Mesto Ontario zrušilo navrhovaný predpis, ktorý mal cenzurovať fotografovanie obetí potratov na verejných priestranstvách

Mesto Ontario zrušilo navrhovaný predpis, ktorý mal cenzurovať fotografovanie obetí potratov na verejných priestranstvách

Mestská rada Londýna upustila od plánov na nový predpis, ktorého cieľom bolo obmedziť vystavovanie niektorých obrázkov vrátane fotografií obetí potratov na verejných priestranstvách.  

Mestská rada Londýna 23. júla odhlasovala upustenie od plánov na predpis, ktorý by cenzuroval verejné vystavovanie grafických obrázkov vrátane fotografií obetí potratov na verejných priestranstvách, čo oslavujú miestne pro-life skupiny.    

“Sme nesmierne radi, že väčšina radných hlasovala proti ďalším úvahám o obmedzení propagačných nápisov alebo obmedzení obrazového materiálu,” povedala pre LifeSiteNews Maria McCannová, vedúca organizácie Londýn proti potratom (LAA).  

“Tieto návrhy vedľajšieho zákona by nespravodlivo zasiahli do práva na slobodu prejavu podľa Charty a boli by diskriminačné voči pokojným zástancom života, ktorí sa zasadzujú za nenarodené deti bez hlasu,” pokračovala.  

“LAA ukazuje fotografie obetí potratov, pretože tieto fotografie vzbudzujú súcit so zabitými deťmi, aby deti, ktoré ešte žijú, nepostihol rovnaký osud,” vysvetlila. “Chceme osloviť Londýnčanov pravdou o potratoch, aby sme zachránili životy detí’a ušetrili ženy a mužov traumy z potratov.”   

Pôvodne síce novela obmedzovala len fotografovanie obetí potratov, ale neskôr bola rozšírená na všetky nápisy určitej veľkosti po tom, čo rôzne pro-life skupiny pohrozili právnymi krokmi za to, že sa zameriavajú len na pro-life aktivizmus.  

Rozhodnutie zrušiť tento predpis prišlo po tom, ako radný David Ferreira poukázal na to, že sa stal príliš širokým a pravdepodobne neobstojí v teste ústavnosti.

Nedávne rozhodnutie oslavujú mnohé pro-life organizácie v Ontáriu, vrátane Campaign Life Coalition (CLC).   

“Je to víťazstvo slobody prejavu pre všetkých a ukazuje, čo sa môže stať, keď pro-life komunita napne svoje svaly,” Pete Baklinski písal na X, predtým známom ako Twitter.  

Novela bola prvýkrát navrhnutá v júli 2022 Kanadskou koalíciou za práva na potrat (Abortion Rights Coalition of Canada, ARCC), ktorá oznámila Výboru pre komunitné a ochranné služby (Community and Protective Services Committee, CPSC), že fotografie obetí potratov rozptyľujú pozornosť vodičov a že značky “zasahujú do súkromia, rovnosti a telesnej autonómie iných osôb.”   

Na novelu sa zrejme zabudlo až do zasadnutia CPSC v decembri 2023, na ktorom rada povedala zamestnancom mesta, aby pripravili novelu zákona o uliciach a podali správu CPSC v prvom štvrťroku 2024.   

Navrhovaná novela mala zabrániť tomu, aby ktokoľvek videl “znepokojujúce, nežiaduce a rušivé obrázky,” ktoré boli definované ako akýkoľvek “obrázok alebo fotografia zobrazujúca alebo údajne zobrazujúca plod alebo akúkoľvek jeho časť.”     

Novela by sotva bola prvým kanadským zákonom, ktorý by obmedzoval pro-life aktivizmus. Kanada už má “bublinkové zóny” zákony vo viacerých provinciách, ktoré zakazujú pro-life aktivizmus v okruhu 50 metrov od potratových kliník. V Ontáriu sa môže vzdialenosť na požiadanie zvýšiť na 150 metrov.     

Podobne je na tom aj zákon z Calgary stanovuje že letáky s grafickými obrázkami potratených detí alebo “plodu,”ako sa uvádza, “musia byť pri doručovaní do domácností ukryté v nepriehľadnej obálke s upozornením na grafický obsah a musia obsahovať meno a adresu odosielateľa.”   

Tí, u ktorých sa zistí porušenie nového pravidla, môžu dostať pokutu až do výšky 1 000 dolárov za každé porušenie a mesto prisľúbilo, že “vyšetrí” a bude presadzovať dodržiavanie tohto nariadenia.