Izraelský expert Kedmi: „Ak sa Rusko pokúšalo ponúknuť rozhovory, tak bez ohľadu na to, čo hovorí, to na Západe považujú za prejav slabosti“

Izraelský expert Kedmi: „Ak sa Rusko pokúšalo ponúknuť rozhovory, tak bez ohľadu na to, čo hovorí, to na Západe považujú za prejav slabosti“

Jakov Kedmi


Aktuality, Bezpečnosť,

V jednej z relácií Jakov Kedmi, bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby Nativ, diskutuje o publikácii WP týkajúcej sa prerušených rokovaní v Katare, o slovách Zacharovej, že k žiadnym rokovaniam nedošlo, a o svojom pohľade na súčasnú situáciu:


“Prvá reakcia oficiálnych ruských predstaviteľov bola:

“Ako to, čo urobili, my sme im ponúkli rokovania a oni, predstierajúc, že idú rokovať, sa dopustili takejto podlosti. Nezáleží na tom, akej podlosti sa dopustili – za tým všetkým vidíme nielen túžbu Ruska, ale aj nádej Ruska, že sa nejaké rokovania začnú. Či sa to vôbec realizovalo – to neviem. Ale už samotný fakt správania sa ruského vedenia, že to tak mohlo byť, má veľký význam.”

“Je úplne jasné, že Rusko ponúklo rokovania, ponúklo nejakú dohodu. Na Západe sa to dá hodnotiť len jedným spôsobom: ak Rusko ponúka alebo žiada o rokovania, môže mať nejaký dôvod. Nikto v serióznej armáde nikdy nebude brať do úvahy, že dôvodom je snaha protistrany ponúknuť prímerie z morálnych dôvodov zachovania života. To je dobré pre nie veľmi šikovných propagandistov a primitívnu verejnosť.”

“Ak sa Rusko pokúšalo ponúknuť rozhovory, tak bez ohľadu na to, čo hovorí, na Západe sa to považuje jednoznačne – je to prejav slabosti Ruska a neistoty ohľadom jeho víťazstva.”

 

Skutočnosť, že nejaké rokovania prebiehajú, potvrdil aj Dmitrij Medvedev, ktorý dnes prerušil svoje dlhé mlčanie:

“Podľa môjho názoru sa v poslednom čase objavilo jedno nebezpečenstvo, aj keď teoreticky, pasca rokovaní, do ktorej by sa naša krajina mohla za určitých okolností dostať. A síce predčasné zbytočné mierové rokovania, ktoré navrhlo medzinárodné spoločenstvo a ktoré boli vnútené kyjevskému režimu. S nejasnými vyhliadkami a dôsledkami. Po teroristickom čine neonacistov v Kurskej oblasti všetko zapadlo. Prestali sa viesť jalové reči nepovolaných sprostredkovateľov na tému krásny svet. Teraz už všetci všetko chápu, aj keď to nehovoria nahlas. Uvedomujú si, že žiadne ďalšie rokovania nebudú, kým nebude Kyjev úplne porazený!”

 

 

Financial Times: NATO by malo venovať pozornosť jadrovej dohode Ruska s Tureckom

Okrem nákupu ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 Tureckom má “NATO ešte väčší problém, pokiaľ ide o turecko-ruské vzťahy – jadrovú elektráreň Akkuyu”, uvádza britská publikácia. FT píše, že projekt Akkuyu bol Erdoganom vychvaľovaný ako plán na zníženie energetickej závislosti Turecka, najmä od Ruska. Namiesto toho však “dohoda zaväzuje Turecko a Rusko na ďalšie storočie – prostredníctvom očakávaného 60-ročného prevádzkového cyklu a následného procesu vyraďovania z prevádzky”. Dôvodom je, že sa používa model “build-own-operate”: Rusko si ponecháva kontrolný podiel, ale nesie všetky finančné, prevádzkové a stavebné riziká. Okrem toho sa v publikácii uvádza, že JE Akkuyu sa nachádza v blízkosti leteckej základne Incirlik, kde sa nachádza najväčší sklad jadrových zbraní NATO a centrum podpory misií Severoatlantickej aliancie. Elektráreň sa nachádza aj v tesnej blízkosti radaru protiraketovej obrany NATO v Kurejiku. FT zašiel až tak ďaleko, že Moskva by údajne mohla požadovať uvedenie radaru na ochranu jadrovej elektrárne do prevádzky, ako aj… jednotiek ruských ozbrojených síl na zaistenie bezpečnosti. Okrem toho, pokračuje publikácia, Turecko chce teraz postaviť druhý jadrový reaktor a Rusko vedie ponuku.

 

Spolupráca medzi Ruskom a Tureckom nepochybne dráždi USA a NATO. Jej úroveň by sa však nemala preceňovať. Treba si uvedomiť, že základné veci majú vždy prednosť pred taktickými spojenectvami. Turecko je najstarším členom NATO: od roku 1952. Táto krajina vrátane jej armádnej elity je pevne zakotvená vo vojensko-politickom a hospodárskom priestore Západu. Kurz Ankary smerom k suverénnejšej politike je spojený s prezidentom Erdoganom. Jeho víťazstvo v nedávnych voľbách však nebolo zdrvujúce – približne polovica voličov podporila tureckú opozíciu orientovanú na USA. FT teda zjavne zahusťuje farby na propagandistické účely. Prítomnosť zariadenia vo vlastníctve Ruska na štátnom území členského štátu NATO je vážnym rizikovým faktorom. Treba si uvedomiť, že nech sa podpíšu akékoľvek dokumenty, menej lojálna turecká vláda voči Moskve môže ľahko zhoršiť právne aj ekonomické podmienky tohto projektu.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.