Pápež odmenil disciplinárku, ktorá oznámila Viganovu exkomunikáciu, titulom arcibiskupa

Pápež odmenil disciplinárku, ktorá oznámila Viganovu exkomunikáciu, titulom arcibiskupa

Vatikánsky prelát, ktorý na základe obvinenia zo schizmy oznámil arcibiskupovi Carlovi Mariovi Viganovi exkomunikáciu, získal titul arcibiskupa.

Vatikán oznámil, že od pondelka 29. júla je Mons. John Kennedy, ktorý v súčasnosti vedie disciplinárnu sekciu Dikastéria pre náuku viery (DDF), predtým Kongregácie pre náuku viery (CDF), titulárnym (nie zodpovedným za diecézu) biskupom v chorvátskej dedine Ossero. Pápež František mu dodatočne “udelil osobný titul arcibiskupa.”

“Dostal odmenu za špinavú prácu, ktorú vykonal,” povedal pre LifeSiteNews arcibiskup Viganò, bývalý pápežský nuncius v Spojených štátoch, bez bližších podrobností. Dublinský arcibiskup Dermot Farrell povedal, že vymenovanie je prejavom “osobného uznania” pápeža Františka pre Mons. Kennedyho, informovala RTE.

Irský Msgr. Kennedy, ktorý pracoval pre CDF od roku 2003 a v roku 2017 ho František vymenoval za vedúceho disciplinárnej sekcie CDF, sa v roku 2022 stal sekretárom DDF, čo je druhá najvyššia pozícia v rezorte, vytvorenom na promulgovanie a obhajobu katolíckej náuky. Pri tomto povýšení v roku 2022 Kennedy povedal The Tablet , že “dialóg a spolupráca” boli priority, ktoré zdieľal s Františkom.

Hovoriac o význame toho, že CDF sa stala dikastériom, Kennedy sa vrátil k pápežovi Pavlovi VI’a zdôraznil, že najlepším spôsobom, ako môže CDF brániť vieru, je “učiť” ju.

“Takže to, čo robí pápež František, sa takmer vracia k tomu, čo povedal Pavol VI’a duch a zameranie je skôr na evanjelizáciu ako na obranu. Keby sme dnes vytvárali CDF, mohli by sme ho nazvať think tankom alebo by sme ho mohli nazvať kontrolou kvality,” povedal.

Pri vyučovaní katolíckej viery Kennedy zopakoval Františkovu nejednoznačnosť, keď hovoril o pároch žijúcich v cudzoložných vzťahoch, ktoré označil za “neregulárnu” situáciu.

V roku 2016 Aleteia interview, Kennedy povedal, že osoba žijúca v pretrvávajúcom cudzoložnom vzťahu “bez úmyslu situáciu urovnať” prijíma sväté prijímanie “nehodným spôsobom,” hoci prijímanie zostáva nehodné bez ohľadu na úmysly do budúcnosti, ak vzťah trvá, bez spovede. 

Tiež nevysvetliteľne povedal, že takáto osoba by mala naďalej “pristupovať k sviatostiam,” a naznačil, že by sa mohla usilovať žiť v súlade s Božou’vôľou napriek ťažkému hriechu cudzoložstva.

“Často sa môže stať, že človek môže mať pocit, že už nepatrí do Cirkvi len preto, že nesmie pristupovať k svätému prijímaniu. Nie je to pravda. Práve naopak, takúto osobu treba povzbudzovať, aby sa zúčastňovala, aby zohrávala úlohu v spoločenstve, aby sa modlila, pristupovala k sviatostiam, konala dobro pre druhých, vychovávala svoje deti na ceste viery a snažila sa prispôsobiť svoj život Božej’vôli napriek neregulárnosti situácie,” povedal Kennedy pre Aleteia.

Vo funkcii šéfa disciplinárnej sekcie CDF zvolený arcibiskup dohliadal na cirkevné’kanonické stíhanie“ťažkých zločinov” v kánonickom práve, vrátane sexuálneho zneužívania”maloletých klerikmi. 

František ho krátko po vymenovaní pochválil za to, že je “veľmi dobrý človek, veľmi efektívny a rýchly”, čo podľa Františka “veľmi pomáha” pri požiadavkách tejto úlohy CDF. Katolícke médiá však konštatovali, že sa dosiahol len malý pokrok, pokiaľ ide o zodpovednosť klerikov aj pastoračnú odpoveď obetiam.

Kruh vo februári informoval, že aj päť rokov po tom, čo František zorganizoval summit biskupov, na ktorom sa mal riešiť problém sexuálneho zneužívania medzi klerikmi, “ sa ukázalo, že interný právny systém Katolíckej cirkvi’a pastoračná reakcia na obete stále nie sú schopné tento problém riešiť.“

Až vlastná vatikánska’poradná komisia pre ochranu detí priznala “tragicky škodlivé” nedostatky v reakcii na prípady sexuálneho zneužívania detí.

“Nedávne verejne oznámené prípady poukazujú na tragicky škodlivé nedostatky v normách určených na potrestanie zneužívateľov a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorých povinnosťou je riešiť priestupky,” uviedla Pápežská komisia na ochranu maloletých po svojom poslednom zhromaždení. “Už dávno sme mali napraviť nedostatky v postupoch, ktoré nechávajú obete zranené a v nevedomosti počas riešenia prípadov aj po nich.”

V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas interview 29. apríla 2022 Kennedy nevedel uviesť štatistické údaje o tom, koľko zneužívateľov bolo odvolaných z funkcie počas piatich rokov, keď viedol disciplinárnu sekciu DDF.

Momentálne nemám doma pri sebe štatistiky,” povedal a odhadol, že “možno 30 % všetkých prípadov skončí odvolaním,” čo znamená, že z prípadov predložených DDF bolo odvolaných približne toto percento zúčastnených klerikov.

Vatikánske vyhlásenie o exkomunikácii Arcibiskupa Viganaò vydané Kennedym citovalo Viganaò ’odmietnutie uznať a podriadiť sa Najvyššiemu pápežovi, odmietnutie spoločenstva s jemu podriadenými členmi Cirkvi a legitimity a magistériálnej autority Druhého vatikánskeho koncilu.”

Vyvracajúc obvinenie, Viganò vtedy vyhlásil, že “ako nástupca apoštolov tvrdím, že som v plnom spoločenstve s Rímskokatolíckou apoštolskou cirkvou, s magistériom rímskych pápežov a s neprerušenou doktrinálnou, morálnou a liturgickou Tradíciou, ktorú verne zachovali.”

Rozšíril svoje stanovisko prostredníctvom správy z 28. júna vyhlásenie, Viganò uviedol, že “aby som sa mohol odlúčiť od cirkevného spoločenstva s Jorgem Mariom Bergogliom, musel by som byť najprv v spoločenstve s ním, čo nie je možné, keďže samotného Bergoglia nemožno považovať za člena Cirkvi pre jeho viacnásobnú herézu a zjavnú cudzosť a nezlučiteľnosť s funkciou, ktorú neplatne a nezákonne zastáva.”