Reprezentant Jim Jordan kritizuje EÚ za hrozby cenzúrou voči X Elona Muska

Reprezentant Jim Jordan kritizuje EÚ za hrozby cenzúrou voči X Elona Muska

Ak vás už unavuje cenzúra a sledovanie, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

Skutočnosť, ktorú považujú za “porušenie slobody prejavu a zvažujú, že začnú vyšetrovať, kritizuje aj justičný výbor Snemovne reprezentantov. Európska únia sa snaží umlčať veľkých Američanov, ako je Elon Musk.”

Predseda výboru Jim Jordan vo štvrtok vystupňoval napätie zaslaním ostro formulovaného listu komisárovi EÚ Thierrymu Bretonovi, v ktorom ho obvinil z použitia právnych opatrení zameraných proti Muskovi.

Čítajte: Elon Musk’s X žaluje woke speech-censoring group out of existence

Spor vznikol krátko po tom, čo Breton vo verejnom príspevku varoval Muska pred tým, aby dovolil “šíriť nenávistný obsah” na X, najmä v období pred plánovanou diskusiou s bývalým prezidentom Trumpom. Toto napomenutie súviselo s nariadeniami EÚ prijatými v roku 2022, podľa ktorých sú platformy sociálnych médií, ako sú X, Facebook a TikTok, zodpovedné a za šírenie obsahu, ktorý podporuje nenávisť alebo násilie, hrozia v EÚ pokuty vo výške niekoľkých miliárd dolárov.

V korešpondencii Jordan konkrétne kritizoval spoločnosť Breton za to, že tieto nariadenia údajne smerujú na konzervatívcov, ako sú Musk a Trump, aby ich odradila.

Jordan’v liste dôrazne žiadal, aby spoločnosť Breton prestala s akýmikoľvek snahami o zastrašovanie účastníkov politického diskurzu v USA: “Vzhľadom na vaše nedávne hrozby represálií voči spoločnosti X Corp… za uľahčenie politického diskurzu v USA, žiadame vás, aby ste zastavili akékoľvek pokusy o zastrašovanie jednotlivcov alebo subjektov, ktoré sa zúčastňujú na politických prejavoch v Spojených štátoch,“ vyjadril sa.

PREČÍTAJTE SI: Elon Musk povedal, že EÚ ponúkla X ‘nezákonnú dohodu’, ak bude ticho cenzurovať prejav

Pridal pripomienku, že takéto nátlakové taktiky proti slobode prejavu nie sú podľa U.USA.

Európska komisia’reagovala na Bretonove’činy rýchlo, keďže rýchlo objasnila, že jeho autoritatívny list nesankcionovala.

Trampova kampaň tiež vyjadrila nesúhlas a obvinila EÚ zo snahy ovplyvňovať politickú dynamiku USA, pričom hovorca Trumpovej kampane Steven Cheung vyhlásil: “Európska únia by sa mala starať o svoje veci namiesto toho, aby sa snažila miešať do diania v USA. prezidentských volieb,” a zdôraznil: “Povedzme si to úplne jasne — Európska únia je nepriateľom slobody prejavu a nemá žiadnu právomoc diktovať nám, ako máme viesť kampaň.”

V širšom meradle sa Jordánsko zameralo aj na vedenie USA a vydalo predvolanie na ministerstvo zahraničných vecí s cieľom odhaliť akúkoľvek komunikáciu s EÚ týkajúcu sa tejto otázky.

Tieto Jordanove kroky sú súčasťou širšieho kongresového ťaženia proti cenzúre, ktoré podčiarkujú vyšetrovania vedené Výborom pre súdnictvo a Výberovým podvýborom pre ozbrojovanie federálnej vlády, týkajúce sa možných tajných dohôd výkonnej moci so sprostredkovateľmi s cieľom cenzurovať legálny prejav.

Podvýbor skúma aj snahy iných vlád vrátane EÚ o cenzúru prejavov na internete.

Prevzaté so súhlasom Reclaim The Net.