Zákaz potratov srdcom v Iowe oficiálne nadobúda účinnosť, pravdepodobne sa zachránia tisíce detí

Zákaz potratov srdcom v Iowe oficiálne nadobúda účinnosť, pravdepodobne sa zachránia tisíce detí

Tisíce nenarodených detí budú v Iowe pravdepodobne zachránené, keďže po rokoch právnych sporov dnes konečne vstúpil do platnosti zákon o tlkote srdca.

Zákon, ktorý guvernér štátu Iowa. Kim Reynoldsová podpísala v júli 2023, zakazuje potraty, keď sa dá zistiť tlkot srdca dieťaťa, čo je už v piatom týždni tehotenstva.

Gubernátorka podpísala podobný zákaz tlkotu srdca už v roku 2018, ale Najvyšší súd štátu Iowa ho minulý rok v patovej situácii 3:3 z procesných dôvodov nepotvrdil a nikdy nenadobudol účinnosť.

Tento mesiac však súd rozhodol v prospech nového zákona o tlkote srdca rozhodnutím v pomere 4:3, čo je víťazstvo zástancov života.

Čítajte: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Posledný týždeň okresný sudca Iowy Jeffrey Farrell nariadil, aby zákon nadobudol účinnosť dnes o 8.00 hod. stredoeurópskeho času, informoval portál LifeSiteNews reportoval.

Najvyšší súd štátu Iowa, ktorý má republikánsku väčšinu 7:0, v roku 2022 vyhlásil, že ústava štátu Iowa’neobsahuje “základné právo” na potrat, čím zvrátil predchádzajúci propotratový precedens.

Konzervatívni lídri oslavovali rozhodnutie Najvyššieho súdu Iowy“potvrdiť zákon o srdcovom tepe, ktorý je najsilnejšou pro-life legislatívou, ktorá vstúpila do platnosti v štáte Hawkeye za posledných viac ako 50 rokov, a zároveň vyzvali štát, aby chránil život od momentu počatia.

“Naše modlitby boli vypočuté!” Pulse Life Advocates povedali.

Susan B. Anthony Pro-Life America odhaduje, že zákaz srdcového tepu zastaví viac ako 2 000 potratov ročne. Iowa zaznamenala 3 761 potratov v roku 2021.

V štátoch, kde sa zákony o tlkote srdca presadzovali, sa počet potratov znížil približne o 50 percent, ako v Georgii, až takmer o 80 percent, ako v Južnej Karolíne. 

Zákon o tlkote srdca v štáte Iowa’umožňuje výnimky v prípade znásilnenia a incestu nahlásených orgánom činným v trestnom konaní alebo zdravotníckej agentúre, anomálie plodu údajne “nezlučiteľné so životom,” a údajne život ohrozujúce “lekárske núdzové situácie.”Priamy potrat je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky ospravedlniteľný na záchranu života matky’

Spolu s Georgiou, Iowou a Južnou Karolínou zaviedla zákaz srdcovej činnosti aj Florida. Štrnásť ďalších štátov v súčasnosti presadzuje takmer úplný zákaz interrupcií vrátane štátov Missouri a Južná Dakota, ktoré susedia s Iowou.