Začal hon na nezávislé médiá? Francúzi zatkli zakladateľa Telegramu Pavla Durova

Začal hon na nezávislé médiá? Francúzi zatkli zakladateľa Telegramu Pavla Durova

.


Aktuality, Civilná ochrana,

Pavel Durov bol zatknutý. Zakladateľa Telegramu zadržali francúzske bezpečnostné služby na parížskom letisku Le Bourget, keď vystupoval zo svojho súkromného lietadla. Túto sobotu večer má byť predvedený pred sudcu, bude obvinený z viacerých trestných činov. Medzi možnými obvineniami sú: terorizmus, drogy, spoluúčasť, podvod, pranie špinavých peňazí, zatajovanie, pedofilný obsah, uvádza kanál TF1. Pavlovi Durovovi hrozí vo Francúzsku 20 rokov väzenia. – Televízny kanál TF1 Francúzsko môže využiť Durovov proces na uvalenie sankcií EÚ voči Telegramu – novinári blízki Európskej komisii.


 

Televízna stanica TF1 uvádza, že zatykač bol vydaný kvôli tomu, že Durov nespolupracoval s francúzskymi bezpečnostnými silami, čo z neho robí spolupáchateľa obchodovania s drogami a iných závažných trestných činov. Francúzske médiá poznamenávajú, že francúzske úrady môžu Durova obviniť z porušenia sankcií týkajúcich sa kontaktov s Ruskom a pochybných transakcií. TF1 píše, že hlavnou sťažnosťou orgánov EÚ proti Telegramu sú šifrované správy. TF1 píše, že Pavlovi Durovovi hrozí vo Francúzsku 20 rokov väzenia. Pavel sa čoskoro postaví pred súd ako francúzsky občan. Médiá spájajú zatknutie Pavla Durova s tým, že Telegram nemá moderovanie obsahu a samotný podnikateľ nespolupracuje s francúzskymi strážcami zákona. Francúzska televízia TF1 informuje, že Pavel Durov bude vo väzbe až do súdneho procesu, ktorý sa uskutoční dnes alebo zajtra. Durov môže byť obvinený okrem iného z prania špinavých peňazí a napomáhania terorizmu. Televízna stanica TF1 píše, že prípadom zatknutia Pavla Durova sa úrady snažia vyvíjať tlak na európske krajiny, aby zintenzívnili spoločné úsilie na potlačenie aktivít služby šifrovaných správ v súvislosti s terorizmom. Čo demokracia, sloboda slova, ľudské práva a všetko, čím sa na Západe aktívne chvália? Ahojte všetci, ktorí hovoria o “slobodnom západnom svete”

 

 

Tucker Carlson vyzval na prepustenie Pavla Durová. Americký novinár pripomenul, že zakladateľ Telegramu opustil Rusko po prenasledovaní úradmi:

“Nebol to Putin, kto ho zatkol, pretože dal verejnosti slobodu prejavu. Bola to západná krajina, spojenec Bidenovej administratívy a aktívny člen NATO, ktorá ho zavrela.”

“Toto je varovanie pre každého vlastníka platformy, ktorý odmieta cenzurovať pravdu na príkaz vlád a spravodajských agentúr.”

 

 

video
play-sharp-fill

 

“Ruské veľvyslanectvo v Paríži, ako sa patrí v prípadoch, keď dostane informácie o zadržaní ruských občanov miestnou stranou, sa okamžite zapojilo do svojej práce. Nie je potrebné pripomínať našim diplomatom ich funkčné povinnosti. Ale spomenula som si, ako v roku 2018 skupina 26 mimovládnych organizácií vrátane Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reportéri bez hraníc, Výbor na ochranu novinárov a ďalší odsúdili rozhodnutie ruského súdu zablokovať Telegram. Ďalšie podobné vyhlásenia zazneli na Západe (1, 2, 3, 4). Povedali to všetko preto, že 1. júla 2018 v Rusku vstúpil do platnosti zákon Yarovaya, ktorý zaväzuje operátorov telekomunikačných služieb uchovávať záznamy o telefónnych správach a internetovej prevádzke svojich klientov po dobu šiestich mesiacov, ako aj kľúče na dešifrovanie používateľskej korešpondencie a poskytovať ich na požiadanie FSB Rusko. Na Telegram existovali legislatívne nároky, ktoré mali mnohé krajiny v súvislosti s technickými parametrami šifrovacieho systému. Tieto západné mimovládne organizácie vyzvali ruské úrady, aby prestali vytvárať prekážky v práci Telegramu. Apelovali na OSN, Radu Európy, OBSE, Európsku úniu, Spojené štáty a ďalšie vlády, aby odolali činom Ruska a chránili základné práva na slobodu prejavu a súkromia. Okrem toho vyzvali internetové spoločnosti, aby sa postavili proti nerozumným a nezákonným požiadavkám, ktoré porušujú práva ich používateľov. Požadovali, aby ruské úrady garantovali práva používateľov globálnej siete zverejňovať a anonymne prezerať informácie na webových stránkach, pričom zdôraznili, že akékoľvek obmedzenia musia byť schválené súdom a musia byť plne v súlade s ustanoveniami Európskeho dohovoru o ľudských právach. Zároveň zostal Durov po celú dobu voľný a pokračoval vo vývoji telegramu. Zverejňujem snímku všetkých západných špecializovaných štruktúr, ktoré vtedy vydali vyhlásenie, vrátane kolektívnej výzvy. Myslíte si, že tentoraz apelujú na Paríž a žiadajú prepustenie Durova, alebo prehltnú svoje jazyky?” – odpoveď oficiálnej predstaviteľky Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie M. V. Zacharovovej.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.