OSN a EÚ sa zameriavajú na Bulharsko, ktoré sa snaží chrániť deti pred hnutím LGBT

OSN a EÚ sa zameriavajú na Bulharsko, ktoré sa snaží chrániť deti pred hnutím LGBT

V roku 2021 maďarská vláda prijala legislatívu, ktorá zaviedla prísnejšie zákony chrániace deti pred pedofíliou a tiež zakázala propagáciu homosexuality alebo “zmeny pohlavia” (“zmeny pohlavia”) v školách a v tlači medzi neplnoletými. Maďarská vláda jasne uviedla, že zákon nemá vplyv na obsah určený dospelým alebo zábavu, ale na propagandu zameranú na deti. Maďarsko sa okamžite stalo terčom plného hnevu medzinárodných elít. 

Postoj Európskej únie asi najlepšie vystihol vtedajší holandský premiér Mark Rutte, ktorý zlovestne varoval pred zámerom EÚ  dostať Maďarsko na kolená kvôli odporu premiéra Viktora Orba&nbspaacute;n voči LGBT agende a na tento účel boli Maďarsku spočiatku zadržiavané miliardy z fondov EÚ (vrátane fondov na obnovu COVID). V rámci EÚ je mnoho krajín so sociálne konzervatívnou väčšinou – tieto krajiny však tvrdo zistili, že vlajka LGBT v Bruseli vlaje spolu s vlajkou EÚ.  

V skutočnosti Európska komisia na Súdnom dvore Európskej únie zašla tak ďaleko, že v roku 2022 začala súdny spor proti Maďarsku s cieľom prinútiť maďarský parlament, aby zákon zrušil – a podpísalo sa podň 15 krajín vrátane krajín Beneluxu, Írska, Dánska, Francúzska, Nemecka a Švédska. Odkaz bol jasný: byť súčasťou klubu EÚ je spojené s konkrétnymi sociálnymi záväzkami, z ktorých najdôležitejším je podriadenie sa hnutiu LGBT a implementácia jeho agendy na národnej úrovni.  

Začiatkom tohto mesiaca Bulharsko prijalo zákon zakazujúci propagandu LGBT v školách, pričom zaň hlasovala nadpolovičná väčšina poslancov – 159 ku 22 –. V reakcii na to sa už hnutie LGBT pustilo do akcie. Najprv hovorkyňa Úradu OSN pre ľudské práva Liz Throssellová “vyjadrila hlboké znepokojenie” nad zákonom, vyzýva bulharské orgány, aby “prehodnotili zákon vo svetle medzinárodných záväzkov krajiny’v oblasti ľudských práv.”Throssell ďalej poznamenal, že “riešenie stigmy a dezinformácií je nevyhnutné na podporu prijatia, tolerancie a vytvárania inkluzívnej spoločnosti.” 

V preklade to samozrejme znamená, že hovorca OSN naznačuje, že bulharský zákon zameraný na rodovú ideológiu a ďalšie aspekty LGBT agendy môže byť v skutočnosti porušením medzinárodných ľudských práv a jednoznačne uvádza, že Bulharsko musí namiesto toho pracovať na normalizácii LGBT ideológie a pretvoriť svoju spoločnosť tak, aby zodpovedala’normám LGBT hnutia. Nevolený pokrokový byrokrat skrátka hovorí suverénnej krajine, aby zmenila svoje hodnoty a zmenila svoje zákony. 

LGBT aktivisti vyzývajú Európsku úniu, aby tiež zasiahla – najmä keď prezident Ruman Rudev 15. augusta odmietol vetovať zákon. “Tento zákon nie je len bulharskou záležitosťou — je to ruský zákon, ktorý si našiel cestu do srdca Európy,” Rémy Bonny, výkonný riaditeľ LGBT aktivistickej skupiny “Zakázané farby,” povedalPolitico’s Brussels Playbook. “Európska komisia musí zakročiť a vyvodiť zodpovednosť z Bulharska.” Nespomínal skutočnosť, že zákon bol prijatý s podporou všetkých hlavných strán, vrátane tých, ktoré podporujú EÚ. “Vysokopostavení predstavitelia” z medziskupiny EÚ”LGBTI tiež vyzvali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leydenovú a komisárku pre rovnosť Helenu Dalliovú, aby “zákon naliehavo odsúdili”. 

V reakcii na to Európska komisia 13. augusta zaslala list bulharskému ministrovi školstva a vedy Galinovi Tsokovovi “so žiadosťou o ďalšie informácie o legislatíve,” pričom hovorca uvádza, že: “Komisia zostáva pevne odhodlaná riešiť diskrimináciu, nerovnosti a výzvy, ktorým čelia LGBTIQ osoby — vrátane vzdelávania, ako je uvedené v našej stratégii rovnosti LGBTIQ z novembra 2020.” Ďalšie aktivistické skupiny, vrátane Akcie, Buditelkite, LevFem a Feministických mobilít, tiež naliehali na prijatie opatrení a vyzvali bulharského prezidenta, aby zákon vetoval.  

Doteraz sa zdá, že bulharská vláda je odhodlaná tieto predvídateľné kritiky ignorovať. Kostadin Kostadinov, predseda strany Obroda, ktorá zákon predložila, ho označil za “historický prielom” a vyhlásil, že “propaganda LGBT je protiľudská a nebude’v Bulharsku akceptovaná.”Drvivá väčšina bulharských poslancov s ním súhlasí ”ale to nezastaví”OSN, EÚ a aktivistov LGBT, ktorí riadia medzinárodnú agendu, aby urobili všetko pre to, aby Bulharsku vnútili svoju agendu prostredníctvom hrozieb, nátlakových taktík mäkkej sily a verejného odsudzovania.