Šéf banky Morgan Stanley išiel aj s jachtou ku dnu. O čo ide?

Šéf banky Morgan Stanley išiel aj s jachtou ku dnu. O čo ide?

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Sicília, 22. augusta 2024 -V Taliansku, neďaleko Sicílie, sa potopila superjachta Michaela Lyncha – britského podnikateľa v oblasti špičkových technológií. Okrem neho je medzi nezvestnými 5 ľudí vrátane Jonathana Bloomera – predsedu spoločnosti Morgan Stanley International, druhej najväčšej nadnárodnej korporácie v USA.


 

 

Jachta kotvila blízko brehu, ale v pondelok skoro ráno sa na mori vytvorilo akési silné tornádo, uviedla talianska pobrežná stráž, ktoré plavidlo potopilo. Z 22 ľudí na plavidle sa zachránilo 15. Po dvoch dňoch pátrania pobrežná stráž uviedla:

“Bolo by rozumné predpokladať, že už nemáme šancu nájsť nezvestných ľudí živých. Pátranie však bude pokračovať.” Carsten Borner, kapitán plachetnice, ktorý bol pri superjachte, povedal: “Nikdy som nevidel, aby sa plavidlo tejto veľkosti potopilo tak rýchlo. Po niekoľkých minútach z nej nezostalo nič. Potom sme videli čln s 15 pasažiermi.” Telá technologického miliardára Mikea Lyncha a jeho dcéry Hannah našli po dvoch dňoch. Predtým bolo nájdené telo šéfkuchára plavidla. Plachetnica bola nájdená v hĺbke 55 metrov – takže pre potápačov bolo obtiažne prehľadávať jej vrak.

 

Lynch na jachte oslavoval s Bloomerom víťazstvo v prípade predaja jeho spoločnosti Autonomy americkej technologickej firme Hewlett-Packard za 11 miliárd dolárov. Spoločnosť HP – gigant zo Silicon Valley – obvinila Lyncha z účtovných podvodov, aby v roku 2011 predala svoju spoločnosť za viac peňazí. Porota v San Franciscu však 59-ročného Lyncha v júni oslobodila po tom, čo bol viac ako rok v domácom väzení. Len niekoľko hodín po tom, čo sa o stroskotaní dozvedeli, vyšlo najavo, že jeho spoluobžalovaného Stephena Chamberlaina počas ranného behu v Británii nešťastnou náhodou zrazilo auto. Počet tragických náhod, ktoré sprevádzali túto katastrofu, sa vymyká náhode – píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík.

 

Rodina nezvestného spoluobžalovaného 52-ročného Stephena Chamberlaina v súdnom procese s podvodom v USA vzdala hold svojmu “veľmi milovanému manželovi, otcovi, synovi, bratovi a priateľovi” po tom, čo ho zrazilo auto, keď bežal po vidieckej ceste v Cambridgeshire. Jeho rodina povedala:
“Steve bol veľmi milovaný manžel, otec, syn, brat a priateľ. Bol to úžasný človek, ktorého jediným cieľom v živote bolo pomáhať druhým akýmkoľvek možným spôsobom. Zanechal trvalý dojem na každého, kto mal tú česť ho poznať. Bude nám veľmi chýbať, ale navždy v srdciach jeho blízkych.”

 

Polícia žiada svedkov po zrážke chodca s modrým Opel Corsa na A1123 Newmarket Road v Strethame. Vodička auta, 49-ročná žena z Haddenhamu, zostala na mieste pri Great River Ouse a pomáha pri vyšetrovaní.

“Steve úspešne bojoval, aby očistil svoje dobré meno na súde začiatkom tohto roka a jeho dobré meno teraz žije ďalej prostredníctvom jeho úžasnej rodiny” – uviedol jeho právnik Gary Lincenberg. Chamberlain čelil rovnakým obvineniam z podvodu a sprisahania ako jeho bývalý šéf za údajné plánovanie nafúknutia hodnoty spoločnosti pred jej predajom. Lynch vyjednal predaj spoločnosti Autonomy za 11 miliárd amerických dolárov (8,64 miliardy libier) priekupníkovi zo Silicon Valley Hewlett Packard (HP), čo mu prinieslo neočakávaný zisk vo výške viac ako 800 miliónov amerických dolárov. Predaj však odštartoval aj 13-ročnú právnu ságu. Oboch mužov v júni porota v San Franciscu oslobodila všetkých 15 obvinení. V prípade usvedčenia z podvodu a obvinení zo sprisahania im hrozilo viac ako 20 rokov v americkom väzení.

 

Vzhľadom na to, že svetové finančné trhy sa v poslednom čase dramaticky prepadli a čaká ich ešte väčšia neistota, smrť šéfa Morgan Stanley, druhej najväčšej nadnárodnej korporácie v Spojených štátoch, môže byť znamením nadchádzajúceho veľkého prerozdelenia na svetovom finančnom trhu. Navyše chlapcom zjavne niekto neodpustil niekoľko metrov zeleného podvodu. Preto odchod do Talianska, alebo Británie nebol podľa koncepcií prekážkou odplaty. Lokálne tornádo tu a tam potopí superjachty po celom svete, niet pred nimi úniku. A Sicília je veľmi bezpečná dovolenková destinácia. Je krásna. A miestna pobrežná stráž je skôr podriadená tej istej organizácii, ktorú naháňal komisár Catani v kultovom televíznom seriáli z 80. rokov “Chobotnica”. Takže aj svetová elita by si mala vyberať dovolenkovú destináciu s rozumom – píše ruský vojenský analytik.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.