Vyhrá prezidentské voľby Trump alebo Harrisová? Môže to závisieť od sociálne konzervatívnych voličov

Vyhrá prezidentské voľby Trump alebo Harrisová? Môže to závisieť od sociálne konzervatívnych voličov

Pred niekoľkými týždňami sa zdalo, že prezidentské voľby v roku 2024 sú pre Donalda Trumpa vyhraté. Každému bolo jasné, že Joe Biden na túto úlohu nestačí, bez ohľadu na starostlivo pripravenú mediálnu kampaň, ktorá obviňovala tých, ktorí na to poukazovali, z “dezinformácií.” Trump prežil pokus o atentát (spomínate si na to?) s neuveriteľnou osobnou odvahou a ikonické zábery zakrvaveného Trumpa, ako tlieska päsťou do davu, sa na krátky čas stali virálnymi. Trumpovo víťazstvo sa zdalo nielen pravdepodobné, ale aj isté. 

Potom, čo sa po Bidenovom&nbspkatastrofálnom vystúpení v debate stalo kolektívne krytie jeho úpadku neudržateľným, médiá a Demokratická strana začali koordinovane útočiť na jeho kandidatúru. Po tom, čo sa Biden niekoľko týždňov pochmúrne držal, odstúpil z funkcie kandidáta a na jeho miesto bola dosadená viceprezidentka Kamala Harrisová – bez toho, aby získala jediný primárny hlas. Médiá okamžite prestali hovoriť o Bidenovom’veku a duševnom stave, chválili jeho štátnické schopnosti a preorientovali sa na presadzovanie Kamaly. 

Vzdor tomu, že Harrisová zatiaľ neposkytla médiám ani jeden rozhovor, dostáva sa jej žiarivého spravodajstva od obálky časopisu TIME až po stránky broadsheetov. Nadšenie medzi demokratmi prudko vzrástlo a Trumpova kampaň tápala na otočke, pričom celé voľby sa zrazu cez noc zmenili. Harrisová je podľa všetkých meradiel radikálna ľavičiarka, ale jej plánom je zjavne pokúsiť sa vyčerpať do dňa volieb bez toho, aby sa vystavila intenzívnej kontrole. 

Prieskumy sa teraz obrátili, väčšina anketárov dáva Harrisovej mierny náskok pred Trumpom, a nie naopak  a zrazu sú rozdiely v kľúčových štátoch mimoriadne tesné, niekedy v rámci tolerancie chyby. Ak budú prieskumy naďalej tesné, je pravdepodobné, že prezidentské voľby rozhodnú tisíce hlasov vo viacerých štátoch, rovnako ako v roku 2016. Zrazu je oveľa dôležitejšie, aby 5. novembra skutočne prišiel k urnám každý jeden blok voličov GOP/Trumpa – vrátane sociálnych konzervatívcov. 

Ale hoci väčšina pro-liferov plánuje v novembri voliť lístok Trump-Vance, niektorí oznámili svoj zámer voliť tretiu stranu alebo ponechať hornú časť volebného lístka prázdnu. Na zjazde GOP boli sociálni konzervatívci nielenže vylúčení z kľúčových diskusií, ale boli prepadnutí, umlčaní a vytlačení z pódia neuveriteľne urážlivým a zjavne koordinovaným spôsobom. Ako nedávno poznamenal Dr. Ed Feser , mnohí sociálni konzervatívci sú teraz hlboko rozpoltení z voľby, ktorú majú pred sebou – a rozdelení aj v otázke najlepšej politickej stratégie. 

“Keď bol na koni proti slabému a neúspešnému Joeovi Bidenovi, Donald Trump a jeho kampaň sa rozhodli, že nastal ten správny čas hodiť sociálnych konzervatívcov základňu modernej Republikánskej strany pod autobus, napísal 16. augusta na X profesor z Princetonu a pro-lifer Robert George. “Demoralizujúci účinok na tento blok voličov je teraz citeľný.”Má pravdu. Iní pro-liferi, ako napríklad evanjelická podcasterka Allie Beth Stuckeyová z The Blaze, informovali, že mnohí z ich poslucháčov majú pocit, že s Trumpovým kampaňovým’rozhodnutím utiecť od pro-life hnutia jednoducho nie je veľký rozdiel medzi týmito dvoma lístkami. 

To’samozrejme nie je pravda. Kandidátka Harrisová-Walzová je nepochybne najradikálnejšou propotratovou prezidentskou kandidátkou v dejinách americkej politiky, pričom obaja kandidáti aktívne hlasovali za politiku, ktorá de facto predstavuje schválenie infanticídy.

Ak Trump dokazuje, že nikdy nebol zvlášť zapálený pre problematiku potratov, Harrisová veľmi jezapálená – a nepochybne by využila všetky právomoci, ktoré jej poskytuje prezidentský úrad, aby pomohla svojim priateľom v potratovom priemysle a presadila potraty všade, kde by mohla. Harrisová je neuveriteľne nebezpečná kandidátka, bodka. 

Toto poskytuje kampani Trump-Vance príležitosť zdôrazniť extrémizmus kandidátky Harrisová-Walzová a prejsť do ofenzívy v otázke potratov. Je pravda, že GOP nemôže byť zvolená len na základe otázky ochrany života; ale hoci sa zdá, že na to zabudla, je tiež pravda, že nemôže byť zvolená bezpro-liferov.

Ak to budú tesné voľby, nespokojní sociálni konzervatívci by mohli urobiť kľúčový rozdiel v štátoch, ktoré si kampaň Trump-Vance nemôže dovoliť stratiť. Trump a Vance musia prestať utekať od tohto problému (Ukážka A: Vanity Fair, 12. augusta: “Vance tvrdí, že Trump ‘nemohol’počuť otázku’, keď naznačil, že je otvorený zákazu potratovej pilulky Mifepristone”) a vlastniť ju. 

Na začiatok by Trump mohol oznámiť, že podporuje hnutie za život v nadchádzajúcom referende o potratoch na Floride’. Zatiaľ neuviedol, ako – alebo či – bude v tomto referende hlasovať, ale už predtým označil floridské pro-life’zákony za “drsné.” Jeho podpora guvernéra Rona DeSantisa”kampane za zachovanie floridských pro-life”zákonov by mohla znamenať skutočnú zmenu – rovnako ako jeho podpora druhej strany. Podporilo by ho aj množstvo zástancov života, ktorým sa nepáči’to, čo vidia teraz.