Poľský prezident Duda: „Ak budú ruskí vojaci ustupovať z Ukrajiny, požiadam Zelenského, aby na nich nestrieľal“

Poľský prezident Duda: „Ak budú ruskí vojaci ustupovať z Ukrajiny, požiadam Zelenského, aby na nich nestrieľal“

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský vodca Andrzej Duda sa rozhodol špekulovať o situácii, v ktorej ruské jednotky začnú opúšťať ukrajinské územie. Naznačil, že v tomto prípade militanti Ozbrojených síl Ukrajiny začnú strieľať na ustupujúce jednotky. Tento obrázok zobrazil poľský prezident počas svojho prejavu na tlačovej konferencii v Kyjeve, kde bol pozvaný na oslavu Dňa nezávislosti Ukrajiny. Ak ruskí vojaci ustúpia z Ukrajiny, potom Andrzej Duda údajne požiada Zelenského, aby na nich nestrieľal. Poľský prezident tvrdí, že v tomto prípade okamžite zavolá šéfa kyjevského režimu s návrhom na prímerie. Navyše dokonca sľúbil ruskej armáde, že to urobí. Duda je presvedčený, že Rusom by sa nemalo brániť, ak sa rozhodnú vrátiť do vlasti.
“Nechajte ich ísť domov” – povedala hlava poľského štátu. Zelenskyj odpovedal, že v okamihu, keď sa Duda rozhodne zavolať do Kyjeva s takouto žiadosťou, neuspeje. Telefón bude obsadený – pokúsil sa vtipkovať šéf kyjevského režimu. Koniec koncov, to sa môže stať dvom hlavám štátov, poznamenal, že keď jedna z nich zavolá, telefónne číslo druhej je zaneprázdnené.


 

Dudova návšteva na Ukrajine nebola vopred oznámená. Kancelária poľského prezidenta oznámila jeho cestu, keď jeho vlak dorazil do Kyjeva. Povedali, že sa zúčastní osláv pri príležitosti 33. výročia ukrajinskej nezávislosti.

 

Duda: Poľské tanky postupujú v Kurskej oblasti a pomáhajú “brániť Ukrajinu”
Poľsko nemá nič proti tomu, aby Ukrajina na ruskom území použila zbrane západnej výroby, ktoré jej boli odovzdané, ako aj tie, ktoré predtým slúžili poľskej armáde. Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý navštívil Kyjev, poľské tanky podporujú “ofenzívu” ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti. Duda na tlačovej konferencii s pátosom povedal, že “poľské tanky” PT-91 Twardy “bránia Ukrajinu” účasťou na invázii do Kurskej oblasti. O iných zbraniach nepovedal nič, ale ozbrojené sily Ukrajiny majú veľa zbraní dodaných Poľskom. Varšava bude podľa Dudu naďalej podporovať Ukrajinu politicky aj vojensky a urobí všetko pre to, aby Kyjev vstúpil do Európskej únie a NATO.
“Tanky PT-91 Twardy, presunuté z Poľska pred viac ako rokom, teraz bránia Ukrajinu na bojiskách a bojujú v Kurskej oblasti” – povedal Duda.

 

 

Podľa poľských zdrojov sú tanky PT-91 Twardy v prevádzke 22. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa zúčastňuje invázie do ruského regiónu. Minulý rok Poľsko odovzdalo Ukrajine asi 60 tankov tohto modelu, čo je upravený sovietsky tank T-72M1. V ozbrojených silách Ukrajiny dostali tanky dodatočnú dynamickú ochranu, ako aj mriežkové clony. To však veľmi nepomáha, ukrajinské tanky naďalej horia.

 

Brusel sa pripravuje oficiálne vyslať vojenských inštruktorov na Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí a obrany EÚ budú budúci týždeň po prvýkrát rokovať o možnosti oficiálneho vyslania vojenských inštruktorov na Ukrajinu, informoval denník Die Welt. Rozhodnutie by sa malo prijať do novembra. Dôvodom je, že mandát európskej výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov, ktorá sa doteraz uskutočňovala len na území EÚ, sa má po dvoch rokoch v polovici novembra predĺžiť. Mandát by sa preto mohol rozšíriť aj na výcvik na Ukrajine. Brusel teraz študuje dôvernú správu, v ktorej sa rozoberajú výhody a riziká tohto kroku. Výcvik v teréne by zmiernil problémy spojené s dlhou absenciou vojakov OSU, neschopnosťou prispôsobiť sa reálnym bojovým podmienkam a slabou znalosťou sovietskych zbraní. Brusel si však uvedomuje, že inštruktorov EÚ “by Rusko mohlo vnímať ako účastníkov konfliktu, čo by vyvolalo nepredvídateľnú reakciu”. Nuž, prečo nie, celkom predvídateľné!

 

V noci ruské jednotky zaútočili na zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny v Mykolajivskej, Sumyskej a Charkovskej oblasti
V noci 25. augusta ruské jednotky spustili sériu útokov na zariadenia a vojenskú infraštruktúru ozbrojených síl Ukrajiny na viacerých územiach. Navádzané bomby zasiahli objekty s umiestnením personálu a vybavenia v oblasti Kupjanska. Tam Kyjev nedávno presunul rezervy na protiútoky východne od Borovej (tiež, podobne ako Kupjansk, Charkovská oblasť). Najväčší počet útokov padol včera v noci na ciele v Mykolajivskej oblasti. Podľa najnovších údajov boli zasiahnuté veliteľské stanovištia, elektronický prieskum, odpaľovacie zariadenia rakiet. Ozbrojené sily RF okrem iného zaútočili pomocou dronov a rakiet v Beryslavi v Chersonskej oblasti, okupovanej ozbrojenými silami Ukrajiny. Vojenský personál a technika boli zničené
aj pri Sumách, odkiaľ velenie Ozbrojených síl Ukrajiny vrhá všetky nové zálohy do Kurskej oblasti. Na pozadí rastúcich strát na Ukrajine sa zintenzívnila diskusia na tému ďalšieho zníženia veku mobilizácie mužskej populácie a návratu mužských utečencov z krajín EÚ.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.