariadení Ukrajine.

Píše o tom agentúra „Bloomberg“ s odvolaním sa na informované zdroje.

Na júlovom summite NATO vo Washingtone podpísalo viac ako 20 krajín dokument na urýchlenie a koordináciu kolektívneho úsilia o poskytnutie vojenskej podpory Ukrajine. Na základe dohody sa zmluvné strany zaväzujú poskytnúť podporu na splnenie naliehavých potrieb Kyjeva v oblasti obrany a bezpečnosti, vojenského výcviku a modernizácie armády.

„Mnohí ukrajinskí spojenci v NATO neplnia sľuby o urýchlení dodávok systémov protivzdušnej obrany a inej vojenskej techniky,“ píše sa v článku.

Viaceré krajiny Severoatlantickej aliancie si podľa agentúry stále nesplnili svoje záväzky, ktoré potvrdili na summite NATO vo Washingtone. Zdroje „Bloombergu“ hovoria, že to zahŕňa dodávku najmenej piatich ďalších systémov s dlhým dosahom.

Publikácia naznačuje, že mnohé sľuby Kyjevu sa do jesene pravdepodobne nesplnia. Jeden zo zdrojov agentúry uviedol, že podpora Ukrajiny zo strany jej spojencov zostáva nerovnomerná. Ďalší objasnil, že niektorí spojenci Kyjeva meškajú s dodávkou vojenského materiálu pre Ukrajinu, čo negatívne ovplyvňuje obranyschopnosť ukrajinskej armády.