Pápež František mlčí o škandále pri otváraní olympijských hier, zatiaľ čo škandálom postihnutý vatikánsky arcibiskup ho obhajuje

Pápež František mlčí o škandále pri otváraní olympijských hier, zatiaľ čo škandálom postihnutý vatikánsky arcibiskup ho obhajuje

Často škandalózny arcibiskup Vincenzo Paglia vydal rozporuplnú obhajobu otváracieho ceremoniálu olympijských hier, na ktorom drag queen zosmiešňovala Poslednú večeru, zatiaľ čo pápež František o tomto incidente výrazne mlčí.

Arcibiskup Paglia sa 27. júla vo svojom príspevku na sociálnych sieťach pokúsil rozdeliť obe strany diskusie okolo neslávne známeho otváracieho ceremoniálu olympijských hier, na ktorom drag queens a tanečníci predvádzali zosmiešnenie Poslednej večere, pričom najmä falošne napodobňovali obraz Leonarda da Vinciho “Posledná večera”. 

Show navrhol homosexuál a okamžite ju takmer bezprecedentne odsúdili desiatky biskupov z celého sveta, ako aj mnohí svetskí lídri, napríklad Elon Musk a predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Paglia’však reagoval oveľa zmierlivejšie ako niektorí iní biskupi. “Zosmiešnenie Poslednej večere na #OlympicsParis2024, ktoré právom odsúdil @Eglisecatho, [konferencia francúzskych katolíckych biskupov’odhaľuje hlbokú otázku,” napísal.

Túto “hlbokú otázku” Paglia opísal tak, že “každý, ale naozaj každý, chce sedieť pri tom stole, kde Ježiš dáva život za všetkých a učí láske.”

Napozoruhodná je úplná absencia akéhokoľvek komentára pápeža Františka alebo oficiálneho stanoviska Svätej stolice, ktoré by vydala tlačová kancelária.

V piatok večer sa konala olympijská ceremónia, mnohí katolíci a vatikanisti čakali, či sa František vyjadrí k tomuto škandálu počas svojej nedeľnej modlitby Anjel Pána. Pápež sa zvyčajne na konci svojho nedeľného príhovoru zmieňuje o aktuálnych problémoch na celom svete, často vyjadruje solidaritu s konkrétnymi skupinami ľudí a vyzýva katolíkov k modlitbám.

František sa o otváracom ceremoniáli olympijských hier počas svojej modlitby Anjel Pána, pričom sa však viackrát osobitne zmienil o kauzách a oslavách na celom svete.

V skutočnosti sa František zmienil o olympiáde všeobecne, ale v súvislosti s hladom a výrobou zbraní. Jeho komentár znel:

A zatiaľ čo na svete je veľa ľudí, ktorí trpia v dôsledku katastrof a hladu, my naďalej vyrábame a predávame zbrane a spaľujeme zdroje, ktoré podnecujú veľké i malé vojny. Je to nehoráznosť, ktorú by medzinárodné spoločenstvo nemalo tolerovať, a je to v rozpore s duchom bratstva olympijských hier, ktoré sa práve začali. Nezabúdajme, bratia a sestry: vojna je porážka!“

Paglia, ktorého pápež František vymenoval za predsedu teraz už škandálom poznačenej Pápežskej akadémie pre život, je významným vatikánskym úradníkom. Jeho Pápežská akadémia pre život sa zmieta v kontroverziách, často vedených ním osobne, týkajúcich sa morálneho učenia Katolíckej cirkvi’

Jediným ďalším vyjadrením vatikánskeho predstaviteľa v akejkoľvek funkcii k otváraciemu ceremoniálu OH’je vyjadrenie arcibiskupa Charlesa Sciclunu. Maltský prelát je pomocným sekretárom vatikánskeho’Dikastéria pre náuku viery a francúzskemu veľvyslancovi Malty poslal správu, v ktorej konštatoval svoje “rozrušenie a veľké sklamanie z urážky nás kresťanov.” 

Konferencia francúzskych biskupov’sa pripojila k mnohým americkým biskupom a ďalším, ktorí odsúdili otvárací ceremoniál olympiády, niektorí podstatne ráznejšie ako iní. 

Španielsky biskup JoséMunilla teraz prehliadku označil za “rúhavú & odsúdeniahodnú,” a dodal, že “naša kultúra vydáva posledný dych uprostred prebujnenej dekadencie.”

“Fundamentalistický islamizmus si mädlí ruky, keď vidí, ako my sami ‘páchame duchovnú a fyzickú samovraždu’, ” dodal biskup Munilla.

Sanfranciský arcibiskup Salvatore Cordileone povedal, že ceremoniál je odrazom “sekulárneho fundamentalizmu”, ktorý “prenikol na olympijské hry, a to dokonca do takej miery, že sa rúha náboženstvu viac ako miliardy ľudí,”, zatiaľ čo biskup Joseph Strickland to označil za “nové dno nášho ľudského spoločenstva.”

K tomu sa pridáva aj vyhlásenie kardinála Gerharda Mülera, ktorý zatvrdil, že “svätokrádežnou a vulgárnou reprezentáciou” sa olympijskému orgánu “podarilo jedným šmahom pošpiniť vznešenú tvár olympijských hier a uraziť milióny veriacich na celom svete.”

Reakcia na ceremoniál drag queen sa neobmedzila len na náboženské osobnosti, čo je aspekt, ktorý robí pápežovo mlčanie’ešte zarážajúcejším.

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson vyhlásil, že “[v]ojna proti našej viere a tradičným hodnotám dnes nepozná hraníc,” a technologický miliardár Elon Musk vydal množstvo kritických vrátane varovania, že “[u]kiaľ nebude viac odvahy postaviť sa za to, čo je spravodlivé a správne, kresťanstvo zanikne.”