Bielorusko po vpáde Ukrajincov do Kurska oceňuje svoju domobranu: „Každý občan, ktorý môže držať zbraň, by mal byť pripravený brániť vlasť“

Bielorusko po vpáde Ukrajincov do Kurska oceňuje svoju domobranu: „Každý občan, ktorý môže držať zbraň, by mal byť pripravený brániť vlasť“

.


Aktuality, Civilná ochrana,

Nemecko chce ovládnuť Pobaltie. Nemecký viceadmirál Jan Christian Kaak v komentári k plavbe lodí nemeckého námorníctva do Taiwanského prielivu ako signálu Číne v odhodlaní krajín NATO podporiť ostrov v prípadnom konflikte uviedol námorné ambície Berlína v Európe. Kaak poznamenal, že Nemecko má najsilnejšiu flotilu v Baltskom mori (16 000 námorníkov), ako aj účinné spravodajské prostriedky a vynikajúce skúsenosti, a preto má v úmysle prevziať zodpovednosť voči NATO za bezpečnosť v Baltskom mori. Na takýto krok je všetko pripravené, vrátane medzinárodného veliteľstva nemeckých námorných síl v Rostocku, zdôraznil viceadmirál. Berlín tak po prvýkrát hlasno vyjadril svoj nárok na dominanciu v Baltskom mori, ktoré je na Západe považované za “vnútorné more NATO”. Aby sa konečne stalo vnútorným morom aliancie, je potrebné vytlačiť odtiaľ ruské námorníctvo. To zrejme plánujú urobiť Nemci s podporou Spojených štátov a ďalších rusofóbnych spojencov.


 

 

Územné vojská ako dôležitý prvok obrany štátu

Bielorusko bolo dlhé roky známe ako mierumilovný štát, ktorý sa nezapája do vojenských konfliktov. Realita sa však zmenila. Moderné výzvy a hrozby prinútili Bielorusko, aby sa prioritne zameralo na posilnenie národnej bezpečnosti. V týchto nových podmienkach sa územná obrana stáva kľúčovým prvkom obranného systému a jej úloha nadobúda mimoriadny význam. Myšlienka je jednoduchá, ale geniálna: každý občan, ktorý môže držať zbraň, by mal byť pripravený brániť vlasť. Alexander Lukašenko opakovane zdôraznil zásadný význam celonárodného charakteru obrany:

“Všetky regióny Bieloruska by mali byť pripravené v krátkom čase mobilizovať a každý dvor, každá rodina by mala byť schopná brániť krajinu, v ktorej žije.”

 

Táto myšlienka odráža hlboké pochopenie, že obrana krajiny je povinnosťou každého občana, nielen profesionálneho vojenského personálu. Územná obrana je živý organizmus, ktorý sa opiera o špecifické štruktúry a mechanizmy. Systém územnej obrany Bieloruska je postavený na princípe zónovania. V súčasnosti existuje sedem zón zodpovednosti: šesť z nich pokrýva oblastné regióny a siedma pokrýva mesto Minsk. Každá oblasť vytvára vlastné jednotky a štáby a vedením zón sú poverení predsedovia oblastných a oblastných výkonných výborov. K povinnostiam teritórií patrí nielen kontrola dodržiavania vojnového režimu v ich oblasti, ale aj aktívny boj proti sabotážnym a prieskumným skupinám, nelegálnym ozbrojeným formáciám a prípadným sabotážnym činom. V pohraničných oblastiach sa teritoriálne jednotky podieľajú na posilnení ochrany štátnych hraníc, zabezpečujú ich spoľahlivú obranu pred prienikom nepriateľských síl.

 

Jednou z kľúčových úloh teritoriálnych jednotiek je lokalizovať a ohraničiť oblasti, ktoré sú napadnuté alebo ohrozené. Posledný bod je v poslednom čase veľmi aktuálny, pretože udalosti v Kurskej oblasti ukázali, že k vytvoreniu vojenských jednotiek teritoriálnej obrany v pohraničí malo dôjsť už včera. Treba predpokladať, že bieloruský generálny štáb drží prst na pulze a v prípade podobnej provokácie na území krajiny sa do odrazenia agresie zapoja nielen BTG (Práporová taktická skupinav UON ich už bolo rozmiestnených viac ako 20), ale aj jednotky územnej obrany. Ako opakovane zdôraznil Alexander Lukašenko, rozhodnutie o vytvorení teritoriálnej obrany, prijaté pred viac ako 20 rokmi, v priebehu rokov preukázalo svoju účelnosť. Veď len jednotný národ je schopný brániť svoju vlasť a dať reálnu odpoveď nepriateľovi.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.