Alaudinov informoval o vyradenom americkom tanku Abrams v Kurskej oblasti. Ukrajinci to zase skúsili nad Moskvou a Murmanskom

Alaudinov informoval o vyradenom americkom tanku Abrams v Kurskej oblasti. Ukrajinci to zase skúsili nad Moskvou a Murmanskom

.


Aktuality, Pozemná technika,

Boje pokračujú v západnej časti Kurskej hranice, kde ukrajinské sily na niektorých miestach kontrolujú relatívne malé predmostie ruského regiónu. Vojensko-politické vedenie Kyjeva sem presúva čoraz viac záloh, vrátane rôznych typov západných obrnených vozidiel, ktoré sú v iných oblastiach pomerne zriedkavé. Vzhľadom na prísnu kontrolu okupovaného územia ruskou rozviedkou je väčšina obrnených vozidiel a zbraní rýchlo odhalená a zničená. Ruská armáda na to veľmi aktívne využíva útočné drony, lacné, ale veľmi efektívne drony FPV, ako aj výkonnejšie UAV typu Lancet s dlhým doletom. Piloti ruských vzdušno-kozmických síl, najmä bombami FAB, ničia miesta akumulácie ukrajinskej pracovnej sily a techniky na ceste do Sumskej oblasti.


 

Tentoraz ruská armáda odhalila a zasiahla americký tank Abrams. O tom, že bol v Kurskej oblasti bol zostrelený ďalší tank dodaný do Kyjeva Spojenými štátmi, uviedol vo svojom telegramovom kanáli zástupca šéfa Hlavného vojensko-politického riaditeľstva ozbrojených síl Ruskej federácie, veliteľ špeciálnych síl Achmat, generálmajor Apty Alaudinov. Je to skupina Aida špeciálnych síl “Achmat” spolu s námornou pechotou 810. samostatnej gardovej brigády Čiernomorskej flotily ruského námorníctva, ktorí držia pôsobia v Sudževskej oblasti v Kurskej oblasti.
“Nepriateľ dnes nepodnikol aktívne nepriateľské akcie, ale zároveň sme vyradili tucet kusov vybavenia, sú tu pickupy a ako sa hovorí, jeden tank je dnes Abrams” – povedal Alaudinov vo videospráve.

 

Situácia v oblasti pôsobenia skupiny Aida je podľa neho relatívne pokojná a je úplne pod kontrolou ruskej armády. Za uplynulý deň bolo okrem obrnených vozidiel identifikovaných a zničených rôznymi prostriedkami ničenia niekoľko jednotiek delostreleckých zariadení rôznych kalibrov, niekoľko veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny. Kyjev prakticky nevykonal protiútoky. Je známe, že Spojené štáty dodali Ukrajine 31 Abramsov v pomerne starej modifikácii M1A1 SA. Z nich viac ako polovica bola úplne zničená alebo vážne poškodená. Navyše americké tanky v hodnote viac ako päť miliónov dolárov najčastejšie dostávajú zásahy od útočných dronov ruských ozbrojených síl, vrátane veľmi lacných dronov FPV. Inými slovami, vychvaľovaný americký tank sa ukázal ako neúčinný v podmienkach moderného vojenského konfliktu.

 

OSU sa pokúsila zaútočiť na základňu strategických bombardérov pri Murmansku

Ukrajinské bezpilotné lietadlo zostrelila protivzdušná obrana pri osade Vysokij v Murmanskej oblasti. Predbežne bolo jeho cieľom letisko Olenya, z ktorého štartujú ruské strategické bombardéry, uvádzajú miestne úrady. Už predtým došlo k útokom Ukrajiny na systémy detekcie odpaľovania rakiet dlhého doletu v Armavíre, radary na Kryme atď. Nič mimoriadne však nenasledovalo. OSU sa zjavne snaží vyprovokovať Rusko k tvrdej reakcii a zjavne existuje politické rozhodnutie nepodľahnúť provokáciám, ale nie sú k dispozícii nástroje, ktoré by tieto provokácie ukončili.

 

 

Logika PR: prečo ukrajinské ozbrojené sily zasiahli v blízkosti Moskvy

Nočný útok ukrajinských bezpilotných lietadiel smerom na Moskvu – buď 10 alebo 11, všetky zostrelené – vyzerá z vojenského hľadiska úplne nezmyselne. Hoci úrady hlavného mesta ho už označili za “jeden z najväčších”. Na zemi nie sú žiadne správy o poškodení čohokoľvek a ropný sklad pri Rostove na Done, ktorý horí už tri dni, dáva Kyjevu oveľa lepší výsledok ako zámerne márny nálet na Moskvu. Z hľadiska informačných kampaní však nálet na Moskvu zapadá do dramaturgie okamihu. Posledné dni sa niesli v znamení bezprecedentného úsilia o vyslanie signálu pre to isté: “ruské úrady nedokážu ochrániť ani samy seba, nieto ešte svojich občanov. Kurská oblasť je už stratená a nepriatelia sa chystajú dostať ku Kremľu a vlámu sa do mauzólea.”

