Viganò obviňuje talianskeho kardinála z napojenia na slobodomurárstvo, tvrdí, že si "podmanil" Benedikta XVI.

Viganò obviňuje talianskeho kardinála z napojenia na slobodomurárstvo, tvrdí, že si "podmanil" Benedikta XVI.

V novom rozhovore, ktorý poskytol novinárke France Giansoldatiovej z talianskych novín Il Messaggero, arcibiskup Carlo Maria Vigan&nbspobviňuje kardinála Tarcisia Bertoneho, že je napojený na slobodomurárstvo a že si “podmanil” Benedikta XVI. 

V rozhovore, ktorý v stredu ráno uverejnil denník Il Messaggero sa Vigana&nbsppýtali: “Krok späť v čase: V&nbsproku 2011 vás pápež Ratzinger prosil, aby ste prijali vymenovanie za nuncia v&nbspSpojených štátoch a&nbspopustili funkciu guvernéra, kde ste robili vnútorné poriadky. Mali ste strety s kardinálom Bertonem, vtedajším štátnym sekretárom, ktorého meno sa spája so škandálom sprenevery finančných prostriedkov z nemocnice Bambino Gesù [Hospital], hoci nikdy nebol vyšetrovaný. Čo vám povedal Benedikt XVI. Ako to v ten deň prebiehalo a aké boli hlavné dôvody nezhody s Bertonem?“”

Viganò na to odpovedal: “Hovoriť o ‘nezhode’ mi pripadá eufemistické. Smädný po moci, bezohľadný, manipulatívny a spriaznený so slobodomurárskymi kruhmi: to je portrét kardinála Bertoneho, ktorému sa Benedikt XVI. bohužiaľ podriadil.”

“Bertone urobil všetko, čo mohol, aby ma odstránil zo Štátneho sekretariátu, pretože som mu vo svojej veľmi delikátnej úlohe bránil v presadzovaní ‘jeho’ kandidátov, mužov z jeho okruhu, ktorí boli skorumpovaní a často sexuálne zvrhlí,” Viganò údajne. 

Jemu sa 16. júla 2009 podarilo previesť me do gubernie, kde som pri svojej činnosti v boji proti rozsiahlej sieti korupcie odhalil úlohu a spoluúčasť štátneho tajomníka jehosamého pri krytí, podporovaní, a propagovaní nekalej činnosti a v dosahovaní osobného zisku z nej. Benedikt XVI. mi to povedal – počas súkromnej audiencie, ktorú mi udelil 4. apríla 2011 – že ma chcel vymenovať za predsedu Prefektúry pre hospodárske záležitosti Svätej stolice, ale Bertone (za spoluúčasti kardinála Lajola, predsedu Governatorátu, ktorý bol tiež zapojený do korupčnej siete) sa pápežovi násilne vnútil a získal moje vylúčeniez rímskej kúrie,” dodal. 

Pokračujúc, Viganò ubezpečil, že stať sa “[a]vedel o tomto sprisahaní zosnovanom na škodu Svätej stolice a samotného Benedikta a vedel, že pápežvôľu, aby som pokračoval v ‘očistení’ bola rozvrátená (pričom moje odstránenie by znehodnotilo vykonanú prácu a skorumpovaní by zostali nepotrestaní), som sa spočiatku snažil vzdorovať, nie bez veľkých ťažkostí, keďže mi bolo znemožnené mať akýkoľvek priamy prístup k pápežovi.”

Po dlhom vnútornom trápení ma osobný list od Benedikta XVI. presvedčil, aby som prijal nomináciu napanovníka Spojených štátov,” Viganò na záver.

Podľa Viganò, Benedikt XVI’v liste uviedol: „V liste sa píše: :

Rád by som vám povedal, že som po posledných udalostiach uvažoval a modlil sa za váš stav. Bolestná správa o smrti Jeho Excelencie Msgr. Pietra Sambiho ma utvrdila v presvedčení, že vašou prozreteľnostnou pozíciou v tomto čase je nunciatúra v Spojených štátoch amerických. Okrem toho som si istý, že vaša znalosť tejto veľkej krajiny vám pomôže prijať náročnú výzvu tejto práce, ktorá je v mnohých ohľadoch rozhodujúca pre budúcnosť univerzálnej Cirkvi.

LifeSiteNews napísal kardinálovi Bertonemu, aby sa ho opýtal, či má nejakú odpoveď na Viganoveò’obvinenia. Tento článok bude aktualizovaný, ak Bertone na Viganoveò’tvrdenia odpovie.