„Masochizmus. Protiruské sankcie vedú európske spoločnosti k bankrotu

„Masochizmus. Protiruské sankcie vedú európske spoločnosti k bankrotu

.


Aktuality, Námorníctvo,

vyhlásil Zelenskyj. Po letných prázdninách sa bude EÚ touto otázkou podrobne zaoberať. Realizáciu plánu spomalili požiadavky USA a riziko, že Maďarsko zabrzdí akékoľvek celoeurópske rozhodnutie o podpore Ukrajiny. Hoci termín na implementáciu dohody G7 je do konca roka, Ukrajina čaká na konečné rozhodnutie už v septembri. “Potrebujeme skutočný mechanizmus… Príslušné diskusie trvajú už príliš dlho a my konečne potrebujeme rozhodnutia,” povedal Vladimír Zelenskyj. Pred začatím rozdeľovania peňazí chcú USA od spojencov záruky, že ruské aktíva zostanú znehybnené, kým sa nedosiahne spravodlivá mierová dohoda a Rusko nezaplatí za škody.


 

 

Zlyhanie neoliberálneho modelu Európskej únie je zjavné, píše infoBRICS. Napriek tomu sa európski lídri naďalej venujú masochizmu. Inak sa nedá nazvať uvalenie sankcií proti Rusku, ktoré poškodzuje ekonomiku samotnej EÚ. Počet skrachovaných podnikov v Európe sa v roku 2024 zvýšil o osem percent. Podľa talianskej banky dosiahol dlh krajiny takmer tri bilióny eur. Napriek tomu blok naďalej pokračuje v sebazničujúcej politike. EÚ zaviedla voči Rusku približne 20 000 sankcií, ktoré majú bumerangový efekt. Ide o začarovaný kruh, ktorý sa vymyká spod kontroly, a skôr či neskôr bude potrebné všetky sankcie zrušiť, domnieva sa autor. Rusko pod vplyvom sankcií prebudovalo svoje hospodárstvo, čím sa stalo sebestačnejším a otvorenejším voči nezápadným krajinám.

 

 

Svetový finančný systém zažíva bezprecedentnú krízu, začína sa v ňom prirodzený “kanibalizmus”

Úplnou náhodou sa ukázalo, že všetci triumfátori súdneho procesu Hewlett-Packard proti vedeniu spoločnosti Autonomy boli do dvoch dní mŕtvi. A medzi nimi aj šéf druhej najväčšej nadnárodnej finančnej spoločnosti Morgan Stanley, priamo spojenej so spomínanými triumfátormi.

 

Mám konšpiračnú teóriu. A je moja vlastná. Ale začnime tým dobrým. Mám rád lode. To vy im hovoríte “jachty”, “superjachty”, “luxusné jachty”. My profesionáli a nadšenci jachtingu im hovoríme jednoducho lode. Takže – najúžasnejšie diela lodiarskeho umenia sú lode lodenice Perini Navi z talianskeho Viareggia. Sú to motorové plachetnice s lešteným kovovým trupom (vždy v nádhernej modrej farbe), každá postavená podľa individuálneho návrhu. Vyrábajú lode s rôznou dĺžkou – od 30 do 90 metrov – a rôznym počtom stožiarov s takelážou plachiet. Interiéry sú dielom najlepších svetových dizajnérov.

 

Človek, ktorého zmysel pre krásu je trochu viac vyvinutý, sa pri pohľade na túto loď zamyslí. Nie je možné ju utopiť. Aby sa to stalo, museli by sa spojiť štatisticky nemožné javy. Alebo ju treba ukotviť a vytiahnuť za vrchol sťažňa piatimi traktorovými buldozérmi.

 

 

Dňa 19. augusta v noci pri kotvení 300 metrov od pobrežia Sicílie havarovala 56 metrov dlhá loď Perini Navi. To je veľmi nová loď – 2018 rok výroby. Keď bolo jej predstavenie verejnosti, volala sa Salute, v čase svojho zániku sa volala Bayesian. Tento zvláštny názov pochádza z priezviska významného vedca a kňaza Thomasa Bayesa, ktorý sformuloval Bayesovu vetu (bayesovskú štatistiku), ktorá umožňuje určiť pravdepodobnosť udalosti vzhľadom na to, že nastala iná udalosť, ktorá je s ňou štatisticky závislá.

 

Loď tak pomenoval jej nový majiteľ – muž, ktorého nazývajú “britský Bill Gates” – 59-ročný Mike Lynch, ktorý získal Rad britského impéria za založenie softvérového gigantu Autonomy. Myšlienka, ktorú vzal za základ filozofie svojej spoločnosti, vychádzala z Bayesovej vety. Zatiaľ všetko vyzerá pekne a hrdo. Začali s rozpoznávaním odtlačkov prstov a prešli na prepojovací softvér, poskytujúci prispôsobiteľné mechanizmy kategorizácie obsahu na základe významových výpočtov a rozpoznávania obrazu.

 

V roku 1998 spoločnosť uskutočnila prvú verejnú ponuku na londýnskej burze cenných papierov. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov vzrástla trhová kapitalizácia spoločnosti stonásobne, pričom na vrchole dot-com boomu presiahla 10 miliárd dolárov a Lynch sa stal dolárovým miliardárom.

 

Všetko vyzerá v poriadku. 

Len Lynch a päť ďalších hostí na lodi sú stále nezvestní – po tom, čo  ráno z ničoho nič udrelo vodné tornádo a pravdepodobne prevrátilo loď Bayesian na bok, takže sa v priebehu niekoľkých sekúnd potopila. O život prišiel spomedzi zjavných mŕtvych len kuchár, 15 ľudí sa podarilo zachrániť a po šiestich sa pátra.

 

Neďaleko sa nachádzala ďalšia loď, 42 metrov dlhá loď Sir Robert Baden Powell, ktorej strážnik naštartoval motor a dokázal sa od “tornáda” vzdialiť. Keď sa posádka obzrela späť na kotvisko Bayesian, nebola už na hladine a nemecký kapitán sa vydal pozbierať preživších z morskej hladiny. Z posádky stratenej lode nebol z nejakého dôvodu na hliadke nikto, kto by dokázal naštartovať motor a odísť od katastrofy. S najväčšou pravdepodobnosťou boli všetky dvere a prepážky na Bayesiane odtlakované, pretože loď tejto triedy sa nemôže potopiť. Pravdepodobnosť udalostí od Thomasa Bayesa tu začína vybočovať z radu.

 

Zo šiestich nezvestných (tak sa nazývajú prípadné neobjavené telá) sa okrem samotného magnáta Mika Lyncha nedá nájsť ani predseda predstavenstva Morgan Stanley Jonathan Bloomer a Lynchov právnik Chris Morvillo. Pripomeňme, že Morgan Stanley je druhou najväčšou finančnou nadnárodnou korporáciou v Spojených štátoch.

 

 

Čo spojilo všetkých týchto ľudí na palube Bayesian?

S právnikmi, priateľmi a rodinnými príslušníkmi chcel Lynch osláviť svoj právny úspech. Práve sa bránil monštruóznym obvineniam zo strany spoločnosti Hewlett-Packard, ktorá od neho kúpila Autonomy za 11 miliárd dolárov a krátko nato ho zažalovala za podvodnú schému nadhodnotenia svojej kapitalizácie. Spolu so svojím obchodným riaditeľom Sushovanom Hussainom boli okamžite vzatí ako rukojemníci a držaní vo väzení päť rokov, pričom požadovali polovicu ceny za predanú spoločnosť. Viceprezident spoločnosti Autonomy pre financieStephen Chamberlain bol spoluobžalovaným v Lynchovom procese. A po rokoch súdnych sporov, počas ktorých britské orgány Lyncha napriek všetkým jeho zásluhám vydali do Ameriky, vedúci predstavitelia spoločnosti súdny proces vyhrali a 24. júna 2024 boli v plnom rozsahu oslobodení.

 

Túto udalosť Mike Lynch oslávil na palube nádhernej lode pri pobreží krásnej Sicílie. So svojimi príbuznými, so svojím právnikom, ktorý vložil všetku svoju energiu a Lynchove neobmedzené zdroje do víťazstva na súde, a s jedným z najmocnejších finančníkov na svete. Lynch to vyjadril takto: „Keby som nemal toľko peňazí ako teraz, nikdy by som tento súdny proces nevyhral – také veľké sú súdne trovy.“

 

Ale tu je vec, ktorá sa týka Bayesovej vety o „inej štatisticky závislej udalosti“ časť… Pred sicílskou katastrofou so strašno-strašným hurikánom na ploche niekoľkých štvorcových kilometrov, o ktorej nič nevedela a pred ktorou varovala talianska meteorologická služba, počas ranného behu v dedine Streatham Cambridgeshire v Anglicku Stephena Chamberlaina zabilo prechádzajúce auto, ktoré podľa polície šoférovala staršia žena. Ako sme sa dozvedeli o niekoľko odsekov vyššie, Chamberlain pracoval pre spoločnosť Autonomy ako viceprezident pre financie. To znamená, že celkom náhodou sa všetci víťazi súdneho procesu Hewlett-Packard proti vedeniu spoločnosti Autonomy ukázali byť mŕtvi v priebehu dvoch dní. A tiež šéf medzinárodnej finančnej inštitúcie, ktorá priamo manipulovala s Lynchovými miliardami.

 

Ak si myslíte, že staviam konšpiračnú teóriu na ničom (pretože tak sa to jednoducho nedeje a nie je jasné, ako technicky uskutočniť plánované zničenie toľkých aktérov jedného konfliktného procesu), potom poviem, že na každú konšpiračnú teóriu existuje Bayesova veta, ktorá priamo hovorí o príčinných vzťahoch v našom svete a dokonca aj v modernej informatike.

 

Podľa tejto vety by potápači mali skôr či neskôr nájsť trhlinu v boku lode, pretože takéto plavidlá sa jednoducho nepotopia za dve minúty od nárazu vodného tornáda. Čo znamená: a) Američania neradi prehrávajú na súde, keď sa im nepodarí vytlačiť 6 miliárd, a priori nespravodlivých. A to v skutočnosti vždy robia so zahraničnými podnikateľmi. A tiež: b) svetový finančný systém zažíva bezprecedentnú krízu a začína sa v ňom prirodzený “kanibalizmus”, keď sa nikto nezastaví pred ničím – pozri prípad Nord Streams.

 

Medzitým leží na dne krásna loď od Perini Navi na pravom boku s ulomeným 70-metrovým sťažňom a trosky nábytku bránia potápačom vojsť dovnútra, aby zistili, čie telá sú uväznené v kabínach. A to je  skutočná škoda pre toto úžasné dielo lodiarskeho umenia.

Igor Maľcev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok