Libanonský Hizballáh zasiahol hliadkovú loď izraelského námorníctva

Libanonský Hizballáh zasiahol hliadkovú loď izraelského námorníctva

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Libanon, 26. augusta 2024 – Libanonskému hnutiu Hizballáh sa počas včerajšej výmeny úderov s Izraelom podarilo zasiahnuť hliadkovú loď izraelského námorníctva typu Super Dvora Mk3. Podľa nepotvrdených oficiálnych informácií bol ráno 25. augusta zasiahnutý izraelský hliadkový čln nachádzajúci sa neďaleko pobrežia v oblasti Nahariya. Uvádza sa, že na lodi je jeden mŕtvy a niekoľko zranených, samotná loď bola poškodená, a to aj v motorovom priestore.


 

 

Ako naznačuje kanál ImpNavigator TG, Hizballáh by mohol použiť niečo ako navádzané rakety Fajr-4CL alebo rakety rodiny Fath-360 vo verzii s optoelektronickou navádzacou hlavou a vzduchovou detonáciou nad iránskym cieľom. Tie isté rakety sú v prevádzke jemenských húsíov. Izraelské ministerstvo obrany nekomentuje údaje, ktoré sa objavili, ale obrázky poškodenej lode už kolujú na webe. Pripomeňme, že včera ráno Izrael spustil niekoľko desiatok raketových útokov na ciele v južnom Libanone v reakcii na to, že Hizballáh zasiahol izraelské vojenské základne na severe židovského štátu. Obe strany urobili niekoľko vyhlásení o porážke nepriateľských cieľov, Hizballáh prisľúbil, že uskutoční druhú fázu “odvetnej operácie”.

 

 

 

Eskalácia na hranici s Libanonom

Egypt varoval pred nebezpečenstvom otvorenia nového vojnového frontu v Libanone , uviedlo v nedeľu tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Hrozí, že eskalácia sa zmení na rozsiahlu vojnu, do ktorej budú zapojené Spojené štáty, Irán a ich spojenci v celom regióne. V noci na nedeľu si Izrael a Hizballáh vymenili veľkú sériu raketových útokov . Izrael začal ostreľovať južný Libanon podľa izraelských predstaviteľov preventívnym útokom proti skupine. Čoskoro potom, vystrelil viac ako 300 rakiet, Hizballáh spustil útok na izraelské vojenské pozície v reakcii na zabitie Fuada Šukra , jedného zo zakladateľov skupiny, ktorého izraelské sily zabili minulý mesiac v Bejrúte.

 

 

Hizballáh zverejnil zoznam izraelských vojenských základní, ktoré boli napadnuté minulú nedeľu. Pripomeňme, že z územia Libanonu bolo na izraelské vojenské zariadenia vypálených 320 rakiet (rakiet), ako aj dronov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň počas stretnutia s členmi vojenského kabinetu v bunkri povedal, že preventívny útok IDF na južný Libanon umožnil zničiť desiatky raketometov Hizballáhu. Samotný Hizballáh tvrdí, že nedeľňajší útok bol prvým a ďalšie “ešte silnejšie” budú nasledovať. Zoznam napadnutých cieľov na izraelskom území (ktoré Hizballáh nazýva okupovaným územím Palestíny, Sýrie a Libanonu) zahŕňa nasledujúce vojenské zariadenia:
Kasárne Ramot Naftali, zariadenie typu bunkra Neve Ziv, vojenská základňa Meron, vojenská základňa Gaaton, vojenské základne Nafah a Yarden na Golanských výšinách, kasárne Kela 210. brigády IDF a Yoav severného veliteľstva izraelskej armády na rovnakom mieste, kasárne Beit Hillel. Údajne došlo k značným škodám v mnohých zariadeniach, došlo k stratám medzi izraelskou armádou. Uvádza sa, že útoky na kasárne boli vykonané, a to aj s použitím protitankových riadených striel. Okrem toho sa niektoré kasárne IDF nachádzajú vo vzdialenosti od hraníc s Libanonom. Či to okrem iného znamená, že ozbrojené skupiny Hizballáhu pôsobia v Izraeli, je stále otvorenou otázkou.

 

video
play-sharp-fill

 

Húsíovia zverejnili zábery útoku na grécku loď Sounion v Červenom mori Tanker prevážal ropu z Iraku do Grécka. Yahya Saria, vojenský hovorca húsíov, uviedol, že jemenské ozbrojené sily včera uskutočnili dve operácie – v Červenom mori a Adenskom zálive. Podrobnosti o druhej akcii neboli oznámené. Povstalci vyliezajú na palubu veľkého gréckeho ropného tankera Sounion a zapojili ho výbušninami a zapálili. Ropný tanker viezol 1 milión barelov, čo je 3-násobok množstva ropnej škvrny Exxon Valdez na Aljaške.

 

 

Lietadlová loď Abraham Lincoln predvčerom vstúpila do Ománskeho zálivu a priblížila sa k pobrežiu Iránu.  Čoskoro možno dostaneme zábery z Iránu, na ktorých je sledovaná lietadlová loď.

 

 

Americké námorníctvo môže vyradiť lode z prevádzky pre nedostatok personálu. Americké námorníctvo chce vyradiť 17 pomocných lodí, ktoré zabezpečujú zásobovanie a dopĺňanie paliva. Plánuje ich poslať na “dlhodobú údržbu”, čo by umožnilo prideliť až 700 námorníkov na iné lode. Flotile chýba 4 500 námorníkov. Pritom na jedno miesto je vypísaný konkurz, do ktorého sa hlási len 1,27 uchádzača. Z bývalých námorníkov je na pomyselnú 100-člennú posádku lode pripravených na brehu rotovať len 27 námorníkov. Kontradmirál amerického námorníctva vo výslužbe Mark Montgomery označil túto situáciu za “ohrozenie národnej bezpečnosti”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.