Brazílsky skateboardista cituje Bibliu v posunkovej reči, aby sa vzoprel olympijskému zákazu náboženských prejavov

Brazílsky skateboardista cituje Bibliu v posunkovej reči, aby sa vzoprel olympijskému zákazu náboženských prejavov

Šestnásťročná brazílska skateboardistka porušila olympijské pravidlá, aby svedčila o svojej viere v Ježiša Krista.

Počas súťaže tento týždeň sa Rayssa Lealová pozrela do kamery a posunkovou rečou povedala: “Ježiš je cesta, pravda a život,” čo je prevzaté z verša Jána 14,6.

Leal obchádzal článok 50 Olympijskej charty, ktorý hovorí “v žiadnych olympijských lokalitách, športoviskách alebo iných priestoroch nie je povolený žiadny druh demonštrácie alebo politickej, náboženskej či rasovej propagandy.”

Podobnej dileme čelil aj brazílsky súťažiaci João Chianca, 23-ročný surfer čel.

“Práve dostal správu, že (obraz) nie je na olympijských hrách povolený, pretože Kristus je náboženská postava a hry majú prísne pravidlá a zameriavajú sa na úplnú neutralitu,” uviedol údajne v medzičasom zmazanom príspevku na Instagrame.

Chianca dodržal článok 50 a odstránil obrázok zo svojej nástenky. Začiatkom tohto týždňa vyhral svoju rozjazdu v súťaži v surfovaní.

Leal je vychádzajúcou hviezdou brazílskej atletiky. Okrem toho, že má viac ako  osem miliónov sledovateľov na Instagrame, vo veku 13 rokov získala striebornú medailu počas OH 2021 v Tokiu. Tento rok sa jej počas finálovej jazdy podaril trik v poslednej chvíli a po piatom mieste si domov odniesla bronz.

“Opäť som vďaka Bohu získala medailu. Som’veľmi šťastná, že tu môžem byť,”povedala novinárom podľa športovej webovej stránky OutKick.

Rozličné známe osobnosti verejného života, politici a náboženskí predstavitelia odsúdili tohtoročný otvárací ceremoniál’za zosmiešňovanie poslednej večere.

Bývalý americký prezident Donald Trump označil zobrazenie za “hanbu” a katolícky arcibiskup Carlo Maria Viganò ho označil za “posledný z dlhej série podlých útokov na Boha, katolícke náboženstvo a prirodzenú morálku zo strany antikristovskej elity, ktorá drží západné krajiny ako rukojemníkov”