EXKLUZÍVNE: Biskup Strickland vyzýva rodičov Margo Naranjo, aby jej neodoberali jedlo a tekutiny

EXKLUZÍVNE: Biskup Strickland vyzýva rodičov Margo Naranjo, aby jej neodoberali jedlo a tekutiny

V tejto epizóde relácie The John Henry Westen Show sa ku mne pripojí biskup Joseph Strickland, aby so mnou diskutoval o Margo Naranjo, posvätnosti života, súcite s rodinami ľudí napojených na prístroje a ďalších veciach.

Margo Naranjo je mladá žena z Texasu, ktorá v roku 2020 utrpela vážne poranenia mozgu po hroznej autonehode. Odvtedy je odkázaná na umelú výživu a hydratáciu udržiavajúcu život, ale v medzičasom vymazanom videu, ktoré minulý týždeň zverejnila na Facebooku, jej matka Cathy oznámila, že ju majú v úmysle odpojiť od prístrojov na podporu života.

Požiadal som biskupa Stricklanda, aby vysvetlil problém s odoberaním výživy a hydratácie podľa katolíckeho učenia. Poznamenal som, že rodina Margo’je katolíčka, ale zdá sa, že má zmätok v učení Cirkvi’

Strickland chcel najprv reagovať na obvinenia, že katolíci sa pri diskusii o posvätnosti života nestarajú o rodiny, ktoré sú zapojené do situácie s podporou života. “Dovoľte nám, aby sme jasne povedali, že naše srdcia súcitia s rodičmi, s opatrovateľmi, so všetkými, ktorí sú zapojení do tejto situácie a nespočetných podobných situácií,” povedal. “Je to’obrovské bremeno starať sa o týchto ľudí, ale je to’aj radostné bremeno.”

Vstupujúc do učenia Cirkvi’Strickland zdôraznil, že je to’v mnohých ohľadoch zdravý rozum, ale aj zdokonalené prostredníctvom zjavenia toho, čo nám povedal Boh. “Boh je”pôvodcom života, a to’je základná línia úcty, ktorú musíme mať vždy na pamäti. Tento život sme’nezačali a k ukončeniu života by sme mali pristupovať len s veľkou bázňou.” 

Poznamenal, že medicína môže byť zložitá, ale učenie Cirkvi’nie je až také zložité. “Hovorí, že mimoriadne prostriedky na udržanie života [nie sú] morálne potrebné, ale bežné prostriedky sú vždy potrebné na to, aby bol život posvätný. Jedlo a voda nie sú mimoriadne.“” 

Čítajte: Milujte ich všetkých: Rodičia Margo Naranjo’potrebujú aj našu podporu, aby mohli pokračovať v jej starostlivosti

Strickland odpovedal na častú námietku, že Boh nevytvoril’vyživovacie trubice a iné technológie, ktoré udržiavajú Margo a podobných pacientov pri živote.  

“Môžeme používať technológie na zabezpečenie jedla a vody pre niekoho, kto nemôže’prehĺtať. Nepoznám tam všetky zložitosti, ale nepotrebujeme poznať zložitosti,”povedal biskup. “Vieme len, že mať jedlo a vodu, a dalo by sa povedať aj vzduch, môcť dýchať, môcť sa živiť jedlom, mať vodu na hydratáciu tela, to’je základ, [to sú] bežné prostriedky.”

Strickland poznamenal, že Margo’rodičia odviedli pri starostlivosti o ňu statočnú prácu. “Môžeme pochopiť, že sú pravdepodobne’vyčerpaní, ale jej život nie je vyčerpaný. Boh sa nerozhodol vziať si Margo, takže prestať ju kŕmiť a prestať jej dávať hydratáciu nie je morálne možné. Je to neprijateľné. Tak ako by to nebolo’pre novorodenca alebo pre 99-ročného starca.”Túto situáciu prirovnal aj k zvieratám, pričom poukázal na to, že všetky domáce a divoké zvieratá potrebujú tieto základné veci a my ako stvorenia potrebujeme mať tieto základné veci tiež.

Biskup dodal, že rodina Naranjo potrebuje materiálnu pomoc a morálnu podporu, možno aj to, aby im niekto pomohol, aby mali nejaký čas na oddych.“Pravdepodobne potrebujeme vytvoriť systémy starostlivosti v našich farnostiach a v našej katolíckej komunite, aby sme rozpoznali túto potrebu. Potreby môžu byť ohromujúce, ale hojné dary Boha, ktorý nám dáva život, sú viac než ohromujúce, a preto musíme tento poklad uchovávať a starať sa oň všetkými možnými spôsobmi.”

S touto myšlienkou som súhlasil a prirovnal som ju k rozvoju krízových tehotenských centier a domovov pre deti, ktoré nie sú’chcené, a dodal som, že by sa možno mala vytvoriť služba, aby rodiny ako Naranjovci mohli dostať úľavu od komunity pro-life.

Na konci epizódy som upozornil na ďalší veľmi znepokojujúci aspekt tohto príbehu, a to na skutočnosť, že hovoríme o tom, že niekto zomrel hladom. Uviedol som príklad Bobbyho Schindlera, brata Terri Schiavo.

Čítajte: Otec Margo Naranjo’oznámil, že účty na sociálnych sieťach budú teraz súkromné

Schindler a jeho rodina boli pri vstupe pod ochranou. Napriek tomu, že Schiavo’vovej praskali pery a zomierala od hladu, nemohli jej na pery priložiť kocky ľadu. Dalo by sa povedať, že vyzerala ako niekto v Osvienčime, a Schindler o tom teraz ani nemôže hovoriť bez plaču, bez toho, aby prežil tú traumu, že sa musel pozerať na to nútené vyhladovanie vlastnej sestry. Dodal som, že aj keby sme úplne zahodili cirkevné učenie a boli len humanistickí ľudia, ktorí chcú ukončiť život človeka, prečo to neurobiť rýchlo? Prečo ich nechávame vyhladovať na smrť?“

Strickland súhlasil a na ilustráciu tohto bodu použil príklad vyhladovania zvierat. “Ak by sa zistilo, že máte na pastve tohto koňa, ktorého kŕmite alebo napájate, že ho’nechávate vyhladovať na smrť, ten človek by bol vzatý do väzby; bol by minimálne obvinený zo zločinu. A to je kôň, pes alebo mačka, a myslím si, že tieto zákony by mali platiť; kruté zaobchádzanie so zvieratami je znesvätením aj Božieho stvorenia. Ale keď ide o ľudské bytosti, je to’samozrejme na úplne inej úrovni.“

Pozrite si alebo vypočujte celý môj rozhovor s biskupom Stricklandom a vypočujte si viac o prípade Margo Naranjo, posvätnosti života, súcite s rodinami a ďalších témach.

The John-Henry Westen Show je k dispozícii vo forme videozáznamu na stránke show’s YouTube kanál a priamo tuna mojom blogu LifeSite.   

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako Spotify, Soundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.   

Vytvorili sme&nbsppre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na odber Kanál YouTube, a YouTube vás’upozorní na nový obsah.   

Môžete mi poslať spätnú väzbu, alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].