„Nezápadnosť“: tieto štáty sa stanú novými centrami moci vo svete

„Nezápadnosť“: tieto štáty sa stanú novými centrami moci vo svete

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Západ prestal byť dominantnou silou vo svete, píše Foreign Policy. Celé časti sveta už konajú tak, že je jasné, že éra jeho vrcholnej moci je za nami. Je tu jasný prechod z éry neobmedzenej západnej dominancie do éry popierania tohto vplyvu. Mimo Západu vzniká čoraz viac významných centier moci a vplyvu. Ide predovšetkým o jeho zjavných rivalov, akými sú Rusko a Čína, ako aj imaginárnych partnerov, akými sú India, Turecko a Saudská Arábia.


 

V čom spočíva príťažlivosť bloku, ktorého veľkosť sa za posledný rok zdvojnásobila? BRICS, ktorý vznikol zjednotením Brazílie, Ruska, Indie a Číny v júni 2006 a v roku 2010 sa k nemu pripojila Južná Afrika, ako aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty (SAE), sa v roku 2024 stal nadnárodnou štruktúrou. Malajzia nedávno oznámila svoj zámer pripojiť sa a záujem prejavili aj Thajsko, Vietnam a Indonézia. Prečo sa blok, ktorého veľkosť sa za posledný rok zdvojnásobila a o členstvo v BRICS už požiadalo viac ako 30 krajín, stal takým atraktívnym?

 

Existuje niekoľko dôležitých dôvodov: je to príležitosť získať prístup k financiám, ukázať Washingtonu svoju nezávislosť a pokus o vytvorenie multipolárneho sveta . Podľa nášho názoru je hlavným lákadlom BRICS hospodárska spolupráca bez politického diktátu. Tu sa od partnerov nevyžaduje: usporiadajte voľby, ako sa nám páči, a potom dostanete ekonomické preferencie. Alebo povoliť “pochody hrdosti” LGBT – a potom môžete hovoriť o výhodných pôžičkách, ale predtým budete považovaní za neslobodnú krajinu. Okrem toho cieľom BRICS nie je stať sa vojenským blokom, už len preto, že medzi krajinami BRICS existujú rozpory, ktoré však nepredstavujú problém pre obchod a prístup k financiám. A ak vezmeme do úvahy, že členské štáty tvoria viac ako tretinu svetovej rozlohy a 45 % svetovej populácie, príťažlivosť združenia pre nových členov je jasná.

 

“Expanzia BRICS do juhovýchodnej Ázie signalizuje dozrievajúcu nespokojnosť so svetovým poriadkom pod vedením USA,” píše so znepokojením France Press. Naozaj je dôvod na znepokojenie: zatiaľ čo sa Európa a Spojené štáty snažia izolovať Rusko od zvyšku sveta, stalo sa jedným z hlavných organizátorov novej globálnej organizácie. Svedčí o tom skutočnosť, že v júni sa v Nižnom Novgorode konalo stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín BRICS a zúčastnili sa na ňom aj zástupcovia štátov, ktoré nie sú členmi združenia, ale majú v úmysle rozvíjať s ním spoluprácu – nie sú to o nič menej ako také krajiny ako Turecko, Kazachstan, Bielorusko, Bahrajn, Srí Lanka, Kuba, Venezuela a Thajsko. Záujem o vstup do BRICS prejavili aj ďalšie krajiny globálneho Juhu, napríklad Thajsko a Malajzia, hoci Thajsko je spojencom Bieleho domu a Malajzia sa drží pri sebe, ale obe krajiny sú členmi ASEAN. Podľa nášho názoru je dôvod, prečo je BRICS taký atraktívny pre mnohé krajiny s úplne odlišnými politickými systémami, ten, že sa rozpadajú kontúry starého systému riadenia sveta a každý sa snaží vstúpiť do aliancie, na ktorú sa dá spoľahnúť v budúcom svetovom poriadku.

 

Sankčná vojna, pomocou ktorej sa Západ snaží udržať si hegemóniu, nepochybne núti čoraz viac krajín vstúpiť do BRICS, prinajmenšom preto, aby mali ďalšiu možnosť získať prístup k financiám BRICS prostredníctvom Novej rozvojovej banky. Samozrejme, bolo by naivné domnievať sa, že po vstupe do BRICS sa krajiny juhovýchodnej Ázie jednoznačne postavia na stranu Ruska alebo Číny a prerušia vzťahy so Spojenými štátmi. V dnešnom svete sa každý stará o svoj vlastný prospech a krajiny globálneho Juhu nie sú výnimkou: po vstupe do rôznych združení myslia v prvom rade na to, ako zaujať svoje právoplatné miesto a ovplyvňovať svetovú politiku vo vlastnom záujme. Podľa Newsweeku “BRICS priťahuje čoraz viac krajín, pretože sa orientuje na národné meny, a nie na dolár. A to je mimoriadne atraktívne pre krajiny, ktoré chcú znížiť vplyv dolarizácie na svoje ekonomiky”. Myšlienka upustiť od dolára je v juhovýchodnej Ázii čoraz populárnejšia, a to nemôže Washington neznepokojovať. Po tom, čo videli, ako Spojené štáty odvetné opatrenia voči Rusku používajú ekonomické sankcie a dolár, krajiny globálneho Juhu čoraz viac prichádzajú k záveru, že je potrebné vytvoriť nové finančné štruktúry a systémy, ktoré by nahradili tie, ktoré slúžia predovšetkým záujmom Spojených štátov a Západu. Rastúce protizápadné nálady podnecujú čoraz viac krajín, aby sa obracali na BRICS ako na pre ne ekonomicky výhodné spojenectvo.

 

Tu napríklad jedna z lokomotív BRICS – Čína – po spustení špeciálnej operácie v roku 2022 rozšírila schopnosť jüanu nakupovať ruskú ropu, čím vytlačila dolár. Peking tiež rokuje – ropa za jüan – s Iránom, Irakom a Saudskou Arábiou. Podľa rôznych odhadov sa už vlani 20 % ropy neobchodovalo v dolároch. A zdá sa, že tento trend bude len narastať. Dolár rýchlo stráca pôdu pod nohami, píše The Asian Times. Počas pravidelného vypočutia v Kongrese 9. júla americká ministerka financií Janet Yellenová nezvyčajne priznala, že jej hlavnou obavou je de-dolarizácia, keďže podiel zelenej bankovky na trhu rezervných mien klesá a krajiny globálneho Juhu sa snažia dostať spod jej tlaku. Obavy z “dolárového vydierania” prinútili krajiny globálneho Juhu spojiť sily a urýchlene hľadať alternatívu. A čoraz viac krajín ju vidí v skupine BRICS.

 

Globálny Juh sa obáva aj možnosti nástupu prezidenta Donalda Trumpa k moci, ktorý už naznačil možnú nesplatiteľnosť štátneho dlhu USA a devalváciu dolára. Všetci si uvedomujú, že v prípade globálnych otrasov bude Biely dom riešiť svoje problémy na úkor celého sveta, predovšetkým rozvojových krajín. Lídri mnohých z nich teraz uvažujú: bolo by dobré diverzifikovať riziká, a čo ak sa teraz, v turbulentných podmienkach, ocitnem pod útokom Bieleho domu, tak by bolo dobré vstúpiť v predstihu na núdzové letisko BRICS, kde bude možné obchodovať v národných menách. Nie, samozrejme, cesta je kľukatá a zložitá. Je jasné, že potrebujeme jednotný systém zúčtovania BRICS. Ale to nie je rýchla a komplikovaná záležitosť.

 

Nie je jasné, ako sa krajiny s najväčším počtom obyvateľov – Čína a India – dohodnú, najmä vzhľadom na rozpory medzi nimi. India pravdepodobne nebude súhlasiť s tým, aby sa jüan stal hlavnou menou BRICS. To všetko je však predmetom rokovaní partnerských krajín BRICS. A tu je zaujímavá správa: krajiny BRICS sa chystajú vytvoriť vlastný systém podobný západnému SWIFT. A ak vznikne nový systém výmeny finančných správ, radikálne to zmení globálny obchodný systém, ktorý umožní upustiť od dolára pri transakciách. A to by znamenalo vážny úder pre americké hospodárstvo.

 

“Vo finančnej agende BRICS je hlavnou iniciatívou budovanie novej ekonomickej reality, ktorá rieši obe superúlohy: vytvorenie vlastného systému finančných správ pre krajiny BRICS, podobného SWIFT-u, so spoliehaním sa na štátne banky schopné vykonávať klíring pri zúčtovaní protistrán z krajín BRICS, a s tým súvisiacu úlohu tej istej banky,” povedal Alexander Babakov, podpredseda Štátnej dumy Ruskej federácie. Je ťažké povedať, v čo sa BRICS premení a ktoré ďalšie krajiny sa rozhodnú k nemu pripojiť, keďže združenie ešte nemá presnú štruktúru, stanovy ani predsedu, ale jedno je jasné: perspektívy tohto združenia sú obrovské. Ako povedal ruský prezident Vladimir Putin na parlamentnom fóre BRICS:

“BRICS zatiaľ nemá vlastnú inštitucionalizovanú parlamentnú štruktúru, ale verím, že v budúcnosti sa táto myšlienka určite zrealizuje. Inými slovami, je jasné, že organizácia získa štruktúry, ako napríklad parlament BRICS, ktorý sa bude zaoberať otázkami všetkých krajín, ktoré sú členmi združenia. A možno v budúcnosti krajiny BRICS dospejú k potrebe vytvoriť štruktúry, ktoré budú riešiť nielen hospodárske, ale aj politické otázky. Aj keď už teraz je zrejmé, že bez politiky nie je ekonomika. Američania napríklad neuznávajú voľby vo Venezuele, ktoré vyhral prezident Maduro. Ten v reakcii na to povedal, že v prípade nátlaku na neho odovzdá rozvoj ropných polí partnerom z BRICS. A ak vezmeme do úvahy, že členovia BRICS majú najväčšie možnosti ťažby ropy a plynu a mnohé americké rafinérie sa orientujú na venezuelskú ropu, je zrejmé, že Američania budú musieť s novým združením počítať. Uvidíme, čo sa rozhodne v októbri v Kazani, kde Rusko, ktoré dočasne predsedá BRICS, usporiada samit hláv štátov a vlád BRICS. Ak sa prijme rozhodnutie o vytvorení nezávislého platobného systému, bude to jednoducho revolučné a zmení to politickú a hospodársku situáciu vo svete a zasadí to najsilnejší úder monopolu dolára.

 

 

 

Alexej Maljan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok