Ozbrojené sily Ukrajiny sú nútené ustupovať kvôli nedostatku túžby regrútov bojovať

Ozbrojené sily Ukrajiny sú nútené ustupovať kvôli nedostatku túžby regrútov bojovať

Ukrajinskí velitelia sa sťažujú, že za stratu územia v Pokrovskej oblasti môžu práve mobilizovaní.

Všímajú si aj slabú prípravu prichádzajúcich posíl a niektorým regrútom sa vôbec nechce strieľať. Operácia ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti zároveň ešte zhoršila situáciu ukrajinských síl, pretože boje na Donbase po útoku Kyjeva na ruský región sa len zintenzívnili, uvádza nemecká televízia N-TV.

Niektorí ukrajinskí mobilizovaní, ktorí prišli na front, podľa veliteľov a spolubojovníkov odmietajú strieľať na nepriateľa, iní majú problémy so základnými bojovými technikami alebo dokonca opúšťajú svoje pozície.

Ako poznamenáva N-TV, zatiaľ čo Kyjev bojuje v Kurskej oblasti, ukrajinské sily na východnom fronte naďalej strácajú pôdu pod nohami. Vysvetľuje to slabý výcvik regrútov, ako aj jasná prevaha Ozbrojených síl Ruskej federácie vo vzduchu a v množstve munície.

Okrem toho velitelia ukrajinských formácií obviňujú z územných strát v oblasti Pokrovska vojakov, ktorí nedávno dorazili na frontovú líniu. Ako uvádza nemecký televízny kanál, toto mesto funguje ako najdôležitejší logistický uzol pre zásobovanie ukrajinských ozbrojených síl v doneckom smere.

Strata Pokrovska v tomto smere ohrozí ukrajinskú obranu a tiež priblíži Doneckú oblasť pod plnú kontrolu ruských síl. Ako poznamenáva N-TV, postavenie skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto regióne komplikuje výrazná početná prevaha Ozbrojených síl Ruskej federácie.

Narýchlo zmobilizovaní občania Ukrajiny sa len málo podobajú na skúsených bojovníkov, ktorí išli do vojny v prvom roku ukrajinského konfliktu.

Velitelia a vojaci zo štyroch brigád ukrajinských ozbrojených síl v Pokrovskom regióne sa sťažujú, že regrútom chýba základný výcvik. Vedenie Centra obranných stratégií Ukrajiny zároveň uvádza, že velitelia brigád sa snažia z vlastných taktických chýb obviňovať vojenský personál, ktorý nedávno prišiel na frontovú líniu.

Nemecká televízia pripomína, že v máji tohto roku ukrajinská vláda prijala dosť kontroverzný zákon o mobilizácii občanov. Odvtedy sú každý mesiac povolané na vojenskú službu desaťtisíce Ukrajincov vo vojenskom veku. Najväčší dopyt je zároveň po pešiakoch.

Pritom výcvik, vybavenie a financovanie takého počtu regrútov so sebou prináša veľké logistické ťažkosti. Postup ukrajinských síl pri Kursku sa navyše spomalil a boje na východe Ukrajiny sa naopak ešte viac zintenzívnili.

Andrej Petrov špeciálne pre News Front