"Boh sa nezosmiešňuje": Rúhavé zobrazenie Poslednej večere na olympijskom ceremoniáli vyvolalo pobúrenie

"Boh sa nezosmiešňuje": Rúhavé zobrazenie Poslednej večere na olympijskom ceremoniáli vyvolalo pobúrenie

Rastúci počet významných verejných činiteľov vyčíta otváracím ceremoniálom olympijských hier 2024 vo Francúzsku, že na nich vystupujú drag queens a démonicky vyzerajúce postavy, ktoré predvádzajú grotesknú paródiu Poslednej večere.

Cemoniál sa konal v Paríži v piatok večer za mierneho dažďa. Hry sa v krajine konajú napriek prudko narastajúcemu problému s migrantmi, v dôsledku ktorého vláda odváža bezdomovcov z Paríža autobusmi do dočasného ubytovania na okraji mesta’až do skončenia hier 11. augusta.

ČÍTAJTE: ‘Skutočne ponižujúci moment’: Na otváracom ceremoniáli olympijských hier’ sa už dlho kritizuje, že často obsahuje slobodomurársku a pohanskú symboliku. Tohtoročné predstavenie však nadobudlo výrazne protikresťanský tón.  

Hviezdny kicker NFL Harrison Butker označil zobrazenie Poslednej večere za “šialené” a citujúc Písmo uviedol “Bohu sa nevysmieva” na svojom Instagrame účet.

Šéf spoločnosti X Elon Musk, ktorý nedávno Jordanovi Petersonovi povedal, že bol vychovaný ako anglikán a je “kultúrne kresťanský,” povedal, že toto vystúpenie bolo “mimoriadne neúctivé voči kresťanom.” 

Donald Trump Jr. vydal dlhý príspevok X, v ktorom označil predstavenie za “zrejme satanistické” a zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že hry sa stali príležitosťou na “presadzovanie ideológie woke” 

Arcibiskup Malty Charles Scicluna, adjunkt vatikánskeho sekretariátu’dikastéria pre náuku viery (DDF), napísal v posolstve francúzskemu veľvyslancovi na Malte Agnès von der Mühll svoje “rozrušenie a veľké sklamanie z urážky nás kresťanov”.

Katolícky biskup Robert Barron to podobne označil za “hrubý výsmech Poslednej večere”, pričom sa rečnícky pýtal: “Odvážili by sa niekedy podobným spôsobom zosmiešniť islam?” 

Vyjadrili sa aj ďalší katolícki biskupi. Biskup Donald Hying z Madisonu v štáte Wisconsin vyzval svojich veriacich na X, aby sa postili a modlili za pokánie.  

Sanfranciský arcibiskup Salvatore Cordileone povedal, že obrad odráža “sekulárny fundamentalizmus” ktorý “prenikol na olympijské hry, dokonca až do takej miery, že sa rúha náboženstvu viac ako miliardy ľudí,”, zatiaľ čo biskup Joseph Strickland to nazval “novým dnom pre naše ľudské spoločenstvo.”

Francúzska biskupská’konferencia sa rovnako odsúdilaobrad, rovnako ako katolícka francúzska politička Marion Maréchal-Le Pen. 

“Všetkým kresťanom na svete, ktorí sledujú #Paris2024 slávnosť a cítili sa urazení touto ťahavou paródiou na Poslednú večeru, vedzte, že nehovorí Francúzsko, ale ľavicová menšina pripravená na akúkoľvek provokáciu,” povedala.

Americký katolícky autor a moderátor podcastov Taylor Marshall teoretizoval, že pápež zo stredoveku by hry odsúdil a exkomunikoval tých, ktorí tento kúsok koordinovali.  

Na ceremoniáli bola okrem Poslednej večere zobrazená aj bezhlavá Mária Antoinetta, posledná kráľovná krajiny’ktorá bola vydatá za katolíckeho kráľa Ľudovíta XVI. Po krvavej protikatolíckej francúzskej revolúcii v roku 1789, ktorá dohliadla na smrť Ľudovíta gilotínou, bola Antoinetta zavraždená rovnakým spôsobom v roku 1793 vo veku 37 rokov. 

Na ceremónii sa objavilo aj zlaté teľa a jazdec na bielom koni cválajúci po rieke Seine.  

Horeografom tohtoročnej’ceremónie je Thomas Jolly, 42-ročný homosexuál, ktorý pracuje v umeleckom priemysle ako herec a divadelný režisér. Pro-homosexuálna webová stránka PinkNews odkazuje, že vo svojej divadelnej tvorbe “skúmal témy LGBTQ+.” 

Jolly, ktorý bol vybranýna túto úlohu pred dvoma rokmi, povedal britskému Vogue, že sa chce uistiť, že “každý sa cíti byť zastúpený” na ceremoniáli.  

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pochválil Jollyho za jeho “tvorivého génia” a zároveň vyhlásil predstavenie za “grandiózne.”  

Macron tiež poďakoval hercom za to, že priniesli “jedinečný a magický moment.”