Kim Davisová podala spis v snahe o potenciálne zrušenie rozsudku Obergefell o homosexuálnom "manželstve

Kim Davisová podala spis v snahe o potenciálne zrušenie rozsudku Obergefell o homosexuálnom "manželstve

Tím konzervatívnych právnikov sa opäť pokúša prinútiť Najvyšší súd USA, aby prehodnotil svoje rozhodnutie z roku 2015, ktorým krajine vnútil manželstvo osôb rovnakého pohlavia.

Podľa vyjadrenia bývalej úradníčky okresu Rowan v Kentucky Kim Davisovej, ktoré predložili odvolaciemu súdu šiesteho obvodu.

Po kontroverznom rozhodnutí Najvyššieho súdu Obergefell v. Hodges, ktorý prinútil všetkých 50 štátov uznať zväzky medzi príslušníkmi rovnakého pohlavia ako manželstvá, Davisová vyhlásila, že prestane vydávať povolenia na uzavretie manželstva, pričom argumentovala tým, že jej požadovaný podpis na dokumentoch by predstavoval osobné schválenie homosexuálnych zväzkov, ktoré porušuje jej kresťanské presvedčenie. 

Jej odpor voči novej norme pretrvával celé roky napriek verejnému tlaku zo strany súdov, sudcov aj politikov. Minulý rok jej bolo nariadené zaplatiť 100 000 dolárov páru rovnakého pohlavia, ktorému odmietla vydať povolenie na uzavretie manželstva, ako doplnok k odškodneniu priznanému iným žalobcom. Nezisková organizácia Liberty Counsel prisľúbila, že sa v jej mene odvolá.

V máji tohto roku Liberty Counsel podalasvoje oznámenie o odvolaní na šiesty obvod, v ktorom argumentovala, že Davisová nie je zodpovedná za škodu nikomu, a vyzdvihovala potenciál prípadu’“zvrátiť Obergefell v. Hodges a rozšíriť rovnakú ochranu náboženskej slobody aj mimo Kentucky na celý národ,” pričom tento krok nazval začiatkom “pochodu na Najvyšší súd.”

Dňa 29. júla Liberty Counsel zdieľala, že v predchádzajúci pondelok podala samotný spis, pričom tento krok zaujal rozhorčené publikácie krajnej ľavice, ako napríklad Jezebel a LGBTQ Nation, a ktoré podľa skupiny U.viceprezidentka USA a predpokladaná kandidátka demokratov na prezidentku Kamala Harrisová začala začleňovať do svojich prejavov.

“Rozruch, ktorý odvtedy nastal, je ohromujúci,” povedal zakladateľ a predseda Liberty Counsel Mat Staver. “Naše kancelárie opäť zaplavujú nenávistné vyhrážky. A moja manželka Anita, prezidentka Liberty Counsel Ministries, dostala priamu hrozbu. My však nezaváhame!”

“Náš argument je jednoduchý: by mal byť zrušený z rovnakých dôvodov, ktoré súd vyjadril v rozhodnutí Dobbs, ktoré zrušilo potraty,” Staver tvrdí: “Rovnako ako v prípade Roe v. Wade, vtedajší aktivistický Najvyšší súd sa mýlil, keď sa rozhodovalo o Roe, a mýli sa aj dnes, pretože vychádzal výlučne z ‘právnej fikcie’ ‘hmotnoprávneho’ spravodlivého procesu, ktorá nemá žiaden základ v ústave.”

Prakticky by zrušenie Obergefell nezmenilo status quo pre manželstvo. Odkedy prezident Joe Biden podpísal v decembri 2023 tzv. zákon o rešpektovaní manželstva, federálny zákon kodifikuje Obergefell’sodmietnutie možnosti štátov’ uznať za manželstvo len zväzky medzi mužom a ženou. Zvrátenie precedensu z roku 2015 by však uvoľnilo cestu štátom, aby si opäť stanovili vlastné zákony o manželstve, ak bude RMA niekedy zrušená.

Tria zo súčasných sediacich sudcov vyjadrili nesúhlas s Obergefellom: Predseda Najvyššieho súdu John Roberts a konzervatívni sudcovia Clarence Thomas a Samuel Alito. Poslední dvaja sú považovaní za spoľahlivých hlasujúcich za zrušenie rozsudku, ak sa naskytne príležitosť, vzhľadom na vyhlásenia, ktoré obaja vykonali v uplynulých rokoch. Menej isté však je, ako by Roberts a ďalší traja nedávno vymenovaní republikáni na Súdny dvor’rozhodli, vzhľadom na ich názory na precedens a rozporuplné výsledky v prípadoch dôležitých pre konzervatívcov.

Novinka nasleduje po tom, ako Republikánska strana začiatkom tohto mesiaca odstránila zo svojej straníckej platformy formuláciu deklarujúcu, že “Tradičné manželstvo a rodina, založené na manželstve medzi jedným mužom a jednou ženou, je základom slobodnej spoločnosti” a vyzývajú, aby sa toto chápanie premietlo do práva, a to aj pomocou “zvrátenia” Obergefellu ako súdneho aktivizmu.