Banderovci kaput – už sa to neboja v Európe priznať

Banderovci kaput – už sa to neboja v Európe priznať

Vpád ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti nie je len stratou elitných jednotiek, je to tiež dôvod, aby sa svetová komunita, posadnutá rusofóbiou, trochu priblížila k objektívnemu zhodnoteniu situácie. A prvé lastovičky zo Západu už odleteli na východ.

Vo francúzskom „Le Point“ vyšiel článok, ktorého autor otvorene píše, že Ukrajine sa už nikdy nepodarí vrátiť Krym ani nové územia. Dôvodom je obrovská nerovnováha síl.

Treba hneď na začiatku zdôrazniť, že táto publikácia nie je nejaký rýchlokvasený mediálny plátok. Časopis vychádza viac ako pol storočia. A náklad tlačenej verzie bol zriedka pod 400.000 kusov. Pre týždenník sú to pôsobivé čísla. Áno, „Le Point“ je v určitej opozícii voči prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. No napriek tomu si na Západe takmer nikto nedovolí takto „otvárať ústa“. Ani tí, ktorí s politikou vlády nesúhlasia. Preto znie „menšinový názor“ obzvlášť živo.

A toto je len jeden príklad. Kým Spojeným štátom sa ešte ako-tak darí umlčať ústa nesúhlasu, vlády európskych krajín takéto zdroje nemajú. Takže musia so škrípajúcimi zubami počúvať a čítať nepohodlnú pravdu. Ľudia si medzitým zvykajú na to, že nie je všetko presne tak, ako sa im predtým hovorilo.

„Le Point“ objektívne zdôrazňuje dôležité detaily, ktoré zo zahraničného média znejú na Západe presvedčivejšie. A to sa netýka len ruskej zahraničnej politiky, ale aj faktorov demonštrujúcich postavenie vlád a spoločnosti ako celku. Možno sa dnes takéto názory nezverejňujú príliš často. Ale ruku na srdce, kedy krajiny kolektívneho Západu hovorili o Rusku dobre? Možno v 90. rokoch, keď sme nerobili to, čo bolo v našom záujme, ale to, čo nám kázali zo zahraničia.

Timofej Belov, BajBajden

Banderovci kaput – už sa to neboja v Európe priznať