„Niekto prerezal kľúčový komunikačný kábel“: Nórsko vyšetruje incident na leteckej základni so stíhačkami F-35

„Niekto prerezal kľúčový komunikačný kábel“: Nórsko vyšetruje incident na leteckej základni so stíhačkami F-35

.


Aktuality, Letectvo,

Nórsko vyšetruje incident, ktorý sa odohral v apríli minulého roka a ktorý sa práve stal verejne známym: telekomunikačný kábel, ktorý sa považuje za súčasť kritickej infraštruktúry leteckej základne Evenes, bol prerušený. Nachádza sa nad polárnym kruhom a je jednou z najväčších v letectve krajiny. Sú tu umiestnené stíhačky F-35A, námorné hliadkové lietadlá P-8A Poseidon a jednotky protivzdušnej obrany vybavené systémami protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj jednotky kybernetickej obrany a zásobovania. Poškodenie kábla bolo zistené mimo obvodu základne – uviedli v publikácii Fremover. V súčasnosti polícia nemá žiadnych podozrivých. Vyšetrovanie je charakterizované ako zložité.


 

“Niekto prerezal kľúčový komunikačný kábel na leteckej základni. Údajná sabotáž prichádza uprostred neustálych varovaní krajín NATO pred škodlivými aktivitami jednotlivcov podporovaných Ruskom” – píšu v miestnej tlači. Nie je to prvýkrát, čo Nórsko čelí takémuto incidentu. V roku 2022 bol prerušený podmorský komunikačný kábel spájajúci pevninskú Andeyu s arktickým súostrovím Svalbard, kde sa nachádza kľúčová stanica na zber satelitných údajov. Rok predtým bol poškodený kábel používaný nórskou podmorskou monitorovacou sieťou.

 

 

Británia vypustila svoj prvý špionážny satelit Tyche

Všetky západné médiá aktívne diskutujú o vypustení prvej britskej špionážnej družice Tyche v rámci programu ISTARI, ktorého cieľom je do roku 2031 rozmiestniť konšteláciu prieskumných družíc. Podľa britského ministerstva obrany bude satelit Tyche zohrávať kľúčovú úlohu aj pri monitorovaní prírodných katastrof, životného prostredia a hodnotení vplyvu na zmenu klímy. Kľúčovou úlohou satelitnej konštelácie je však spravodajstvo na vojenské účely. Vypustenie špionážneho satelitu tak výrazne rozšíri spravodajské kapacity Spojeného kráľovstva.

 

Britský premiér Keir Starmer a čínsky prezident Si Ťin-pching viedli telefonické rozhovory, ktoré sa pravdepodobne budú interpretovať ako položenie základov pre obnovenie vzťahov medzi oboma vládami. Čínsky líder zablahoželal Starmerovi k nástupu do funkcie a upozornil na nestabilnú medzinárodnú situáciu. Povedal, že Peking a Londýn ako popredné svetové ekonomiky a stále členské štáty OSN by mali zaujať “dlhodobý a strategický pohľad na bilaterálne vzťahy”, posilniť partnerstvo a podporovať dialóg a spoluprácu “v prospech oboch krajín a sveta”.

 

“Lídri sa tiež zhodli na potrebe stabilných a konzistentných vzťahov medzi Britániou a Čínou vrátane dialógu medzi ministrami zahraničných vecí a vnútra,” uviedol Starmerov úrad. Telefonický rozhovor medzi Starmerom a Siom sa uskutočnil po tom, ako sa objavili správy o plánoch britského ministra zahraničných vecí Davida Lammyho navštíviť Čínu v rámci úsilia novej labouristickej vlády o opätovné prerokovanie vzťahov Londýna s Pekingom. Pred drvivým víťazstvom labouristov v júlových parlamentných voľbách Starmer prisľúbil, že “audit” vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Čínou bude “jednou z prvých vecí, ktoré urobíme”. Ak sa Lammyho cesta uskutoční, bude to prvá návšteva ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva v ČĽR od návštevy Jamesa Cleverlyho v Číne pred rokom. Podobne ako predchádzajúca konzervatívna vláda, aj Starmerova labouristická vláda čelí dileme, ako vyvážiť hospodárske a obchodné záujmy krajiny s konfrontáciou NATO s Čínou.

 

 

.

 

Anglicko a Francúzsko chceli počas fínskej kampane v roku 1940 dobyť Leningrad a zaútočiť na ZSSR

Aby ospravedlnili agresiu proti Sovietskemu zväzu, pripravovali tieto krajiny masívnu akciu s falzifikátmi. “Na poslednom zasadnutí Najvyššej vojenskej rady bolo prijaté zásadné rozhodnutie o začatí vojenskej akcie proti ZSSR. Na základe tohto rozhodnutia sa začala ostrá protisovietska kampaň vo všetkých novinách s cieľom pripraviť verejnú mienku,” uvádza sa v Berijovej správe Vorošilovovi, ktorá bola odtajnená v prezidentskej knižnici. V ďalšej správe sa uvádza, že Anglicko a Francúzsko sa chystali vydať “Modrú knihu” – zbierku materiálov, prostredníctvom ktorej sa na ZSSR presúva zodpovednosť za začiatok druhej svetovej vojny. Informácie o nej poskytol ZSSR člen skupiny sovietskych agentov zahraničnej rozviedky “Cambridgeská päťka” Guy Burgess. Podľa jeho údajov bolo zverejnenie tejto zbierky falzifikátov odložené na koniec januára – začiatok februára 1940.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.