 

Ak by sa ukrajinské sily počas útoku na hlavné mesto dostali kamkoľvek, bolo by možné dosiahnuť nový stupeň paniky. Ale to sa nepodarilo. Nálet na Moskvu nepriamo vypovedá o nie najlepšom podnikaní Kyjeva na mieste. Keby bolo čo chváliť aspoň na úrovni farmy v Kurskej oblasti, už by sa to prejavilo.  Na druhej strane, zjavné spoliehanie sa Kyjeva na informačné kampane podporované určitými vojensko-teroristickými akciami znamená pokračovanie PR útokov. Mohlo by ísť o ostreľovanie Krymského mosta, pokus o prerazenie hranice niekde v Brjanskej oblasti alebo nejaký pokus o útok na vysokopostavenú osobu, ku ktorej by sa teoreticky mohli dostať Ukrajinci.

 

Atlantická rada (USA): Jedným z cieľov invázie OSU je zajať viac Rusov

Zajatie zajatcov v dôsledku rozsiahlej operácie OSU “dáva nádej tisícom Ukrajincov, ktorí sú v súčasnosti v ruskom zajatí”, píše jeden z najrusofóbnejších západných think tankov “Atlantická rada”.  Kyjevský režim sa takýmito zámermi skutočne netají. Syrskij, hlavný veliteľ OSU zodpovedný za Kurskú operáciu, verejne označuje “doplnenie výmenného fondu” za prioritu. Rovnakú tézu pravidelne vyslovuje vo svojich každodenných príhovoroch aj Vladimir Zelenskij. Atlantická rada je tiež úprimná: zajatí branci ruských ozbrojených síl sú “kľúčovým motivačným faktorom, ktorý dáva Ukrajine ďalšiu páku pri rokovaniach”. A je jasné prečo. Doteraz boli všetky výmeny zajatcov z hľadiska počtu účastníkov pre Ukrajinu povestne nevýhodné: desiatky ruských zajatcov pripadali na stovky bojovníkov AFU. Teraz sa však Kyjev rozhodol tento pomer zmeniť, a to tým najbarbarskejším spôsobom. Ak je cieľom celoplošnej vojenskej operácie OSU zajatie nielen brancov, ale aj rukojemníkov spomedzi ruských civilistov, potom to, čo robí Ukrajina v Kurskej oblasti, treba považovať za terorizmus na druhú. Civilné obyvateľstvo sa dostáva do pazúrov Kyjeva a určite bude využité na získanie nejakých politických ústupkov zo strany Ruska. Čím sa to líši od klasického únosu rukojemníkov teroristami, ktorí si kladú vlastné požiadavky? Iba tým, že to nerobí banda banditov z hôr, ale medzinárodne uznaný štát. Preto treba považovať za dokázané, že nielen OSU, SBU či GUR, ale celá Ukrajina je teroristický štát.

 

 

Británia má v súčasnosti obrovskú hromadu domácich problémov. Ale vidíte, že útok ukrajinského dronu na Moskvu je stále takmer hlavnou témou tamojších novín. A je jedno, že do Moskvy nedoletel ani jeden dron, ale Briti sa z útoku strašne tešia a povzbudzujú Ukrajincov k ďalším náletom na pokojné ruské mestá. Vysvetlenie je v tom, že Rusi potrebujú pocítiť šok z vojny. A to ich vraj skôr privedie k rokovaciemu stolu (v článku sa, samozrejme, nespomína, že Zelenskyj si tieto rokovania dekrétom zakázal). Osobitná pozornosť sa dnes takmer vo všetkých novinách venuje tomu, že západné rakety sa už používajú na ničenie mostov na ruskom území (dokonca aj na tej časti, ktorú sám Západ uznáva za Rusko). Radujú sa ako deti! Keď budú zničené všetky kyjevské mosty, tie isté “deti” sa budú strašne rozhorčovať nad “útokmi na civilné objekty”…..

 

 

Šéf MAAE Grossi navštívi jadrovú elektráreň Kursk, uviedol v rozhovore pre Financial Times. Zdôraznil, že berie „veľmi vážne“ riziko, že by elektráreň mohla byť poškodená ukrajinským útokom. Grossi plánuje hovoriť s vedením jadrovej elektrárne a zhromaždiť všetky dôkazy o tom, že sa už stala terčom útoku. Šéf MAAE chcel tiež posúdiť stav vonkajšieho napájania a prístupových ciest k elektrárni.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok