Súdny proces s konvojom slobody pokračuje, vedúcim predstaviteľom stále hrozí 10-ročný trest odňatia slobody

Súdny proces s konvojom slobody pokračuje, vedúcim predstaviteľom stále hrozí 10-ročný trest odňatia slobody

Po päťmesačnej prestávke sa minulý týždeň v budove súdu v Ottawe obnovil súdny proces s dvoma vodcami Konvoja slobody, aby sa predniesli záverečné reči.

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová, ktorá na proces dohliada, v marci súdne konanie odročila, aby vláda mohla pripraviť právne argumenty na podporu svojho tvrdenia, že vodcovia Chris Barber a Tamara Lichová boli “spolupáchateľmi”, ako aj aby obhajobe poskytla čas na prípravu argumentov, že sú nevinní.

Lich a Barberová čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. V Kanade hrozí každému, kto je obvinený z poškodzovania cudzej veci, potenciálny trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Súd zasadal minulý týždeň tri dni od 13. do 15. augusta. Vláda doteraz tvrdila, že “absencia násilia alebo pokojný charakter protestu neznamenali jeho zákonnosť“a zdôraznila, že dôkazné bremeno o nezákonnosti protestu je na korunnej strane.”

Ako vtedy informoval LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená do väzenia na niekoľko týždňov, kým jej bola udelená kaucia.

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje právne náklady Lichovej, poznamenal v právnej aktualizácii k 39. dňu procesu, že očakával, že koruna sa pokúsi dokázať, že vodcovia boli “spolupáchateľmi,” čo znamená, že obvinenia vznesené proti jednému vodcovi sa automaticky vzťahujú aj na druhého.

K tomu však nedošlo. Namiesto toho obhajca predložil právne dokumenty a potom prešiel priamo k záverečným rečiam.

Vláda v “Carterovej žiadosti”žiada, aby sudca zohľadnil “Barberove”vyhlásenia a činy na preukázanie Lichovej viny a naopak.”

A “Carterova žiadosť” vyžaduje, aby vláda na základe priamych dôkazov dokázala, “že existovalo “sprisahanie alebo plán” a že Lich bol jeho účastníkom.”Obhajoba žiada sudcu, aby žiadosť zamietol.

Právnici koruny súdu tvrdili, že Lich a Barber boli hlavnými vodcami aj organizátormi protestu, a teda plne zastupovali Konvoj slobody. Perkinsová-McVeyová však s týmto tvrdením úplne nesúhlasila, keďže uviedla, že z dôkazov, ktoré jej boli predložené, vyplýva, že Lich aj Barber boli, ako uviedol TDF, “jednou umiernenou skupinou spomedzi mnohých skupín v konvoji.”

Koruna potom tvrdila, že Konvoj slobody mal jediný cieľ, ktorým bolo ukončenie mandátov na údery COVID, a dodala, že Lich a Barber mali široký dosah na sociálnych sieťach. Perkinsová-McVeyová však uviedla, že to nie je stopercentne jasné a že je možné, že protestujúci zapojení do Konvoja slobody tam boli z rôznych dôvodov.

Koruna potom tvrdila, že lídri’ používali vo svojej komunikácii zámená “my” a “náš” v množnom čísle, čo zrejme svedčí o tom, že protesty mali spoločný cieľ alebo tému, ktorou bolo ukončenie mandátov COVID-u na drvenie, súd však opäť uviedol, že mohli existovať aj iné dôvody.

Vláda sa v snahe dokázať, že Lich a Barber nejakým spôsobom ovplyvnili protestujúcich’ svojimi slovami ako súčasť spoločného sprisahania, pevne držala tejto predstavy. Toto tvrdenie obhajoba odmietla ako slabé.

Skutočnosť je taká, že Lich a Barber v mnohých prípadoch spolupracovali s políciou, takže protesty boli v súlade so zákonom. Lawrence Greenspon, Lichov’obhajca, a Diane Magasová, Barberova’obhajkyňa, uviedli, že budú argumentovať proti Carterovej žiadosti.

Štyridsiaty deň súdneho procesu s Lichom a Barberom, podľa TDF, sa Koruna počas posledného dňa záverečných rečí pokúsila preukázať spojenie “medzi obžalovanými pri podpore trestného činu” prostredníctvom zoznamu výrokov “každého z obžalovaných, ktoré by podľa Koruny mali byť prípustné proti druhému z nich.”

Podľa TDF, “obhajca potom zdôraznil Lichove poznámky,” z ktorých jedna bola “uistiť sa, že dostaneme peniaze kamiónom”, ako aj “plánujeme tu byť na dlhú dobu,” a “nemáme v úmysle zostať ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné.”

Perkinsová-McVeyová potom korunnému svedkovi naznačila, že podľa jej názoru nepočula žiadne dôkazy o tom, že by Lich a Barber presadzovali spôsob konania, ktorý by súvisel s trestným činom ublíženia na zdraví alebo marenia výkonu úradného rozhodnutia. Napriek tomu koruna podľa TDF “odpovedala, že existujú dôkazy o výrokoch, ktoré preukazujú účasť na všeobecnom poškodzovaní a obštrukciách protestujúcich.”

V 41. deň súdneho konania Magasová nezabudla súdu pripomenúť, že je povinnosťou koruny “preukázať prvky trestných činov nad rozumnú pochybnosť — bližšie k absolútnej istote než k rovnováhe pravdepodobnosti,” ako podľa TDF.

Magas poznamenal, že súd musí zistiť “zavinené konanie (mens rea) aj zavinené konanie (actus reus),” a že je “zaujímavé”, že koruna mala názor, že Barber by “išiel domov” po tom, čo boli jeho a ďalšie”bankové účty zmrazené.

“Takže, aby Koruna povedala, ‘len choďte domov’ … vzali peniaze pre kamionistov, aby mohli ísť domov,” povedal Magas.

Magas navyše spochybnil argumentáciu Koruny’v súvislosti s obvinením z marenia výkonu úradného rozhodnutia po tom, čo právnik Koruny tvrdil, že obvinenie by malo zostať, keďže Lich a Barber “metaforicky stáli bok po boku” so všetkými protestujúcimi.

Magas uviedol, že “neexistuje žiadny actus reus metaforického spoločného státia za hlavného predstaviteľa.” Podľa Perkinsa-McVeyho by sa to kvalifikovalo ako obštrukcia len vtedy, ak by to protestujúcim výslovne povedali.

Ako poznamenala TDF, Magas sa tiež snažil, aby Barber počas svojho zatýkania “vyhovel.”

“Tým podľa nej ukázal, že ide príkladom:

Po odročení sa súd stretne opäť tento týždeň. Perkinsová-McVeyová má až šesť mesiacov na to, aby po zvážení všetkých záverečných argumentov prijala konečné rozhodnutie.

Okrem prebiehajúceho súdneho procesu sa Lich a Barber a množstvo ďalších nedávno podali žalobu vo výške 2 miliónov dolárov proti Trudeauovej vláde za to, že v roku 2022 použila zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act – EA) na potlačenie konvoja slobody.

Začiatkom roka 2022 prišli do Ottawy tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátu COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach. Trudeau odvolal EA 23. februára.

EA kontroverzne umožnil vláde zmraziť bankové účty protestujúcich, povolať vodičov odťahovacích vozidiel a zatknúť ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bola pošliapaná policajným koňom a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.