Kresťanský kostol v Indii pozastavil bohoslužby po útoku hinduistických extrémistov

Kresťanský kostol v Indii pozastavil bohoslužby po útoku hinduistických extrémistov

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Dedinský kostol v strednej Indii, v štáte Madhjapradéš, kde je hinduistická väčšina, prerušil bohoslužby po útoku hinduistických extrémistov na zhromaždenie, podľa zdrojov, ktoré 15. júla citoval portál Morning Star News.

Členovia hinduistickej extrémistickej organizácie Bajrang Dal 1. júna priviedli skupinu približne 20 útočníkov do domu indického pastora Madia Damora v dedine Thuvadara v okrese Džabua v štáte Madhjapradéš. Títo útočníci narušili prebiehajúcu bohoslužbu a napadli 50 ľudí, ktorí sa zhromaždili na modlitbu, vrátane žien a detí, informoval portál Morning Star News.

“Bol tam úplný chaos,” uviedol Damor. “Deti a ženy plakali, kričali, žiadali ich, aby prestali, ale oni ich násilím odvliekli z môjho domu,” dodal pastor v komentári pre Morning Star News.

“Keď som sa pokúsil zastaviť dav pred útokom na ženy a deti, odstrčili ma a vyhrážali sa mi, že ma zabijú, ak budem v dedine opäť viesť modlitby v kostole.”

Damor rozprával, že útočníci chytili 54-ročného kresťana, ktorého identifikovali ako Noorjiho, a “začali na neho hádzať kamene”.

“Bol izolovaný od zhromaždenia a oni ho zahnali o niekoľko metrov ďalej a začali na neho hádzať kamene,” spomína pastor.

Noorji sa následne musel podrobiť lekárskemu ošetreniu v nemocnici. Podľa správy LICAS News Noorjiho’liečebné náklady zaťažili jeho rodinu.

“Liečba bola pre Noorjiho’rodinu veľmi nákladná. Je len robotníkom a denne zarába na živobytie,” Damor ľutoval.

“Jeho deti a ich manželia sa tiež dali pokrstiť a odvážne sa postavili za kresťanskú vieru v tejto dedine Thuvadara,” povedal pastor, keď upresnil, prečo útočníci zaútočili na Noorjiho.

Aj napriek tomu, že Damor útok nahlásil miestnym úradom, polícia sa k nemu vyjadrila odmietavo.

“Namiesto toho, aby nás vypočula a zaznamenala naše výpovede, polícia nás začala vypočúvať,” povedal Damor pre Morning Star News.

“Polícia sa ma pýtala: ‘Prečo vykonávate bohoslužby v dedine, keď sa hovorí, že sa nemajú vykonávať kresťanské bohoslužby?“’Polícia nepochopila naše sťažnosti. Dokonca ani po tom, čo videli, že Noorji neustále krváca, polícia nepodnikla žiadne kroky, aby ho poslala na lekárske vyšetrenie a ošetrenie.”

“Vždy, keď sme išli na policajnú stanicu nahlásiť útok, polícia nám”neverila,” tvrdil pastor.

Z obáv pred budúcimi útokmi sa teraz členovia cirkvi, ktorí potrebujú modlitbu, musia tajne zastaviť v Damorovom’dome pred siedmou hodinou ráno.

“Rodičia prinášajú svoje choré deti skoro ráno a žiadajú o modlitbu,” povedal pastor. “Ak prišli z trochu väčšej diaľky, radíme im, aby sa k modlitbám pripojili cez telefón.”

Napriek tomu nedeľné bohoslužby úplne ustali, pripustil pastor.

“Zhromaždenie sa obáva, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu útoku, ak by sa opäť zhromaždili,”povedal.

Útok na Damor’dom nie je prvým prípadom, keď kresťanské kostoly alebo modlitebné skupiny čelia násiliu zo strany hinduistických extrémistov.

V roku 2021 hinduistickí extrémisti napadli spoločenstvo pastora Firoza Bagha, keď sa práve modlilo, AsiaNews reportovali.

Skupina hinduistických radikálov potom udrela kresťanov za údajné vynútených konverzií a vyhrážali sa napadnutím Bagha.

Na základe 2024 World Watch List kresťanskej ochranárskej skupiny Open Doors sa India nachádza na 11. mieste medzi krajinami, kde je najťažšie byť kresťanom. Ako uvádza per miestna partnerka Open Doors Priya Sharma, ktorej skutočné meno nebolo zverejnené z dôvodu ochrany súkromia, indickí kresťania “zažívajú fyzické násilie, sexuálne útoky, únosy, útoky na cirkevné zhromaždenia, vandalizmus, nútené zatváranie kostolov a dokonca aj smrť.”

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder