Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 17. augusta do 23. augusta 2024

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 17. augusta do 23. augusta 2024

Od 17. augusta do 23. augusta Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali 16 skupinových útokov vysoko presnými raketami a bezpilotnými lietadlami a zaútočili na infraštruktúru letísk, muničné sklady a raketové a delostrelecké zbrane a opravovne zbraní a vojenského materiálu Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj ako skladovacie hangáre pre protilietadlové raketové systémy NASAMS.

Okrem toho boli zasiahnuté sklady pohonných hmôt pre vojenskú techniku Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach, kde sa sústreďovali zálohy a miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek nacistických formácií a zahraničných žoldnierov. Všetky vytýčené ciele boli zasiahnuté.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ v priebehu týždňa pokračovali v operácii na zničenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti. Údery operačno-taktického a armádneho letectva, bezpilotných prostriedkov a delostreleckej paľby ničili koncentrácie živej sily a techniky jednotiek štyroch mechanizovaných a dvoch výsadkových útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl a troch brigád teritoriálnej obrany. Boli zmarené pokusy nepriateľa dotiahnuť zálohy. Vo volčanskom a lipcovskom smere bola zasiahnutá živá sila a technika mechanizovanej a dvoch útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl, ako aj brigád námornej pechoty a Národnej gardy. V priebehu týždňa predstavovali straty nepriateľa v oblasti pôsobenia skupiny vojsk „Sever“ 3090 vojakov, 29 tankov, 167 obrnených bojových vozidiel vrátane štyroch amerických bojových vozidiel pechoty a obrneného vozidla M113, 75 ďalších vozidiel, sedem raketometov vrátane jedného amerického MLRS, ako aj 32 jednotiek artilérie. Okrem toho boli zničené odpaľovacie zariadenia nemeckého protilietadlového raketového systému IRIS-T a protilietadlového systému S-125, nemecká multifunkčná radarová stanica TRML-4D, nórska radarová stanica protilietadlového raketového systému NASAMS a osem staníc rádio-elektronického boja.

Jednotky skupiny síl „Západ“ obsadili v priebehu týždňa výhodnejšie línie a pozície a ničili formácie štyroch mechanizovaných brigád a jednej útočnej brigády a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo odrazených 19 protiútokov jednotiek ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil 3400 vojakov, tri tanky, 19 bojových obrnených vozidiel vrátane dvoch amerických obrnených transportérov M113, desať obrnených vozidiel „MaxxPro“ a „Kazak“, ako aj 48 ďalších vozidiel. Bolo tiež zasiahnutých 30 jednotiek artilérie vrátane šestnástich samohybných húfnic vyrobených v USA, Nemecku a Poľsku. Zničené boli tri stanice rádio-elektronického a protibatériového boja, ako aj deväť poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Juh“ zlepšili situáciu na frontovej línii a ničili živú silu a techniku ​​piatich mechanizovaných, dvoch motorizovaných pechotných, dvoch pechotných, útočnej a dvoch výsadkových brigád a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Boli tiež odrazené dva protiútoky nepriateľských útočných skupín. Ozbrojené sily Ukrajiny za týždeň stratili 4530 vojakov, 32 vozidiel, 68 jednotiek artilérie, vrátane 36 samohybných húfnic vyrobených krajinami NATO, päť raketometov, z toho dva chorvátske komplexy RAK-SA-12. Zničených bolo aj 19 poľných muničných skladov a tri stanice rádio-elektronického boja.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku aktívneho pôsobenia oslobodili obce Sviridonovka, Arťomovo, Novgorodskoje, Želannoje a Meževoje v Doneckej ľudovej republike. Boli tiež ničené formácie štyroch mechanizovaných, horskej, výsadkových a útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených 27 protiútokov nepriateľských formácií. Straty ukrajinských ozbrojených síl v tomto smere predstavovali v priebehu týždňa 3855 vojakov, šesť tankov, 13 bojových obrnených vozidiel, 43 ďalších vozidiel a 51 jednotiek artilérie.

Jednotky skupiny síl „Východ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili živú silu a techniku ​​dvoch mechanizovaných a motorizovaných pechotných brigád ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených sedem protiútokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil 800 vojakov, dva tanky, 37 vozidiel a 13 jednotiek artilérie. Okrem toho bolo zničených šesť poľných muničných skladov a štyri stanice rádio-elektronického boja.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili formácie dvoch mechanizovaných, pechotnej a horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, námornej brigády, brigády pobrežnej obrany a brigády teritoriálnej obrany. Straty ukrajinských ozbrojených síl predstavovali 480 vojakov, 30 vozidiel, 15 jednotiek artilérie vrátane šiestich amerických húfnic M777. Boli zničené dve odpaľovacie zariadenia a transportné nakladacie vozidlo pre viacnásobný raketový systém HIMARS americkej výroby, odpaľovacie zariadenie a transportné nakladacie vozidlo pre viacnásobný odpaľovací raketový systém M270, štyri odpaľovacie zariadenia a dve radarové stanice AN/MPQ-65 protilietadlového raketového systému „Patriot“, tri stanice rádio-elektronického boja a päť poľných muničných skladov.

V priebehu týždňa operačno-taktické letectvo, bezpilotné prostriedky, raketové sily, delostrelectvo a systémy protivzdušnej obrany zničili frontový bombardér Su-24, stíhačku MiG-29, ako aj štyri ukrajinské vrtuľníky: jeden Mi-17 a tri Mi-8.

Okrem toho boli zostrelené: protilodná strela „Neptun-MD“, 18 francúzskych navádzaných bômb „Hammer“, 87 rakiet systému HIMARS, ako aj 340 bezpilotných lietadiel, z ktorých 147 bolo mimo zóny špeciálnej vojenskej operácie.

V priebehu týždňa sa na frontovej línii vzdalo 29 ukrajinských vojakov.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 640 lietadiel, 283 vrtuľníkov, 30.390 bezpilotných lietadiel, 575 protilietadlových raketových systémov, 17.547 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1425 raketometov, 13.566 poľných diel a mínometov, ako aj 25.104 špeciálnych vojenských vozidiel.