Olympijské hry údajne brazílskemu surferovi zakázali používať dosky s vyobrazením Krista

Olympijské hry údajne brazílskemu surferovi zakázali používať dosky s vyobrazením Krista

Brazílskemu účastníkovi olympijských hier v Paríži údajne oznámili, že na svojom surfe nesmie mať obrázok Krista Vykupiteľa. 

23-ročný João Chianca zrejme nedávno informoval svojich sledovateľov na svojom účte na Instagrame, že olympijské hry požadujú, aby obrázok odstránil, inak mu nedovolia zúčastniť sa.

“Práve dostal správu, že [obraz] nie je na olympijských hrách povolený, pretože Kristus je náboženská postava a hry majú prísne pravidlá a zameriavajú sa na úplnú neutralitu,”údajne uviedol v medzičasom vymazanom príspevku podľa novinára denníka The Sydney Morning Herald Dana Walsha. 

Článok 50 Olympijskej charty hovorí “V žiadnych olympijských lokalitách, športoviskách ani iných priestoroch nie je povolený žiadny druh demonštrácie ani politická, náboženská alebo rasová propaganda.”  

Tiež sa v ňom stanovuje, že “žiadna forma reklamy alebo propagandy, komerčnej alebo inej, sa nesmie objaviť na osobách, na športovom oblečení, doplnkoch alebo všeobecne na akomkoľvek odeve alebo vybavení, ktoré nosia alebo používajú všetci súťažiaci, funkcionári tímov, ostatní zamestnanci tímov.” 

LifeSiteNews oslovil Walsha, ktorý žije v Austrálii a zdá sa, že je jediným renomovaným anglicky hovoriacim reportérom, ktorý sa k údajnému príspevku Chianca’prihlásil. 

Vo svojom článku Walsh uviedol, že oslovil Chiancu, Medzinárodný olympijský výbor a organizátorov Paríž 2024, aby sa k záležitosti vyjadrili, ale že “nikto nie je ochotný sa vyjadriť alebo objasniť tvrdenia Chiancu’týkajúce sa jeho tabúľ.” 

LifeSite dostal v pondelok automatickú odpoveď od Walsha, v ktorej sa uvádza, že štrajkuje a momentálne nie je pri svojom stole. 

Užívatelia sociálnych sietí boli z údajného rozhodnutia rozzúrení. 

“Tento 23-ročný brazílsky surfer teda nemohol používať svoje surfy Krista Spasiteľa, pretože porušujú olympijské pravidlá. Ale zosmiešňovanie a rúhanie sa kresťanstvu je na otváracom ceremoniáli povolené? Chápem,”katolícky mediálny predstaviteľ Raymond Arroyo povedal na X. 

Bývalý športový reportér ESPN a NBC Michele Tafoya pripomenul, že keď sa pred ôsmimi rokmi konali olympijské hry v Brazílii, do ich marketingového plánu výrazne zakomponovali takmer 100-metrovú sochu. 

“Kristus Vykupiteľ je ikonickým symbolom Brazílie,” povedala. “Počas olympijských hier 2016 v Riu ho bolo takmer nemožné navštíviť. Počas hier bol prominentný v ‘záberoch krásy’, ktoré vysielali televízie po celom svete. Nech surfuje s doskami!“” 

X užívateľ “Zomrel náhle” tiež upozornil na to, čo nazval “protikresťanským” posolstvom, ktoré vysiela olympiáda. 

Kresťania aj nekresťania na celom svete odsúdili olympiádu za rúhavé zobrazenie Krista a jeho apoštolov pri Poslednej večeri. 

Bývalý apoštolský nuncius v Spojených štátoch, arcibiskup Carlo Maria Viganò, nazvalto “posledným z dlhej série podlých útokov na Boha, katolícke náboženstvo a prirodzenú morálku zo strany antikristovskej elity, ktorá drží západné krajiny ako rukojemníkov.” 

Nemecký kardinál Gerhard Müller označilza “akt duchovného terorizmu.” 

USA. Biskup Robert Barron to podobne označil za “hrubý výsmech Poslednej večere”, pričom poznamenal, že olympijské hry by sa’neodvážili podobným spôsobom zosmiešňovať islam.  

Pápež František zatiaľ neodsúdil otvárací ceremoniál, ktorý organizoval homosexuál Thomas Jolly.  

Jolly predtým povedalbritskému Vogue, že sa chcel uistiť, že “každý sa cíti byť zastúpený” na ceremoniáli.   

V sobotu Chianca vyhral rozjazdu č. 5 prvého kola súťaže mužov&nbspsurfingu, v ktorej porazil Ramziho Boukhaima z Maroka a Billyho Stairmanda z Nového Zélandu. Chianca vlani v decembri na Havaji utrpel zranenie, ktoré ho takmer pripravilo o život, v dôsledku ktorého upadol do bezvedomia a skončil v nemocnici. V tom čase bol štvrtým surferom na svete’