Nový zákon štátu Illinois zakazuje náboženským skupinám vyhodiť zamestnanca za potrat

Nový zákon štátu Illinois zakazuje náboženským skupinám vyhodiť zamestnanca za potrat

Demokratický guvernér štátu Illinois J. B. Pritzker podpísal zákon, ktorý zakazuje náboženským a misijným inštitúciám prijímať alebo prepúšťať zamestnancov za to, že podstúpili interrupciu.

Začiatkom tohto mesiaca Pritzker podpísal novelu zákona o ľudských právach v štáte Illinois HB 4867, ktorá je súčasťou balíka zákonov súvisiacich s interrupciami, vrátane zákona, ktorý núti všetky poisťovne hradiť interrupcie. Štátny zákon o ľudských právach je teraz zmenený a doplnený tak, aby zakazoval “diskrimináciu” v zamestnaní a v iných situáciách na základe “rozhodnutí o reprodukčnej zdravotnej starostlivosti.”

To znamená, že náboženskí zamestnávatelia, ako sú katolícke farnosti a školy, nebudú môcť prepustiť zamestnanca, ktorý potratom nenarodeného dieťaťa alebo snahou o oplodnenie in vitro preukáže, že je v zásadnom rozpore s poslaním a zásadami svojho zamestnávateľa’

Starší poradca Aliancie na obranu slobody Greg Baylor odsúdil zákon v tlačovej správe, v ktorej vyhlásil, že “nútiť ľudí alebo organizácie, aby porušili svoje náboženské presvedčenie, je protiústavné,” a “porušuje prvý dodatok slobody pro-life zamestnávateľov v Illinois.”

Podotkol, že “mnohé organizácie,” vrátane náboženských a “misijných subjektov,” “presadzujú svoje poslanie a komunikujú svoje posolstvá tým, že zamestnávajú a udržiavajú si ľudí, ktorí z celého srdca podporujú a zdieľajú poslanie a posolstvo organizácie”.”

“HB 4867 ničí túto základnú slobodu,” dodal.

Pritzker je jedným z najradikálnejšie pro-potratových politikov v krajine. Ako guvernér odstránil akékoľvek obmedzenia priameho a úmyselného zabíjania nevinných nenarodených detí, napríklad požiadavky na oznamovanie rodičom, keď chcú neplnoleté osoby zabiť svoje deti.

Vlani podporil investíciu 23 miliónov dolárov do potratov vo svojom štáte, ktoré boli určené na horúcu potratovú linku a školenia na vykonávanie potratov.

V októbri vytvoril skupinu na presadzovanie potratov nielen vo svojom štáte, ale aj v celej krajine s názvom “Think Big America.”

“Think Big America už financovala podporu ústavných dodatkov podporujúcich prístup k interrupciám v Ohiu, Arizone a Nevade,” Associated Press reportovala. Miliardár Pritzker je údajne zatiaľ jediným darcom.

Pritzker zašiel až tak ďaleko, že otvorene oslavuje zabíjanie nenarodených detí tým, že vyhlásil 10. marec za “Deň oceňovania poskytovateľov potratov.” S hlbokou iróniou poďakoval poskytovateľom potratov za to, čo označil za “záchranu života”, keď ustanovil tento “sviatok.”